G4Media.ro

Noua lege a Curții de Conturi a fost adoptată de Parlament. Comisia…

Noua lege a Curții de Conturi a fost adoptată de Parlament. Comisia Europeană a avertizat că România riscă suspendarea tuturor plăţilor pe proiecte europene dacă știrbește independența instituției

Modificările aduse de PSD și ALDE legii Curții de Conturi și contestate dur de Comisia Europeană – care a avertizat cu tăierea fondurilor europene pentru România – au fost adoptate joi de Senat, în calitate de for decizional.

Unele dintre prevederile contestate de Executivul de la Bruxelles pentru că eliminau garanțiile de independență ale Curții de Conturi și o subordonau politic partidului aflat la putere au fost îndulcite de Senat, dar nu eliminate.

Reamintim că PSD controlează deja în mare măsură conducerea instituţiei. Preşedintele Curţii este Mihai Busuioc, fost secretar general în guvernele PSD, unul dintre cei mai loiali colaboratori ai lui Liviu Dragnea. Din plenul Curţii mai fac parte Bogdan Stan (fostul şef al ANAF) şi Florin Tunaru (fost vicepreşedinte ANAF), amândoi colaboratori ai preşedintelui PSD.

Astfel, a fost menținută prevederea ca președintele Curții și nu conducătorul departamentului care realizează raportul de audit să sesizeze organele de urmărire penală în cazul în care, în urma controlului, se constată că o instituție a cheltuit banii publici cu încălcarea legii.

 • Noua prevedere: (Art. 33 alin 6): În situațiile în care în rapoartele de audit se constată existența unor fapte pentru care există indicii temeinice că au fost săvârșite cu încălcare legii penale, consilierul de conturi raportor propune plenului, odată cu aprobarea raportului de audit, aprobarea sesizării organelor de urmărire penală. Sesizarea organelor în drept se efectuează de președintele Curții de Conturi.
 • Prevederea în vigoare: În situațiile în care în rapoartele de audit se constată existența unor fapte pentru care există indicii că au fost săvârșite cu încălcarea legii penale, conducătorul departamentului sesizează organele în drept pentru asigurarea valorificării constatării și informează entitatea auditată.

De asemenea, membrii Curții de Conturi și auditorii publici externi nu își pierd funcția în caz de urmărire penală sau trimitere în judecată, decât dacă sunt condamnați definitiv pentru fapte comise în legătură cu atribuțiile de serviciu.

 • Noua prevedere: (Art. 54): Membrii Curții de Conturi și auditorii publici externi sunt demiși de drept din funcțiile lor de la data pronunțării unei sentințe penale definitive, nefavorabile persoanei respective, pentru o faptă în legătură cu atribuțiile de serviciu.
 • Prevederea în vigoare: De la data trimiterii în judecată penală, membrii Curții de Conturi și auditorii publici externi sunt suspendați de drept din funcțiile lor. În caz de condamnare definitivă, ei sunt demiși de drept, iar în caz de achitare, suspendarea încetează.

Nu în ultimul rând, a fost introdus controlul președintelui Curții de Conturi – persoană numită politic – asupra structurii organizatorice a Curții de Conturi și a fost eliminat articolul care prevedea că Autoritatea de Audit este finanțată de la bugetul de stat prin bugetul Curții de Conturi.

 • Art. 11 La propunerea președintelui, structura organizatorică a Curții de Conturi, statul de funcții, numărul de posturi de conducere și de execuție, repartizarea domeniilor de activitate pe decanate și pe direcții și atribuțiile direcțiilor, precum și ale celorlalte structuri se stabilesc de plenul Curții de Conturi.

G4Media.ro a scris în exclusivitate pe 26 aprilie că România riscă suspendarea tuturor plăţilor făcute de UE în proiectele europene din cauza unor modificări aduse la legea Curții de Conturi.

Potrivit surselor consultate de G4:media.ro, experții europeni sunt îngrijorați de modificările operate în Parlament la legea Curții de Conturi, modificări care nu mai garantează independența acestei instituții care verifică inclusiv modul în care sunt cheltuite fondurile europene de către administrațiile locale. ”Modificările au trecut de Camera Deputaților, iar dacă vor trece și de Senat, se vor suspenda automat plățile pentru toate programele până când ne vom asigura că avem un audit independent. Acest lucru se va întâmpla automat, dacă din legea de funcționare a Curții de Conturi dispar garanțiile de independență”, au explicat pentru G4Media.ro oficiali din cadrul Comisiei Europene.

Avertismentul e legat de plăţile pentru proiectele aflate acum în derulare, ceea ce ar însemna oprirea de facto a tuturor proiectelor cu finanţare europeană.

Aceste avertismente din partea Bruxelles-ului referitoare la suspendarea tuturor plăților, indiferent de axa de finanțare (infrastructură, agricultură etc), sunt fără precedent.

Pe 14 iunie, G4Media.ro a scris că Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Dezvoltării, preşedintele Camerei Deputaţilor – Liviu Dragnea, şi cel al Senatului – Călin Popescu Tăriceanu, au fost avertizaţi oficial de Comisia Europeană că România riscă suspendarea tuturor plăţilor pe proiecte europene dacă știrbește independența Curții de Conturi, potrivit informațiilor G4Media.ro.

Trei scrisori de avertizare de la Comisia Europeană au ajuns la autorităţile române, au declarat pentru G4media.ro surse guvernamentale. Autorităţile de la Bruxelles cer expres ca Parlamentul să renunţe la modificările pe care le aduce Legii Curţii de Conturi, n4.94/1992, şi care care pun în pericol independenţa Autorităţii de Audit.

Scrisorile oficiale au fost semnate de reprezentanți din trei direcții general: DG Regio, DG Competition și DG Mare (afaceri maritime și pescuit).

Miza financiară este una uriașă: 18 miliarde de euro fonduri europene are România la dispoziție în acest exercițiu financiar (la care se adaugă plățile directe din agricultură).

Foto: Mihai Busuioc, președintele Curții de Conturi (Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. Astia chiar vor sa distruga aceasta tara, PSD, ALDE si UDMR nu au alt scop, lucreaza zi de zi la distrugerea tarii. Acum urmeaza bomba nucleara de la Bruxelles: suspendarea fondurilor in valoare de 18 milliarde de euro.

  • @zimbru: sper să se suspende, așa ar fi normal! Dacă nu se suspendă fondurile comunitare înseamnă că PSD a avut dreptate să se pișe pe ele instituții și principii.. a venit momentul ca tot românul să simtă ce înseamnă guvernare pesedistă în singurul loc în care îl doare cu adevărat: la maț, cu mațul gândește, cu mațul votează, acolo trebuie atins

  • Sa suspende odata fondurile, banii aia au fost tocati de partide, rareori investiti.

   S-au dat pe vacante pentru slugile din primarii s.a.m.d.

  • #Rezist nu mai este protestul strazii, ci modul de actuine al borfasilor aflati la putere. Se vede clar ca nu sunt dispusi sa cedeze de la furt nici daca vor distruge tara. Pana la urmatoarele alegeri sunt mai bine de 2 ani. Pana atunci ce facem?

 2. Proteste de 2-3 mii de oameni in ditamai Bucurestiul.

  • Observatie incompleta: ”Proteste de 2-3 mii de oameni in ditamai Bucurestiul, dar si cu ditamai stocul de carne de mici la Selgros… ”
   ”Bucatarie romaneasca te halesc, ori ma ingras ori ma imbolnavesc…!”

   PS. Ne vedem la iarna, pe lapovita si pe ninsoare…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.