G4Media.ro

Nouă copii din Afganistan, uciși de explozia unei mine sovietice cu care…

Wikipedia

Nouă copii din Afganistan, uciși de explozia unei mine sovietice cu care se jucau

Nouă copii au fost uciși în sud-estul Afganistanului în urma exploziei unei mine care data din timpul războiului cu Uniunea Sovietică din anii 1980, a anunțat luni un responsabil al provinciei Ghazni. “Nouă copii au fost uciși duminică (…) când a explodat o mină care datează din timpul invaziei rusești și cu care se jucau”, a declarat pentru AFP Hamidullah Nisar, șeful Departamentului de Informare și Cultură al provinciei, potrivit Le Figaro.

Poliția din Ghazni a precizat într-un comunicat că minorii uciși în districtul Geru sunt cinci fete și patru băieți, cu vârste cuprinse între patru și zece ani. Tot duminică, un alt copil a fost ucis în provincia vestică Herat, când o muniție a explodat, rănind alți cinci, a anunțat poliția pe contul său X. Accidentele mortale provocate de dispozitive explozive sunt frecvente în Afganistan, al cărui teritoriu a fost devastat de mai mult de patruzeci de ani de conflict.

Armata sovietică a invadat Afganistanul în decembrie 1979, pentru a se retrage în februarie 1989, la finalul unui conflict extrem de sângeros care a durat nouă ani. După revenirea talibanilor la putere în august 2021 și pacificarea țării, milioane de afgani au putut să se întoarcă în satele și pe câmpurile lor. Dar minele și muniția neexplodată continuă să mutileze și să ucidă, în special copii.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează