G4Media.ro

Noua coaliție guvernamentală din Polonia își prezintă planurile de a legaliza uniunile…

Foto: Wikipedia

Noua coaliție guvernamentală din Polonia își prezintă planurile de a legaliza uniunile între persoane de același sex

Personalități din fiecare dintre cele trei grupuri principale care alcătuiesc noua coaliție de guvernare din Polonia au prezentat planurile de a introduce recunoașterea legală a uniunilor între persoane de același sex. Cu toate acestea, unul dintre ei a exclus ideea de a permite și căsătoria cuplurilor de același sex, scrie Notes from Poland.

Noul guvern a depus jurământul săptămâna trecută, punând capăt la opt ani de guvernare a partidului național-conservator Lege și Dreptate (PiS), care a condus o campanie vocală împotriva a ceea ce acesta numește „ideologia LGBT”.

Se așteaptă ca noua administrație – formată din Coaliția Civică (KO, liberal), Coaliția de centru-dreapta A Treia Cale (Trzecia Droga) și Stânga (Lewica) – să extindă drepturile LGBT, deși nu este clar în ce măsură. Acordul lor de coaliție a menționat doar incriminarea în lege a discursului instigator la ură anti-LGBT.

În timp ce KO s-a angajat anterior să introducă uniuni între persoane de același sex, iar Stânga dorește egalitatea deplină în materie de căsătorie, au existat întrebări cu privire la cea mai conservatoare componente a coaliției de guvernare. Unul dintre liderii acesteia, Szymon Hołownia, și-a confirmat sprijinul pentru uniunile între persoane de același sex.

„Legea privind parteneriatele civile ar fi trebuit să fie adoptată cu mult timp în urmă, suntem deja în secolul XXI”, a declarat Hołownia, care luna trecută a fost ales președinte al Sejm, cea mai puternică cameră inferioară a parlamentului, pentru postul de televiziune TVN. „Trebuie să fie făcut”.

„Dacă o pereche de cetățeni polonezi dorește să informeze statul că au decis în mod oficial o relație de durată, care va avea și anumite consecințe juridice, au dreptul să o facă, iar statul trebuie să o recunoască”, a adăugat el. „Nu există nicio ideologie aici”.

Cu toate acestea, „situația căsătoriei și a definiției acesteia este diferită”, a declarat Hołownia, adăugând că, personal, se opune autorizării căsătoriilor între persoane de același sex. El a recunoscut că trebuie să existe o dezbatere pe această temă, dar a susținut că „nu este momentul” pentru aceasta.

Între timp, în această dimineață, deputatul KO Dariusz Joński a declarat pentru Radio Zet că „va fi pregătit un proiect de lege privind parteneriatele civile”, dar că încă trebuie să existe „discuții cu [partenerii] noștri de coaliție” pe această temă.

Vineri, noul ministru al egalității, Katarzyna Kotula de la Stânga, a declarat că ea crede că un astfel de proiect de lege va fi gata pentru consultări până la sfârșitul lunii ianuarie sau începutul lunii februarie.

Kotula și-a exprimat încrederea că va exista o majoritate în Sejm în favoarea legislației. Cu toate acestea, Hołownia a recunoscut că rămâne neclar cum va vota „aripa conservatoare” a Partidului Popular Polonez (PSL) – care alcătuiește A Treia Cale împreună cu partidul Polonia 2050 (Polska 2050) al lui Hołownia -.

PSL are 28 de deputați, iar fără ei guvernul nu are majoritate în Sejm. Unii politicieni PSL, precum Władysław Teofil Bartoszewski, au declarat că susțin uniunile între persoane de același sex. Însă alții, precum Marek Sawicki, spun că se opun ideii.

Liderul PSL, Władysław Kosiniak-Kamysz, care a sugerat el însuși că ar putea vota în favoarea parteneriatelor civile, spune că partidul nu va impune disciplină membrilor săi dacă problema va ajunge în fața parlamentului.

Chestiunea a căpătat un nou caracter de urgență după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis săptămâna trecută că nerecunoașterea de către Polonia a cuplurilor de același sex încalcă drepturile omului.

Sub guvernarea PiS, Polonia a fost clasată, începând din 2020, ca fiind cea mai rea țară din UE pentru persoanele LGBT în indicele anual Rainbow Europe, întocmit de ILGA-Europe, un ONG cu sediul la Bruxelles.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...