G4Media.ro

Nou episod în desemnarea premierului Republicii Moldova / Socialiștii moldoveni anunță crearea…

Sursa foto: Vladimir Golovatiuc / Facebook

Nou episod în desemnarea premierului Republicii Moldova / Socialiștii moldoveni anunță crearea unei noi majorități parlamentare și îl propun pe Vladimir Golovatiuc, actualul ambasador în Rusia

Fostul deputat PSRM, Vladimir Golovatiuc, actualul ambasador al Republicii Moldova în Rusia, este candidatul propus la funcția de premier de majoritatea parlamentară formalizată joi, scrie agora.md.

Acest lucru este menționat în declarația semnată de PSRM, PP Șor, ex-democrații de la Pentru Moldova, plus neafiliații Eugeniu Nichiforciuc, Vladimir Andronachi și independentul Alexandr Oleinic.

Majoritatea formalizată a decis să-l propună pe Vladimir Golovatiuc la șefia Guvernului. Acesta a fost numit ambasador în Federația Rusă prin decizia Guvernului Chicu din 16 decembrie 2020.

Declarația, prin care este anunțată candidatura, este semnată de 53 de deputați care, la 18 martie, au formalizat o nouă majoritate în susținerea candidatului.

Lista este aceeași ca și cea de când a fost propusă Mariana Durleșteanu. Singurul nume care lipsește este cel al deputatului Sergiu Sîrbu, spitalizat cu COVID-19, mai notează agora.md.

Citește și: Cum a rămas Dodon fără asul din mânecă: candidata sa la funcția de premier, Mariana Durleșteanu, l-a abandonat fără ca acesta să știe, în timp ce îi negocia candidatura cu Maia Sandu.

Pe 11 februarie, în timp ce candidata propusă de președinta Maia Sandu la funcția de premier, Natalia Gavrilița, își prezenta programul de activitate a Guvernului în plenul Parlamentului, liderul PSRM, Igor Dodon, a anunțat că propune un alt candidat pentru această funcție – Mariana Durleșteanu.

La scurt timp, a fost formalizată și o majoritate parlamentară din 54 de deputați, care a anunțat că susține candidatul propus de socialiști. Maia Sandu a propus-o însă repetat la șefia Guvernului pe Natalia Gavrilița.

Pe 23 februarie, urmare a unei sesizări depuse de PSRM, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional decretul președintei Maia Sandu privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița.

Pe 16 martie, finalul consultărilor cu formațiunile parlamentare, Maia Sandu a anunțat că a luat act de decizia Marianei Durleșteanu și că, așa cum majoritatea nu are un candidat, îl propune pe Igor Grosu la funcția de premier al R. Moldova.

Sursa foto: Vladimir Golovatiuc / Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...