G4Media.ro

Norica Nicolai, copreședintele alianței care îl susține pe Mircea Diaconu, cere BEC…

Norica Nicolai, copreședintele alianței care îl susține pe Mircea Diaconu, cere BEC să emită o decizie privind publicarea şi a rezultatelor provizorii ale alegerilor prezidenţiale

Copreşedintele Alianţei Electorale „Un Om” Norica Nicolai a cerut, sâmbătă, Biroului Electoral Central (BEC) să emită o decizie privind publicarea şi a rezultatelor provizorii ale alegerilor prezidenţiale, invocând că trebuie asigurată aceleaşi transparenţă şi vizibilitate a datelor ca la alegerile europarlamentare, transmite News.ro.

Copreşedintele Alianţei Electorale „Un Om” Norica Nicolai a adresat astăzi o solicitare Biroului Electoral Central, în vederea şedinţei acestui for, pentru înscrierea pe ordinea de zi şi emiterea unei decizii cu privire la publicarea şi a rezultatelor provizorii de la alegerile prezidenţiale din 10 noiembrie 2019, se arată într-un comunicat de presă transmis de ALDE.

„În baza legii 370/2004 privind alegerea Preşedintelui României, vă solicităm să procedaţi la publicarea datelor şi centralizarea rezultatelor provizorii, respectiv cele de la nivelul secţiilor de votare. De asemenea, solicităm ca informaţiile la care facem referire să fie publicate şi în format structurat, în aşa fel încât să poată fi analizate şi accesibile opiniei publice, formaţiunilor politice şi tuturor celor interesaţi”, solicită copreşedintele Alianţei Electorale în adresa către BEC.

Norica Nicolai spune că scopul acestei solicitări este de a stabili acelaşi nivel de transparenţă şi vizibilitate privind publicarea datelor ca la alegerile europarlamentare.

„Considerăm că în spiritul legii 370/2004, a recomandărilor Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa privind votul pentru alegerea Preşedintelui României, pentru a asigura un proces de vot şi centralizare a acestuia corect şi transparent, este nevoie ca aceste informaţii să fie publice. De asemenea, considerăm că în virtutea atribuţiilor legale, trebuie să solicitaţi Serviciului de Telecomunicaţii Speciale să procedeze la publicarea acestor date”, se mai arată în solicitare.

„Am făcut această solicitare în baza legii şi a nevoii democratice de a avea alegeri corecte şi transparente, lipsite de suspiciuni, cu atât mai mult cu cât toate suspiciunile de fraudare a alegerilor care au avut loc in ultimii 15 ani au scăzut încrederea populaţiei în instituţii şi în procesul electoral democratic”, a declarat Norica Nicolai, citată în comunicat.

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a precizat că nu a primit cerinţe privind publicarea rezultatelor provizorii ale alegerilor prezidenţiale. „În consecinţă, până în acest moment, rezultă că vor fi publicate numai rezultatele parţiale şi finale”, a arătat STS, menţionând că aplicaţiile dezvoltate de STS permit publicarea rezultatelor alegerilor prezidenţiale cu aceeaşi transparenţă şi vizibilitate ca în cazul alegerilor europarlamentare, iar nepublicarea ezultatelor provizorii nu asigură acelaşi nivel de transparenţă ca la europarlamentare.

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

 1. Norico, prea tarziu!
  Deja PSD a cerut sa NU fie publicate aceste rezultate provizorii iar BEC s-a conformat, evident!
  Informatia exista demult, de ce abia AZI cereti?!
  Ciudat!
  In 1 NOiembrie 2019, STS avertiza:
  „În ziua alegerilor prezidenţiale vor fi publicate pe internet numai rezultatele parţiale şi finale, precizează, vineri, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, care arată că, în prezent, NU există cerinţe operaţionale care să permită STS centralizarea rezultatelor provizorii de la nivelul secţiilor de votare, informează Agerpres.

  „STS realizează publicarea pe internet a datelor aferente procesului electoral din luna noiembrie 2019 conform cerinţelor operaţionale reieşite dinHOTARARILE AEP şi deciziile BEC. Până în acest moment, NU au fost adresate către STS cerinţe operaţionale din care să reiasă că rezultatele provizorii vor fi publicate. În consecinţă, până în acest moment, rezultă că vor fi publicate numai rezultatele parţiale şi finale”, arată STS într-un comunicat.

  Potrivit STS, vor fi diferenţe între modul de afişare a rezultatelor la alegerile prezidenţiale faţă de alegerile europarlamentare.

  „STS nu are cerinţe operaţionale pentru publicarea rezultatelor provizorii, iar responsabilitatea publicării datelor APARTINE AEP şi BEC. (…) Aplicaţiile dezvoltate de STS permit publicarea rezultatelor alegerilor prezidenţiale cu aceeaşi transparenţă şi vizibilitate ca în cazul alegerilor europarlamentare. Considerăm că NEpublicarea rezultatelor provizorii NU asigură acelaşi nivel de transparenţă ca în cazul alegerilor din 26 mai. De asemenea, considerăm că nivelul de transparenţă realizat prin publicarea rezultatelor provizorii trebuie să fie acelaşi pentru toate categoriile de public. În momentul de faţă, NU există cerinţe operaţionale care să permită STS centralizarea rezultatelor provizorii de la nivelul secţiilor de votare”, menţionează STS.
  Precizarea STS vine în urma solicitărilor referitoare la modul de publicare pe internet a datelor privind centralizarea rezultatelor alegerilor prezidenţiale din luna noiembrie.”
  https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/alegeri-prezidentiale-2019/sts-la-alegeri-vor-fi-publicate-numai-rezultatele-partiale-si-finale-nu-si-cele-provizorii-1210302

  E greu de crezut ca Norica Nicolai NU a avut Informatia!
  Observati ca PSD nu e deranjat??!!!
  De ce oare?!

  • Putem să-i încurcăm doar printr-o prezență mare la vot. Oricum despre ALDE nu cred că vom mai auzi după parlamentare pt. că la locale nu prea există.

 2. Iar sunt astia la priveghi!

 3. Ce de idei crețe are mătușa nepoatei votante.
  Te pomenești că diaconu pierde altfel președinția, fiind ”tradus” de serviciile secrete ale neamțului.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.