G4Media.ro

Noile instrumente europene menite să prevină derapajele de la statul de drept…

Noile instrumente europene menite să prevină derapajele de la statul de drept în rândul statelor membre / De ce caută să condiționeaze Comisia acordarea de fonduri europene

Europa a înregistrat în ultimii ani diferite atacuri la statul de drept în Malta, Slovacia, Polonia, Ungaria și Cehia, de la cazuri de corupție și asasinate pentru a elimina vocile critice până la atacuri la independența justiției, scrie Euronews.com.

Responsabilizarea autorităților reprezintă, totuși, unul dintre principiile fundamentale ale UE. Săptămâna trecută, europarlamentarii l-au criticat pe Andrej Babis, premierul ceh, pe fondul îngrijorărilor că Agrofert, compania pe care o controlează, a folosit incorect fonduri europene.

Răspunsul UE la atacurile împotriva statului de drept s-a bazat pe lansarea procedurilor de infringement, pe decizii ale Curții Euruopene de Justiție și – în cazul Ungariei și Poloniei – pe activarea așa numitului Articol 7 care ar putea duce la suspendarea dreptului de vot în Consiliul European.

Acum, Parlamentul European face apel la o schimbare.

Europarlamentarul maghiar, Sándor Rónai, susține că, pe fondul negocierilor privind viitorul buget al UE, ar trebui să există o metodă de a lega acordarea de fonduri europene de respectarea statului de drept.

Rónai a mai declarat că ar dori să vadă toate statele membre UE aderând la Parchetul European (European Public Prosecutor’s Office – EPPO) după operaționalizarea instituției în cursul acestui an (Ungaria, Polonia și Suedia ar urma să adere). (Nota redacției: În prezent, 22 de state din cele 27 de state membre au aderat la EPPO).

Comisia Europeană caută să introducă noi instrumente, inclusiv un raport anual privind statul de drept, condiții pentru obținerea de finanțări de la bugetul UE și operaționalizarea EPPO. Aceste trei măsuri vor face diferența, susține comisarul european pentru justiție, Didier Reynders.

”Dorim să tăiem sau să suspendăm anumite fonduri dacă avem de-a face cu o încălcare generalizată a regulilor statului de drept în statele membre”, a declarat Reynders. El a mai spus că trebuie să fie posibilă suspendarea sau oprirea finanțării dacă există neîncredere în ce privește ”funcționarea unor state membre”.

Comisarul a mai declarat că ar trebui să existe o dezbatere mai amplă în acele state membre pe tema democrației și a statului de drept.

”Derapajele de la statul de drept în state ca Ungaria și Polonia reprezintă o amenințare uriașă la adresa ordinii legale din UE”, declară Federico Fabbrini, profesor de drept european la Universitatea din Dublin.

El adaugă că dacă instanțele nu sunt inependente în statele membre, aplicarea legislației UE – inclusiv cea care reglează piața – nu mai poate fi realizată, amenințănd fundamentele UE. Nu este o surpriză așadar că UE dorește să acorde prioritatea principiului respectării statului de drept.

Sursa: Euronews.com

Citește și

EXCLUSIV Cum funcționează noul mecanism al UE de monitorizare a statului de drept pus în mișcare în România și restul statelor membre. Libertatea presei, componentă fundamentală. CCR a refuzat discuțiile cu experții europeni – surse

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. ”Europa a înregistrat în ultimii ani diferite atacuri la statul de drept în Malta, Slovacia, Polonia, Ungaria și Cehia,…”

  pai daca statul de drept e in pericol in tarile de mai sus, ce sa zicem de Romania… 🙂

 2. Parlamentarul Tudose deja a confirmat utilitatea acestui deziderat comun si spune ca UE nu poate crea -mici Horthy- prin alocarea unor sume de bani necontrolabile . Respectarea statului de drept este parte a Europei .

 3. Nu va faceti iluzii!
  In acceptiunea UESS, derapaj de la statul de drept nu inseamna decat refuzul de a primi fara cracnire invadatorii arabi si africani.
  Cine nu ma crede poate ievalua hotararea Comisie de la Venetia , organism al Consiliului Europei, de a-si proteja valorosul coleg, propus de guvernul unui stat membru spre revocare.

  • „Statul de drept” via bruxellistan este o arma pentru CONTROL POLITIC NEDEMOCRATIC, in tarile alora mai fraieri. Romania a trait/traieste pe propria piele asa ceva, dar cu o clasa politica plina de repetenti ce sa faci…

  • bps statul de drept este tocmai democratic . le incurci

 4. Cel mai destept roman e ala care stabileste sau permite mecanisme de limitare a fondurilor UE. Daca mai e si pe criterii arbitrare, fara tribunale sau avocati, e si mai bine.

  Ce ne trebuie noua bani de la straini?