G4Media.ro

Noii oficiali ai Slovaciei, plângeri penale împotriva fostului prim-ministru Eduard Heger și…

sursa foto: Pixabay

Noii oficiali ai Slovaciei, plângeri penale împotriva fostului prim-ministru Eduard Heger și fostului ministru al Apărării Jaroslav Naď pentru că au oferit Ucrainei avioane de luptă

Ministerul slovac al Apărării a depus o plângere penală împotriva fostului prim-ministru Eduard Heger și fostului ministru al Apărării, Jaroslav Naď, pentru că și-au asumat și au donat Ucrainei avioane de luptă, a transmis vineri actualul secretar de stat al ministerului, Igor Melicher, informează Politico.

Slovacia și-a donat Ucrainei, în primăvara anului 2023, întreaga flotă de avioane de luptă MiG-29 din era sovietică și două sisteme antiaeriene, devenind astfel prima țară care a trimis avioane de luptă Kievului după invazia totală declanșată de Vladimir Putin în februarie 2022.

„Această decizie [de a dona avioanele] a lăsat cerul neprotejat și cetățenii în pericol pentru siguranță”, a declarat Melicher în cadrul unei conferințe de presă vineri, calificând mișcarea drept neconstituțională.

„Acești doi domni au reușit să dezarmeze Slovacia mai bine decât oricare alt inamic. Sunt convins că Jaroslav Naď a trădat Slovacia, patria sa”, a declarat Melicher. „

Heger, care a fost prim-ministru în perioada 2021-2023, și Naď, care a fost ministru al apărării între 2020 și 2023, sunt suspectați de săvârșirea infracțiunilor de sabotaj, abuz de putere în rândul funcționarilor publici și încălcarea atribuțiilor de serviciu în gestionarea bunurilor străine, conform noii conduceri a Ministerului Apărării.

Ministrul apărării, Robert Kaliňák, l-a numit anterior pe Naď un trădător. „A slăbi forțele armate în acest mod, încălcând Constituția, nu poate fi descris în vocabularul nostru politic altfel decât ca trădare. Nu știu dacă acest lucru îndeplinește și substanța acestei infracțiuni, dar aceasta este o persoană care a trădat valorile naționale”, a declarat Kaliňák pe 13 iunie.

Heger și Naď au respins acuzațiile într-o conferință de presă la jumătatea lunii iunie. „Oferirea de material militar Ucrainei nu a fost doar o chestiune morală, ci și o chestiune de aliniere clară a Slovaciei în lumea occidentală”, a declarat Naď, adăugând că este foarte mândru de decizia guvernului Heger de a ajuta Ucraina.

Prim-ministrul Slovaciei, Robert Fico, care a fost ales în octombrie 2023, a întrerupt ajutorul militar acordat Ucrainei la scurt timp după preluarea mandatului. Fico e cunoscut drept un simpatizant al Rusiei.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Încă un argument pentru a-l declara erou pe poetului Juraj Cintula.