G4Media.ro

Noi detalii despre misteriosul avion care a survolat mai multe state NATO,…

sursa foto: Captură video

Noi detalii despre misteriosul avion care a survolat mai multe state NATO, inclusiv România: Discuțiile fostului proprietar cu o persoană care a inspectat aeronava s-au purtat în limba rusă

Misteriosul avion bimotor de tip Beechcraft care a decolat miercuri din Lituania pentru a survola spațiul aerian al Ungariei, României și Serbiei, înainte de a ateriza în Bulgaria, a fost vândut unei „organizații”, afirmă fostul proprietar al aeronavei, care precizează că a discutat cu o persoană venită să inspecteze avionul în limba rusă, potrivit site-ului radiodifuzorului național lituanian.

Aeronava a fost vândută săptămâna trecută de Bronius Zaronskis, un pilot și director al Nida Air Park. Potrivit acestuia, avionul a fost cumpărat de cetățeni străini. Trei bărbați au venit să inspecteze aeronava.

„Ei nu erau lituanieni. Nu pot spune din ce țară erau, poate ucraineni, poate români sau bulgari. Un bărbat și cu mine am comunicat între noi în limba rusă. […] Nu știu numele acestor bărbați. Nu m-a interesat”, a declarat Zaronskis pentru LRT.lt.

Potrivit acestuia, avionul a fost cumpărat de o „organizație”.

„L-am vândut și mi-am luat rămas bun de la acel avion. Am încercat să îl vând timp de mulți ani. Nu aveam unde să îl pun, așa că mă bucur că l-au cumpărat. […] Nu-mi amintesc ce organizație l-a cumpărat. Era scris într-o limbă străină”, a declarat Zaronskis.

Avionul a fost depozitat pe aeroportul din Panevėžys. Probabil că a decolat miercuri de pe acest aeroport, potrivit lui Zaronskis.

„Au venit la Panevėžys săptămâna trecută, iar noi am verificat avionul timp de câteva zile, rezolvând actele”, a mai spus pilotul.

Avionul a decolat miercuri din Lituania și a intrat ilegal în spațiul aerian al mai multor țări. Avionul a fost găsit ulterior în Bulgaria, dar fără echipaj.

Aeronava care a decolat din Lituania a survolat Ungaria, a survolat pentru scurt timp Serbia și România, iar miercuri, la ora 19:09, a intrat în spațiul aerian al Bulgariei, a precizat ministrul bulgar al apărării într-un comunicat.

Aeronava cu doi pasageri nu avea un plan de zbor aprobat, iar transponderele sale erau dezactivate. Pilotul nu a răspuns la solicitările radio și la semnalele vizuale, a adăugat Ministerul român al Apărării.

Două avioane de vânătoare Gripen ungare, două avioane de vânătoare F-16 americane și două avioane de vânătoare F-16 românești au interceptat aeronava și au escortat-o până când a intrat în spațiul aerian al Bulgariei.

Forțele aeriene bulgare nu au mobilizat imediat avioanele de vânătoare, deoarece „avionul nu a fost considerat în niciun moment o amenințare”, a declarat ministrul Apărării din această țară, Dragomir Zakov.

El a adăugat că avionul zbura la o altitudine și o viteză foarte mici, ceea ce ar fi făcut dificilă interceptarea sa de către avioanele de vânătoare.

Avionul se oprise pentru realimentare în Vidin, un oraș din nord-vestul Bulgariei. Ulterior, oficialii au găsit aeronava pe un vechi aerodrom din apropierea orașului bulgar Târgoviște din estul țării.

Ministrul bulgar de interne Boiko Rashkov a declarat reporterilor că motorul avionului era încă cald când a fost găsit. Cu toate acestea, membrii echipajului nu au fost găsiți iar locul unde se află aceștia este încă necunoscut.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

 1. Ne-au facut ca pe prosti.

  • Pe fraierii de la sud

  • ”precizează că a discutat cu o persoană venită să inspecteze avionul în limba rusă”

   cum se inspecteaza un avion in limba rusa? pe voi va angajeaza la scris doar daca aveti note de trecere la limba romana?

 2. Deci lituanianul a vândut cuiva avionul si nu știe cui. Probabil ca i l-au plătit cu o traista de bani ca la piața.
  Pro//steala pe fata.

  • Poate e bine de știut că Târgoviște se afla in Romania deci Tărgoviște din Bulgaria domnule Florin.

  • Eu cred ca aicea ii mina rusilor ,a testat vigilenta nato, pe teritoriu rominiei avionu trebuia adus la sol ,sau doborit, daca era un avion rominesc pe teritoriul rusiei il dobora din primele secunde, eu cred ca este o mascarada, sa dovedit obidienta

 3. Partea nasoala e ca bulgarii au fost mituit sa nu ii găsească. Au realimentat la Vidin și au aterizat undeva pe litoral. Nimeni nu s-a dus sa verifice/rețină deși știau ca avionul a întrat în spațiul lor aerian iar radarele puteau sa îl urmărească.

 4. Targovishte.
  Cam asta e numele corect al orasului in care a aterizat beleaua aia!

 5. deci a trecut ilegal si peste ungaria…nu din ungaria cum a fost data stirea…o atentionare data de ucraina?…😉🤔🤫

 6. O aventură tipică de spionaj ca în filme, care ridiculizează toate serviciile secrete și sistemele de apărare occidentale.
  Orice informație suplimentară va fi clasificată până la o dată neprecizată.

 7. Inca o data ne-am convins ca platim pensii speciale, degeaba, unor incompetenti corupti sau orice combinatie din astea doua!

 8. O fi fost Latrov să se găsească cu pretinu sârbu… Daca nu l au lăsat invidioșii cu Boingu,a zburat pe șestache cu airoplanu cu chilot de ocazie..

 9. ”…iar noi am verificat avionul timp de câteva zile, rezolvând actele…” Și actele unde sunt acum?

 10. Decu e clar ca fostul proprietar era în combinație sau a primit bani mulți pentru tăcere, vinzi totuși un avion nu un kg de cartofi, în alta ordine de idei e clar ca Bulgaria este o tara corupta, adică ungurii ne-au atentionat și au întrat în spațiul nostru pana au ajuns forțele noastre aeriene, iar Românii i-au atenționat pe bulgari prin aceeași procedura dar ce sa vezi…..Bulgari nu au preluat avionul, clar ceva nu e în regula, dubios, acte de spionaj și cine știe …

 11. O fo’Latrov cu ia mă nene .Avea găseală cu pretinu sârbu