G4Media.ro

Nicolae Ciucă susține că nu a semnat nicio Hotărâre de Guvern legată…

Sursa Foto: Google Maps

Nicolae Ciucă susține că nu a semnat nicio Hotărâre de Guvern legată de imobilul din Aviatorilor, care ar urma să devină reședința președintelui Iohannis, după terminarea mandatului

Nicolae Ciucă a fost întrebat luni seara, la Digi 24, dacă în perioada în care a fost prim ministru a semnat o Hotărâre de Guvern referitoare la imobilul din Bd Aviatorilor, care ar fi renovat cu 9 milioane de euro pentru a fi transformat din sediu de partid în reședință oficială pentru președintele Klaus Iohannis, după terminarea celui de-al doilea mandat de la Cotroceni.

  • “Nu domnul Prelipceanu și îi cunosc și îi respect pe toți jurnaliștii de la G4Media.
  • În ședințe de guvern, atunci când vine vorba de ceea ce se întâmplă la o regie autonomă, niciun premier niciun ministru – iar RAAPPS este subordonat la secretariatul general – nu vine să aprobe în guvern obiective
  • În ședințele de guvern se aprobă bugetul de venituri și cheltuieli pentru toate regiile autonome, fără să fie niciun fel de specificații pe obiective în acele documente
  • Deci nu este absolut deloc adevărat”, a răspuns Nicolae Ciucă.

Întrebarea Digi 24 a venit după ce G4media.ro a intrat în posesia unui document care arată că lucrările de 9 milioane de euro pentru renovarea unei clădiri de pe Bd. Aviatorilor nr. 86 din București au fost secretizate de Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS). Cu circa un an mai devreme, același imobil a apărut într-o Hotărâre de Guvern semnată de premierul Nicolae Ciucă, document care, însă, nu a fost făcut niciodată public, fiind, de asemenea, secretizat.

Surse din mediul politic au declarat pentru G4Media.ro că lucrările de transformare a acestei clădiri din sediu de partid în locuință individuală au drept scop repartizarea acesteia, drept reședință oficială, pentru președintele Klaus Iohannis după terminarea celui de-al doilea mandat de la Cotroceni. Într-un comunicat de presă transmis după dezvăluirea acestui subiect, Președinția a susținut că nu există nici o solicitare din partea lui Iohannis sau a Administrației Prezidențiale pentru atribuirea unei locuințe de protocol și a unui spațiu pentru organizarea cabinetului de lucru.

Într-un document din 22 noiembrie 2023 al ORNISS, înregistrat la RAAPPS pe 7 decembrie 2023 și aflat în posesia G4Media.ro, Oficiul a informat Regia că ”a eliberat SC Bog’Art SRL cu sediul social în București, str. Ion Brezoianu nr. 23, Sector 1, certificatul de securitate industrială nr. 1946 din 22.11.2023, pentru derularea contractului clasificat nr. 16313 din 26.10.2023, în care sunt gestionate informații secrete de stat de nivel SECRET al cărui beneficiar este Regia Autonomă – Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat.

Corespondența RAAPPS- Bog’Art-Raiffeissen a mai scos la iveală încă un secret. Într-unul dintre documentele pe tema gajului se scrie: ”Contract de Achiziție Publică de Lucrări nr. 16313/26.10.2023 Execuție Lucrări Reabilitare, modernizare și refuncționalizare, imobil nominalizat în HG 0999/10.08.2022”. Verificările G4Media.ro în Monitorul Oficial arată că Hotărârea de Guvern numărul 999 din 10 august 2022 nu a fost publicată, ceea ce înseamnă că a fost clasificată.

Detalii despre acest subiect, aici

Context

La începutul săptămânii trecute, G4Media.ro  și Recorder au dezvăluit faptul că RAAPPS investește o sumă foarte mare în transformarea fostului sediu al PNL de pe Bd. Aviatorilor nr. 86 în locuință individuală. G4Media.ro a indicat cifra de 9 milioane de euro, Recorder – 7 milioane de euro. Ambele canale media au prezentat informații/indicii conform cărora imobilul urmează să fie atribuit drept reședință oficială pentru președintele Klaus Iohannis după terminarea actualului mandat.

În acest sens, există o lege care prevede mai multe drepturi pentru foștii președinți. Unele dintre cele mai importante indicii că reședința este destinată lui Iohannis se referă la faptul că, în autorizația de construire, se menționează transformarea clădirii din sediu de partid în locuință individuală și că proiectul de renovare conține amenajarea separată a unui birou, Legea 406/2001 care se aplică exclusiv persoanelor care au avut calitatea de șef al statului român, având o prevedere care spune că aceștita au dreptul, pe durata vieții, la ”folosința gratuită a unei locuințe de protocol și a unui spațiu pentru organizarea cabinetului de lucru.” (sublinierea G4Media.ro).

Ulterior, instituția condusă de Iohannis a transmis că ”Nu există nicio solicitare din partea Președintelui României, Klaus Iohannis, sau a Administrației Prezidențiale pentru atribuirea unei locuințe de protocol și a unui spațiu pentru organizarea cabinetului de lucru, ambele cu destinația de reședință după încetarea mandatului de Președinte al României, în conformitate cu prevederile Legii nr. 406/2001 privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de șef al statului român, cu modificările și completările ulterioare.”

Fără reacție înainte de aceste dezvăluiri, RAAPPS a comunicat apoi, pe fondul unor proteste organizate de partide la locul șantierului și a viralizării subiectului, faptul că „sumele plătite pentru lucrările executate, până la data prezentei, sunt în cuantum de 2.100.000 lei” și că ”Raportat la suma inclusă în contractul de execuţie lucrări, precizăm că aceasta reprezintă valoarea maximală a lucrărilor, plăţile aferente urmând a fi efectuate pentru lucrările real executate.

Estimarea lucrărilor, înainte de semnarea contractului, a fost efectuată după trecerea în revistă a degradărilor vizibile, şi în baza costurilor lucrărilor de consolidare şi amenajări la construcţii de acelaşi tip şi realizate în aceeaşi perioadă”.

Despre destinaia finală a imobilului, Regia a afirmat că ”nu a fost înregistrată nicio solicitare privind atribuirea/închirierea acestuia, stabilirea destinaţiei acestui imobil nefiind în competenţa R.A-A.P.P.S”.

În cursul zilei de astăzi, Regia nu a răspuns unei întrebări G4Media.ro legate de decidentul care a hotărât ca imobilul de pe Aviatorilor să fie transformat în locuință individuală.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...