G4Media.ro

Nici 16% dintre candidaţii pentru admiterea în magistratură nu au fost admişi…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Nici 16% dintre candidaţii pentru admiterea în magistratură nu au fost admişi la testul psihologic / CSM: 92,39 % dintre cei respinşi nu au obţinut media minimă la componenta cognitivă

Mai puţin de 16% dintre cei 234 de candidaţi care s-au prezentat la examenul psihologic pentru admiterea în magistratură au fost declaraţi admişi, oficialii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) anunţând, marţi, că 92,39 % dintre candidaţii respinşi nu au obţinut media minimă menecesă la componenta cognitivă. Exemenul scris a urmărit evaluarea concretă a profilului de magistrat, şi anume compatibilitatea dintre profilul candidatului şi criteriile psihologice necesare pentru exercitarea funcţiei de judecător şi procuror, relatează News.ro.

CSM a publicat rezultatele la testarea psihologică a candidaţilor înscrişi la concursul de admitere în magistratură.

Dintre cei 238 de candidaţi înscrişi s-au prezentat la examen 234. Dintre aceştia, doar 15,81% au fost declaraţi admişi.

”Testele psihologice scrise utilizate în cadrul procedurii de concurs urmăresc evaluarea în concret a profilului de magistrat, şi anume compatibilitatea dintre profilul candidatului şi criteriile psihologice necesare pentru exercitarea funcţiei de judecător şi procuror, respectiv aptitudinile cognitive, capacitatea de luare a deciziilor, de asumare a răspunderii, de a manifesta abilităţi interpersonale şi de lucru în echipă, precum şi capacitatea de a manifesta echilibru şi rezistenţă la stres”, au precizat, marţi, într-un comunicat de presă, reprezentanţii CSM.

Potrivit acestora, ”rezultatele sunt raportate la etaloane specifice construite pe populaţia de magistraţi în funcţie, iar nu la etaloane construite pe populaţia generală, motiv pentru care şi procentul candidaţilor respinşi la proba psihologică este mai mare, comparativ cu sesiunile anterioare”.

”În acest context, precizăm că 92,39 % dintre candidaţii respinşi nu au obţinut media minimă necesară la componenta cognitivă din cadrul testării scrise, această probă fiind eliminatorie. Rezultatele obţinute de către candidaţii examinaţi în cadrul procedurii de testare au fost raportate la acelaşi set de criterii stabilit în conformitate cu Metodologia privind organizarea şi desfăşurarea testării psihologice în cadrul concursului de admitere în magistratură”, a mai transmis CSM:

Reprezentanţii instituţiei explică faptul că, atât testul psihologic scris, cât şi algoritmul de interpretare a testului scris sunt avizate de Colegiul Psihologilor din România, iar raportul tehnic care cuprinde rezultatele la testele scrise este generat electronic.

”Totodată, trebuie menţionat că procedura de concurs este în derulare, nefiind finalizată”, a mai precizat CSM.

Instituţia organizează, reezaminarea psihologică a candidaţilor. Aceasta va avea loc în zilele de 1 şi 2 iunie, în Bucureşti şi va consta în reevaluarea primului test, aplicarea unui nou test şi susţinerea unui nou interviu.

Concursul de admitere în magistratură, sesiunea februarie – iulie 2024, a debutat în aprilie, cu proba eliminatorie – test grilă de verificare a cunoştinţelor juridice.

1.107 candidaţi s-au înscris pentru 75 de posturi de judecător şi 42 de posturi de procuror.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. In cazul asta, admiterea la facultatea de drept sa fie modificata, sa se dea si testare psihologica serioasa, astfel incat, cei care nu corespund psihologic functiei de magistrat sa nu mai tina locul ocupat in facultate, sa-i lase pe altii cu mintea intreaga. Sa stii pe dinafara comentarii la romana, nu are legatura cu gandirea critica. Ne mai miram de sentintele date, fara logica ! Pe langa coruptie.

  2. Deh, dacă nu au dat șpaga înainte de examen…

  3. Las-o d…, nu au cum sa fie aproape toți necorespunzători psihologic. Sau poate trebuie sa ii selecteze doar pe cei care sa ii facă scăpați pe infractori!

  4. Mai pe romaneste spus,nu sunt facuti pentru meseria asta,nu au vocatie.Nu vor sa faca dreptate,vor doar sa castige bani,multi bani.Unii judecatori o fac devenind avocatii statului ,altii devenind prietenii infractorilor.Cei mai putini,cei care cu adevarat aplica legea in spiritul ei,sunt rapid rejectati de sistem sau se scarbesc si pleaca.