G4Media.ro

New York Times: O unitate de elită a serviciilor secrete ruse încearcă…

New York Times: O unitate de elită a serviciilor secrete ruse încearcă să destabilizeze Europa. Una dintre ţinte – Republica Moldova

O unitate specială a serviciilor secrete ruse a lansat o serie de operaţiuni, inclusiv în Republica Moldova, în cadrul unei campanii pentru destabilizarea Europei, afirmă experţi citaţi de cotidianul The New York Times, citat de Digi24.ro

„Prima dată, a fost o campanie pentru destabilizare în Republica Moldova, urmată de otrăvirea unui traficant de arme în Bulgaria şi de o tentativă eşuată de lovitură de stat în Muntenegru. Anul trecut, a fost o tentativă de asasinare a unui fost spion rus în Marea Britanie prin utilizarea unei substanţe neurotoxice. Deşi aceste operaţiuni păreau specifice serviciilor de informaţii ruse, autorităţile le-au considerat iniţial drept atacuri izolate, fără legături între ele”, notează cotidianul The New York Times, citat de Mediafax.

Acum, oficiali din cadrul serviciilor secrete occidentale au ajuns la concluzia că aceste operaţiuni şi posibil multe altele fac parte dintr-o campanie coordonată aflată în derulare care are scopul destabilizării Europei. Campania este efectuată de o unitate de elită a serviciilor secrete ruse specializată în acţiuni subversive, acte de sabotaj şi asasinate.

Unitatea de elită 29155

Unitatea de elită 29155 desfăşoară operaţiuni de cel puţin zece ani, dar oficialii occidentali au depistat-o abia recent. Oficiali din cadrul serviciilor secrete din patru ţări occidentale afirmă că este neclar cât de frecvent acţionează această unitate şi avertizează că este imposibil de anticipat când şi unde vor fi lansate noi atacuri.

Scopul Unităţii 29155 evidenţiază amploarea acţiunilor preşedintelui rus, Vladimir Putin, împotriva Occidentului prin aşa-numitul război hibrid – ce include campanii de propagandă, atacuri ciberbetice, dezinformare şi confruntare militară directă.

„Cred că am uitat cât de duri pot fi ruşii”, afirmă Peter Zwack, fost agent de informaţii şi fost ataşat militar în cadrul Ambasadei SUA din Moscova, care susţine că nu ştia de existenţa acestei unităţi a serviciilor ruse.

Rugat să comenteze, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a transmis că întrebările trebuie adresate Ministerului rus al Apărării. Instituţia nu a făcut niciun comentariu.

Citește integral pe Digi24.ro

 

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. Parte din Rusia inseamna Europa . Visul Rusei este sa fie in Europa . Ca exercitiu de imaginatie : UE + RUSIA ce credti ca ar reprezenta in lume ?

  • cu putin presedinte inseamna : saracie (nu ne referim la oligarhi), distrugerea democratiei (gen arestarea manifestantilor cand nu ii convine lui nenea putin, omorarare oamenilor incomozi, tortura oamenilor incomozi), considerarea UE ca mosie proprie, pe model stalin probabil niste epurari in masa odata ce sunt infiltrati in toate structurile de conducere ….
   mai pe scurt apocalipsa

  • Invers, Rusia vrea sa aibe Europa. Asta ar insemna:
   -Eurasia lui Dughin
   -Combinația de tehnologii și resurse naturale nedorite de Friedman
   Dar bănuiesc ca nu asta contează.

 2. in Romania nu avem din astia, ca e PSD-ul Veoricai.
  la cate sarmale are in loc de creier … destabilizeaza Romania fara a mai fi nevoie de trupe de elita
  suntem pe modul „hardwired to self destruct”

 3. Doar NYT putea să inventeze așa o gogoriță. Speriat, m-am uitat sub pat și sub masă să văd dacă nu este vreun spion rus p-acolo, care să vrea să mă destabilizeze pe mine, un biet românaș.
  E așa de elită unitatea asta, că până acum toate tentativele le-au eșuat.

  • Scrise “Românașul” de la fabrica de trolli din Sankt Petersburg, vezi ca otrăvirea spionului din Marea Britanie de către ruși a fost clar dovedita.

 4. si care e noutatea aici ? NYT a uitat sa mentioneze ca aceste trupe lucreaza impotriva Europei pe banii europenilor, bani care se platesc pentru gazul si petrolul rusesc. probabil Germania e cel mai mare sponsor al teroristilor din kremlin

 5. In 89 trebuiau distrusi complet.

 6. Daca unitatea e speciala inseamna oare ca e aprovizionata cu pufoaika speciala, distilata din textile scufundate in haznale speciale, cum e si haznaua 3…?