G4Media.ro

Netanyahu crede într-un acord pentru normalizarea relațiilor cu Arabia Saudită

Sursa foto: Facebook / Benjamin Netanyahu

Netanyahu crede într-un acord pentru normalizarea relațiilor cu Arabia Saudită

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat într-un interviu la televiziunea americană că un acord pentru normalizarea relaţiilor ţării sale cu Arabia Saudită ar putea fi semnat în următoarele luni, relatează dpa conform Agerpres.

„Probabil în cele din urmă îl vom încheia, pentru că are sens, dar cred că dacă vrem să profităm de această oportunitate trebuie să facem asta în următoarele luni”, a declarat Netanyahu vineri seară pentru canalul american Fox News.

Timp de luni de zile au existat speculaţii că Arabia Saudită ar putea fi următoarea ţară din lumea arabă care îşi va normaliza relaţiile cu Israelul.

În septembrie 2020, Emiratele Arabe Unite şi Bahrein au fost primele două ţări din Golf care au stabilit relaţii diplomatice cu Israelul în urma medierii SUA.

Premierul israelian şi-a exprimat optimismul în privinţa încălzirii relaţiilor diplomatice. „Cred că ne apropiem mai mult de pace cu fiecare zi care trece”, a spus el despre un acord de normalizare israeliano-saudit.

Miercuri, prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman a confirmat într-un interviu că cele două ţări se află aproape de normalizarea relaţiilor.

Oficial, Riadul nu are relaţii cu Israelul, dar în secret cele două ţări lucrează împreună în chestiuni de securitate de ceva vreme, scrie dpa.

Unele relatări sugerează că un acord va fi legat de garanţii de securitate oferite de SUA Arabiei Saudite şi de un ajutor în dezvoltarea programului său nuclear civil.

„Cred că palestinienii ar trebui să fie parte a procesului, dar nu cred că ar trebui să aibă drept de veto”, a spus Netanyahu.

El a acuzat conducerea palestiniană că nu a încercat cu adevărat să ajungă la o soluţie paşnică a conflictului israeliano-palestinian de la semnarea acordurilor de la Oslo în 1993.

„Palestinienii nu vor o pace cu Israelul, vor pace în locul Israelului”, a spus el

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...