G4Media.ro

Ne vom vaccina periodic anti-Covid timp de ani buni sau atingem imunitatea…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Ne vom vaccina periodic anti-Covid timp de ani buni sau atingem imunitatea de turmă? Un studiu încă neomologat despre ”celulele T” cu memorie dă speranțe că ciclul pandemic se poate opri

Anticorpii se reduc după imunizarea de bază, de aceea este nevoie de un nou vaccin după o jumătate de an. Dar poate că lucrurile nu vor continua astfel la nesfârşit în cazul în care celulele T ne vor sări în ajutor, arată o analiză Deutsche Welle.

Vaccinurile booster sunt necesare fiindcă numărul anticorpilor din sângele nostru scade cu timpul. În cazul vaccinurilor mRNA, aceasta se întâmplă de regulă la aproximativ şase luni de la imunizarea de bază contra COVID-19.

În cazul altor vaccinuri, cum ar fi cel produs de Johnson & Johnson, care asigură imunizarea de bază printr-o singură doză, Comisia Permanentă de Vaccinare din Germania (Stiko), recomandă rapelul chiar mai devreme.

Tot aşa la nesfârşit? Va trebui să ne obişnuim cu cândul că vom avea nevoie pe viitor de un rapel la fiecare şase luni sau în fiecare toamnă, ca în cazul gripei sezoniere?

Medicii nu pot răspunde încă la această întrebare, fiindcă nu dispun de experienţa necesară.

Mai multe aspecte joacă un rol aici: probabil că vaccinurile anti-coronavirus trebuie adaptate pe viitor unor noi variante ale virusului, aşa cum se întâmplă deja cu vaccinurile împotriva gripei sezoniere. Deja de pe acum numeroase vaccinuri împotriva coronavirusului se află în faza de elaborare şi se ţine seama, de exemplu, de anumite mutaţii ale variantei Delta.

Devine SARS-CoV-2 endemic?

Pe lângă aceasta, un rol decisiv îl joacă evoluţia pandemiei. Nu este clar dacă pandemia va lua sfârşit după valul patru sau valul cinci sau dacă COVID-19, cu variantele sale, va deveni endemic, adică îşi va reface periodic apariţia în anumite regiuni, vreme de decenii.

Strâns legată de acest aspect este şi chestiunea imunităţii de turmă. Va fi ea atinsă curând? Va fi ea asigurată prin vaccinări sau printr-o răspândire masivă involuntară a molimii, aşa cum se pare că e cazul în arii extinse ale Africii? Aşa ceva s-ar putea întâmpla şi în Europa, dat fiind că incidenţa creşte vertiginos şi pe bătrânul continent.

Pe lângă anticorpi, să nu uităm de celulele T!

În ceea ce priveşte imunitatea noastră, nu trebuie să avem în vedere doar anticorpii. Aceasta este concluzia unui studiu încă neomologat, publicat pe 10 noiembrie de o echipă de cercetători din Marea Britanie şi Singapore în revista de specialitate Nature.

Cercetătorii au găsit angajaţi ai sistemului de sănătate care s-au expus unui risc înalt de contaminare cu SARS-CoV-2, dar care în toate acele luni ale pandemiei nu s-au îmbolnăvit vizibil de COVID-19 şi nici nu au avut vreun test PCR pozitiv. Nici în urma unui test serologic de anticorpi nu s-a găsit nimic ieşit din comun la cei 58 de angajaţi.

În context, cercetătorii au constatat că aceştia au mai multe aşa-numite celule cu memorie T faţă de un alt grup de comparaţie, mult mai puţin expus riscului de contaminare prin munca desfăşurată.

Aceste celule T sunt îndreptate în special împotriva aşa-numitului complex de replicare-transcripţie (RTC), care este în cele din urmă responsabil pentru înmulţirea virusului.

Concomitent, la cele 58 de persoane s-a găsit o cantitate sporită a proteinei IFI27, ceea ce indică o infectare foarte timpurie cu SARS-CoV-2. Cercetătorii au tras de aici concluzia că ei toţi ar fi trecut printr-o infectare întreruptă cu coronavirus.

Este posibil ca celulele T să fi întrerupt această infectare. Dar rămâne neclar de unde au avut cei 58 de lucrători din sistemul medical imunitatea lor prin celule T nefiresc de puternică. Poate că a apărut în urma unei infectări anterioare, cu un alt coronavirus, poate cu un virus de răceală?

Vom atinge imunitatea de turmă? 

O posibilă concluzie este că expunerea repetată la coronaviruşi, de exemplu în cazul în care SARS-CoV-2 va deveni cu adevărat endemic iar noi vom tot avea contact cu acest virus în cantităţi reduse, va face să avem un sistem imunitar mai eficient. Cu ajutorul anticorpilor, dar şi al celulelor T. Ne-am apropia astfel mult de imunitatea de turmă.

Autorii studiului atrag însă atenţia ca oamenii să nu devină neatenţi ca urmare a acestei descoperiri. Nimeni nu trebuie să se creadă în siguranţă sau să se considere imun la SARS-CoV-2, fiindcă riscul să nu fie imun ar putea fi foarte ridicat.

Rămâne întrebarea dacă vom avea nevoie de un rapel la vaccin şi toamna viitoare. Dar răspunsul nu-l vom putea afla decât atunci. (Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro)


Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

33 comentarii

  1. De doi ani statul a blocat accesul la medicatie,in 2-4 zile pui cu antiviralele orice om bolnav de covid pe picioare,unde sunt antiviralele? Sunt mult prea ieftine,le asteptam p’alea de la Pfizer la 500 euro buc?

    • bai pro.stu’ satu.lui, nu te deranjeaza faptul ca rade lumea de tine? zilnic postezi aceleasi tam.penii. cap s.ec, in primul rand, antiviralele se dau in fazele initiale, ulterior, cand sistemul imunitar a luat-o razna, antiviralele sunt inutile. iar sars cov2 la asta exceleaza, la multi dureaza mult pana este detectat. apoi, deocamdata nu avem antivirale extrem de eficiente, cel putin aprobate. in fine .. e pierdere de timp sa-ti explice cineva ceva, esti incapabil sa intelegi.

    • De unde vrei mă, antivirale pentru covid, dacă e o boală nouă? Că despre vaccinurile testate pe milioane de oameni ai zis că sunt experimentale, că nu se știe efectul pe termen lung, că hâr, că mâr. Dar antiviralele astea nu trebuie și ele testate să vedem ce efecte secundare au? Că efectele pe termen lung nu se pot ști de pe acum, fix din aceeași cauză pentru care nu le putem ști la vaccin. Doar că la antivirale nu mai zbieri că nu știm efectele pe termen lung, vrei să ți se dea! Păi du-te dom’le la facultatea unde te-nvață cum să inventezi medicamente, și când știi suficient îți faci singur. Nu mai tot comenta că de ce n-au făcut alții antivirale. Porcăriile alea rusești promovate de oierul șef i-ar fi ajutat pe ruși să nu aibă record de decese, dacă ar fi funcționat.

    • De unde vrei mă, antivirale pentru covid, dacă e o boală nouă? Că despre vaccinurile testate pe milioane de oameni ai zis că sunt experimentale, că nu se știe efectul pe termen lung, că hâr, că mâr. Dar antiviralele astea nu trebuie și ele testate să vedem ce efecte secundare au? Că efectele pe termen lung nu se pot ști de pe acum, fix din aceeași cauză pentru care nu le putem ști la vaccin. Doar că la antivirale nu mai zbieri că nu știm efectele pe termen lung, vrei să ți se dea! Păi du-te dom’le la facultatea unde te-nvață cum să inventezi medicamente, și când știi suficient îți faci singur. Nu mai tot comenta că de ce n-au făcut alții antivirale.

    • Porcăriile alea rusești promovate de berbecali nu sunt antivirale, că dacă ar fi fost, i-ar fi ajutat pe ruși să nu aibă record de decese.

    • Exact don: antiviralele sa dau la început fix când la noi nu se poate, ca medicii de familie nu au voie sa le prescrie…. iar la spital nu intri ca este aglomerație, decât când este prea târziu sa-ti mai dea antivirale.
      Înțelegi bătaia de joc?

  2. Aveți haz…
    Știți bine că urmează doză după doză !
    Fără număr, fără număr…

    • noi nu avem un glob de cristal sau viziuni ca tine, asa ca NU, nu stim 🙂

    • Motz a fost si va fi sclav toata viata. Traieste logica existentiala a sclavului. Mie mi e mila de el, nu mi vine sa fac misto. Ganditi va ce viata are: pe toate directiile, zilnic, e condus/dirijat. Repetitiv. Dureros

    • Hint: de ce a cumpărat statul roman 140 milioane de doze pentru maxim 20 de milioane de suflete? Se mai sparg pe drum câteva, nu?

    • @@don hint – esti p.ro.st de bubui. statul nu a cumparat „120 milioane doze”. e o diferenta imensa intre a contracta si a cumpara. in fine, tu nu esti capabil sa intelegi ceva deci imi pierd timpul cu tine …

  3. „Ani buni” buna gluma.Sa le spuneti asta si celor care in urma injectiilor s`au ales cu imunitatea celulara distrusa si se imbolnavesc de la orice acum.Ei, oare cati ani mai au ?

    • Este prematur sa spui asa ceva despre sistemul imunitar al celor vaccinați anti-covid.
      Numai timpul ne va confirma/ infirma in câțiva ani, 5-10.

    • @Actor la UPU – „in urma injectiilor s`au ales cu imunitatea celulara distrusa” de unde ai scos aberatia asta?
      @vct – dar de ce 5-10 ani si nu 2-3 ani? sau 20-30 de ani? de unde ai scos tu perioada asta? apoi, de ce vrei tu sa vedem ce se intampla cu sistemul imunitar doar al celor vaccinati? hai sa vedem ce se intampla si cu cel al celor nevaccinati! la cei care supravietuiesc!

    • Altul
      Auzi la el „imunitate celulara distrusa” :)))
      Am 2 doze de vaccin in mine si la job, unde am 60% nevaccinati, doar eu si un coleg am trecut fluierând peste o răceală care a pocnit tot grupul de i a făcut țăndări. 5 au ajuns in concediu medical.
      Distrus zici?:)))
      Babaiete
      Una e sa fii prost, alta e sa trompetezi asta peste tot. Fie ti mila de imaginea ta.
      Btw, voi chiar nu realizati ca tot rahatul asta aruncat din viscerele voastre o sa vi se sparga in moaca, in timp?… Ca nu plecam nicaieri. Aici suntem si vor fi vizibile minciunile voastre pe care timpul le va scoate la lumina, usor, usor (cate ir mai fi…ca am plecat de la „virusul nu exista” :))))) vai de voi)

    • Cam atâta se testează un produs farmaceutic nou, minim 5 ani, pana la aprobare.
      Da, efecte adverse apara si mai tarziu, ai dreptate.

    • vct
      îți dai seama ce spui?
      dacă ai dreptate – și mă tem să te contrazic – înseamnă că se prepară cobai, la greu
      adică deocamdată si/sau încă totul e un test

  4. In timp ne vom imuniza toti fie prin boala sau vaccin si acesta o sa fie finalul pandemiei. Preventia e preferata fata de tratare, asa ca vaccinul ramane cea mai sigura si usoara cale de a trece de pandemie. Trebuie sa sustinem vaccinare in masa, e mai bine decat infectarea in masa.

    • Prin boala poate (cu multe vieți pierdute), prin vac/c/i/nurile actuale nu.

    • @vct Scuze, eu nu-s asa priceput la sisteme imunitare, dar unde ai citit studiu serios care arata cumva ca trecerea prin boala da o imunitate mai durabila? Intreb pt ca am 2 amici care au facut de 2 ori COVID anul asta si unul dintre ei a crezut ca moare a doua oara. Daca citeau studiul, poate realizau ca sunt imunizati natural si nu se mai imbolnaveau. Sau nu asa merge?
      Bine, am si amic care a facut COVID dupa vaccin (la 3 zile dupa doza 3) si nu i-a fost usor de tot. Adica a tusit, l-a durut capul si o vreme a gafait chiar si cand nu era nevasta sub el.

      E clar ca vaccinul nu garanteaza imunitatea sau o boala placuta ca un concediu in Bali, dar sa insisti in secolul XXI ca nu crezi in vaccin, mi se pare o chestie tembela. O dovada ca darwinismul are sens. Are atat de mult sens, incat merge pe mai multe niveluri.
      In mod normal, darwinismul spune ca la asa o pandemie, cei vulnerabili mor primii si lasa specia mai puternica. Noi ne impotrivim, facem vaccin. Darwinismul merge la nivelul 2 si apar antivaxerii vulnerabili. Nu doar Fagadaul pomenit pe aici, am cam auzit multe cazuri zilele astea 🙁

    • Merci. Sunt niste chestii pe care trebuie sa le iei in considerare:
      – cea mai buna protectie pare sa fie data de boala plus o doza de vaccin
      – studiul nu ia in considerare efectele negative pana la a fi imunizat, cu alte cuvinte ce sechele ai dupa trecerea prin boala. Adica, ce bine ca nu mai faci COVID, ce pacat ca ai ramas cu long term COVID.
      – procentul celor care scapa imunizati prin boala e considerabil mai mic decat a celor care trec fara probleme prin vaccin (chiar daca mortalitatea e mult mai mica decat la tifos sau ciuma).

      Probabil ca sistemul imunitar e mult mai adaptabil si recunoaste mai usor mutatiile, dar porcaria asta e inca noua si nu e clar cum iti va reactiona organismul la o intalnire de gradul 3.

      Ce sa zic, am trecut si prin boala, si prin vaccin.

  5. Urma scapa turma….Sistemul imunitar are mai multe etape de actiune daca lipsec anticorpii si agresorul nu dispare din organism intervin NK -Natural Killer- si distrug celulele afectate din organism.

  6. Vaccinare la 6 luni nu este o soluție. Trebuie sa va vaccinați în fiecare lună. Obișnuiți-va, dacă nu ați avut cap sa refuzați vaccinul. Nu mai aveți sistem imunitar.

    • lol, ai un umor involuntar teribil.
      Am mai multi anticorpi la 7 luni de la vaccin decat orice amic care a facut Covid si s-a testat.
      Nu reusesc sa ma infectez simptomatic si am tot incercat in ultimele 3 luni. Am stat des ore in sir in spatii inchise unde era Covid cat cuprinde.
      Dar esti mai special cand crezi in conspiratii despre sistemul imunitar compromis de la vaccinul antiCovid. Incearca si la Special Olympics, ai sanse mari.

  7. „Mai multe aspecte joacă un rol aici: probabil că vaccinurile anti-coronavirus trebuie adaptate pe viitor unor noi variante ale virusului, aşa cum se întâmplă deja cu vaccinurile împotriva gripei sezoniere. Deja de pe acum numeroase vaccinuri împotriva coronavirusului se află în faza de elaborare şi se ţine seama, de exemplu, de anumite mutaţii ale variantei Delta.”

    Doar ca ele au fost deja adaptate variantei Delta. Atat Pfizer cat si Moderna le au deja de luni bune.
    De ce nu sunt distribuite?
    Nu e clar si se pot face teorii conspirationiste aici.
    Cel mai probabil pentru ca ‘merge si asa’. Guvernele nu vor noi contracte, gradul de dezinformare e ridicat si ar fi prea dificil ca populatia sa accepte acum vaccinul adaptat la Delta.
    Tot de-asta lumea se vaccineaza in continuare majoritar cu Pfizer care te tine doar 4-5 luni desi avem stocuri de Moderna care au protectie mult mai indelungata si care actualmente stau in depozite si expira ca la un neam pro.st.

  8. @ Mizin Zulah (& Co.)
    Spre deosebire de tine, eu am stat pe Baricada de la Inter pe 21 Decembrie si m-am intors si pe 22.
    Bati campii cand ma faci sclav, baiete. Daca nu eram eu si altii acolo, acum dadeai din coate sa fii Secretar PCR, la gandirea bolșevică pe care o afisezi.
    Luati doză dupa doză, dar lăsați-i pe ceilalti in pace !

    • Ba-s nazisti, ba-s bolsevici, ba-s „useristi globalisti”. Nu merg toate o data, deci care din ele e?

  9. Nu domle’. Imunitatea nu mai exista . E musai sa te vaccinezi , altfel nu se poate . Sistemul tau imunitar e de căcat și trebuie să te intepi direct in tâmplă cu vaccinul asta magic

  10. Dar cine a zis că trebuie să te vaccinezi? De exemplu Făgădău și alți 20.000 de români au încercat imunizarea fara vaccin toamna asta,nu le-a reușit dar asta nu înseamnă că alții nu vor reuși. Succes tuturor și să sperăm că ăștia 20.000 de morți sa fie in urma a cel puțin trei milioane de infectari reale,plus inca doua milioane de vaccinați și poate în valul următor vom avea mai puține decese.

    • In valul următor probabil vor fi si mai multe decese.

    • De apetența pe care o au unii în a limita drepturi ale semenilor lor în numele „fricii” pentru sănătatea publică. Și asta pentru ca, în medie, din cauza plandemiei au murit pe zi 2 români în fiecare județ.