G4Media.ro

NATO este gata să trimită mai multe trupe în Kosovo în cazul…

Sursa foto: ANDREJ ISAKOVIC / AFP

NATO este gata să trimită mai multe trupe în Kosovo în cazul unor noi tulburări

NATO este pregătită să suplimenteze trupele din Kosovo dacă tensiunile dintre minoritatea sârbă se reaprind, în timp ce se apropie un termen limită în disputa cu guvernul privind actele pentru mașini, a declarat marți comandantul adjunct al misiunii de menținere a păcii a alianței (KFOR), potrivit Reuters.

„Suntem vigilenți și pregătiți să acționăm… dacă avem o creștere a tensiunilor, dar putem apela și la forțele de rezervă… pe care le putem chema în scurt timp”, a declarat generalul de brigadă Luca Piperni reporterilor la sediul KFOR din capitala Pristina.

Tulburările dintre sârbii din Kosovo din cauza cerinței de a folosi plăcuțele de înmatriculare ale mașinilor emise de stat au sporit temerile privind un conflict între Kosovo și Serbia, la mai bine de două decenii după ce NATO a bombardat Serbia pentru a pune capăt represiunii împotriva majorității albaneze din Kosovo.

Serbia nu recunoaște independența Kosovo, câștigată în 2008, iar sârbii din nordul Kosovo consideră că Belgradul, și nu Pristina, este capitala lor. Aproximativ 3.700 de forțe de menținere a păcii ale NATO sunt încă staționate în fosta provincie sârbă pentru a preveni violențele între etnicii albanezi și sârbi.

Încercările anterioare de a introduce plăcuțe de înmatriculare kosovare în nordul puternic sârbesc al Kosovo au dus la ciocniri între poliție și sârbii locali, care au ridicat baraje rutiere. Baricadele au fost demontate doar atunci când forțele de menținere a păcii ale NATO au intervenit pentru a supraveghea procesul, iar Kosovo a fost de acord să amâne regula de acordare a licențelor.

Piperni a declarat că situația este calmă, dar fragilă în acest moment, și că NATO nu poate exclude noi tensiuni sau violențe în nordul țării pe măsură ce se apropie termenul limită de 31 octombrie.

„Dacă situația se deteriorează, suntem pregătiți să intervenim, suntem pregătiți să fim la mijloc între protestatari și organizațiile de securitate”, a subliniat el.

„Avem suficiente forțe pentru a face față situației… Cu acest număr de trupe putem pune capăt oricărui tip de creștere a tensiunilor”, a adăugat Piperni, referindu-se la trupele din afara Kosovo pe care NATO le-ar putea atrage ca întăriri.

Atât Kosovo, cât și Serbia urmăresc să adere la Uniunea Europeană și au convenit, ca parte a acestui proces de aderare, să își rezolve problemele nerezolvate și să construiască relații de bună vecinătate.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

6 comentarii

  1. Kosovo e Serbia.

  2. 1. kosovo e serbia
    2. cu alte cuvinte, nato e gata sa le dea iar sarbilor peste cioc, indiferent cine e de vina 🙂 asta pt ca-s pretenari cu rusii :))

  3. NATO trimite unde poate, intr-o tara cât Dobrogea.
    Doar nu o sa trimită în Ucraina.
    Arata poate! :)))))))

  4. Iar a inceput pe coana omenirea sa o manace in c*r s-o pună de-o conflagratie mondială. In Tadjikistan fumega a razboi in Armenia si mai nasol, Ucraina e in pom, Kosovo fumega, se aude ca si prin Kigrgistan e agitatie, in Siria/Irak/Afganistan/Liban e pe vine si ei, Taiwanu nici el nu-i deloc prea pe roze, in America unii zic ca ar incepe un razboi civil, Polonezii se stramba la Germania ca vrea reparatii de 1.3 trilioane. E clar ca daca rusii mobilizeaza 3 mil de oameni NATO nu poate sa stea cu bratele in ics si zero, o sa mobilizeze si ei si de acolo e doar un pas pana la iarna atomica.