G4Media.ro

NATO a început unul dintre cele mai mari exerciţii militare în Estonia,…

Sursa foto: Twitter / NATO eFP Battlegroup Lithuania

NATO a început unul dintre cele mai mari exerciţii militare în Estonia, denumit ”Ariciul”. Zece ţări, printre care Finlanda şi Suedia, participă la exercițiu

Unul dintre cele mai mari exerciţii NATO din ţările baltice se află în prezent în desfăşurare în Estonia şi se va termina pe 3 iunie. Denumit ”Ariciul”, exerciţiul implică 10 ţări, inclusiv Finlanda şi Suedia, care au anunţat că vor solicita oficial să se alăture Alianţei Nord-Atlantice în zilele următoare, şi sunt desfăşuraţi aproximativ 15.000 de militari, relatează News.ro.

NATO a anunţat că scopul exerciţiilor este de a ”îmbunătăţi pregătirea şi interoperabilitatea” forţelor sale şi au fost planificate înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, însă pe fondul ameninţării reprezentare de Rusia vor fi urmărite îndeaproape.

Aproximativ 15.000 de militari sunt implicaţi în exerciţiul din Estonia, reprezentând unul dintre cele mai mari exerciţii militare desfăşurate în ţară din 1991.

Exerciţiul are loc la 64 km de cea mai apropiată bază militară a Rusiei şi are rolul de a simula un atac din partea Rusiei asupra Estoniei.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat luni că aderările Finlandei şi Suediei la NATO nu constituie ”o ameninţare” în sine, însă Rusia va reacţiona faţă de desfăşurări militare.

În pofida numelui său de cod, Exerciţiul NATO Ariciul (NATO Exercise Hedgehog / ”Siil” în estonă) are loc într-o perioadă de tensiuni crescute în regiunea baltică, spune corespondentul de securitate al BBC, Frank Gardner.

Sursa foto: Twitter / NATO eFP Battlegroup Lithuania

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

  1. Nici nu trebuiau să se mai obosească, NATO deține supremația. Dar nah, Occidentul a fost mereu cu zece pași în urmă; încă n-au înțeles?
    Putin s-a lecuit de război convențional, nu-i mai trebuie.

  2. Nume inspirat. Ariciul se tupileaza, are tepi in caz ca e atacat de aia nimeni nu-l ataca – doar il arunca in aer. Hai…inapoi la munca! Gata cu joaca!

  3. Arici pogonici.

  4. Este doar o chestiune de timp pana vor apare tensiuni si in zona baltica. Totusi rusii nu vor putea sa sustina luptele pe doua fronturi, astfel ca in estul ucrainei se vor limita la cele doua regiuni deja ocupate.

  5. conventional, rusia ar avea mari probleme cu orice tara peste 7-8 mil locuitori.