G4Media.ro

Nagorno-Karabah: Armenia cere forțelor ruse de menținere a păcii să acționeze

Sursa foto: Wikimedia Common

Nagorno-Karabah: Armenia cere forțelor ruse de menținere a păcii să acționeze

Premierul armean Nikol Pashinian a cerut joi forțelor ruse de menținere a păcii desfășurate în Nagorno-Karabah să intervină după o nouă izbucnire a violențelor între armata azeră și separatiștii armeni din enclava disputată, potrivit Le Figaro.

„În Nagorno-Karabah, există o linie de contact unde sunt desfășurate forțele de menținere a păcii, iar acest teritoriu se află sub responsabilitatea lor. Ne așteptăm ca orice tentativă de încălcare a liniei de contact să fie împiedicată de contingentul de pacificatori”, a declarat el în cadrul unei reuniuni a guvernului său.

Cu o zi înainte, Azerbaidjanul a afirmat că a preluat controlul asupra mai multor poziții și a distrus obiective armene în Nagorno-Karabah, într-o escaladare care a făcut cel puțin trei morți și a reaprins riscul de război. Potrivit lui Pașinian, operațiunea de menținere a păcii trebuie „clarificată”, deoarece Azerbaidjanul refuză să semneze „un document privind mandatul” forței ruse desfășurate din noiembrie 2020. De asemenea, el a cerut Azerbaidjanului să își îndeplinească „obligațiile”: să recunoască „existența Nagorno-Karabahului”, să respecte linia de contact și să recunoască „coridorul Latchin”, care leagă enclava separatistă de Armenia. „În caz contrar, trebuie să promovăm mecanismele internaționale pentru ca Azerbaidjanul să își îndeplinească obligațiile”, a continuat el.

Incidentele recente ar putea afecta discuțiile de pace mediate de UE, care au loc de câteva luni între Azerbaidjan și Armenia, două foste republici sovietice rivale din Caucaz. După un război soldat cu peste 30.000 de morți la începutul anilor 1990, cele două țări s-au confruntat din nou în toamna anului 2020 pentru controlul asupra Nagorno-Karabah, o regiune muntoasă care, susținută de Erevan, s-a separat de Azerbaidjan. Peste 6.500 de persoane au fost ucise în acest nou război pierdut de Armenia, care a cedat un teritoriu semnificativ Azerbaidjanului. După semnarea unui acord de încetare a focului în noiembrie 2020, Moscova a desfășurat forțe de menținere a păcii în Nagorno-Karabah, dar incidentele armate rămân frecvente.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Care forțe ? Alea putrezite pe câmpiile Ucrainei ? Cum să acționeze ? Să bântuie ca stafiile ? 😏

    • Ce mare lucru sa-i ameninte si pe astia cu o nucleara? diseara apare la hantenele lor kremliniste vreun parlamentar curentat care cere „denazificarea lacheilor imperialistilor de la Baku”

    • Se p1$@ ăștia pe amenințările nucleare ale lui Putin! O bombă nucleară ar distruge și entitatea așa zis protejată! 😏

  2. Cine si cu ce sa actioneze, ca au nevoie de oameni si materiale in Ucraina? Din Siria deja s-au cam retras rusii.
    Sa renunte la enclava aia nerecunoscuta international.

  3. Interesant cum au vazut toti ca Rusia e la pamant cum incep toti sa muste.

    • Instinctiv, cand aud de „pacificatorii” rusi ma gandesc automat ca cei care sunt „pacificati” sunt de partea buna a istoriei. „Pacificatorii” rusi au doar interesul de a mentine conflicte reci intre vecinii lor, sustin orice entitate artificiala rupta din teritoriul vecinilor, incearca sa mentina conflictul. La fel procedeaza in Georgia, in Moldova.

  4. Armenii mari negustori nu s-au prea înțeles cu nimeni. Acum înțeleg de ce. Pentru bani…

    • Acolo e vb de unii care au locuit tot timpul acolo vs altii care au venit din Mongolia si fura incet dar sigur din teritoriile vecinilor.

  5. Esti cu gandul doar la gaze!🤣🤣🤣