G4Media.ro

Muzicienii ies în stradă după ce o orchestră londoneză îi lasă neplătiți…

Sursa foto: Pixabay

Muzicienii ies în stradă după ce o orchestră londoneză îi lasă neplătiți de luni de zile

Se solicită întăriri de urgență pentru a permite desfășurarea evenimentului Orchestrei de Cameră din Londra de la Cadogan Hall, după un protest din cauza întârzierilor de plată, transmite The Guardian.

Când dirijorul Christopher Warren-Green a ridicat bagheta pentru a începe concertul de la Cadogan Hall din Londra, miercurea trecută, nu era clar ce se va întâmpla.

Repetiția anterioară cu Orchestra de Cameră din Londra (LCO) nu decursese bine. Jumătate dintre muzicieni au plecat în semn de protest față de modul în care au fost tratați în ultimele cinci luni, timp în care niciunul dintre ei nu a fost plătit.

„Este o adevărată bătălie să lucrezi ca muzician profesionist în acest oraș acum”, a declarat un muzician al LCO pentru Observer. „Nu suntem plătiți prea mult și, prin urmare, trebuie să ne facem alte slujbe, menținându-ne în același timp orele de cântat. Așa că, cu siguranță, trebuie să fim plătiți atunci când lucrăm.”

A fost o luptă pentru a găsi suficienți muzicieni care să permită desfășurarea concertului în sala de 953 de locuri din Chelsea. Directorul general al orchestrei, Jocelyn Lightfoot, a declarat între timp pentru Observer că plățile întârziate au fost efectuate săptămâna trecută.

Aceasta a spus că problemele au fost cauzate de o decizie a băncii Barclays de a îngheța contul orchestrei – o problemă care a afectat în mod serios și finanțele unor organizații de caritate și ale altor grupuri culturale și religioase, printre care și sala de muzică clasică St John’s Smith Square. În conformitate cu obligația băncii de a contribui la prevenirea infracțiunilor financiare, aceasta a solicitat informații suplimentare de la unii clienți pentru a le menține conturile active.

Eforturile de redeschidere a contului, înghețat de Barclays „fără niciun avertisment prealabil”, a declarat Lightfoot, au durat patru luni. „Am ținut muzicienii informați în această perioadă că plata lor va fi efectuată imediat ce contul va fi redeschis, dar, deoarece calendarul redeschiderii a fost amânat în continuare de mai multe ori, a fost dificil să le oferim muzicienilor un termen clar”, a spus ea.

Muzicienilor li s-a cerut, de asemenea, să vină cu orice facturi restante.

„Înțelegem presiunea monumentală asupra acestui corp de freelanceri ale căror oportunități de a lucra au fost reduse și puse în pericol din cauza reducerilor radicale ale finanțării orchestrelor”, a declarat Lightfoot în acest weekend.

„Mulți dintre acești muzicieni și-au văzut activitatea redusă din cauza Brexit-ului și încă suferă de efectele ulterioare ale pandemiei. Există un mare motiv de îngrijorare pentru acești instrumentiști extrem de calificați și extrem de talentați, al căror rol și valoare în societate este subapreciat.”

Muzicienii de la orchestra de cameră desfășoară și alte activități, nu întotdeauna muzicale, întrucât orchestra nu montează decât câteva concerte în fiecare sezon. Conducerea consideră că fiecare concert și repetiția acestuia echivalează cu două zile de muncă. De asemenea, muzicienii colaborează cu programul educațional Music Junction pentru a promova „leadershipul, comunitatea și incluziunea prin oferirea de oportunități pentru copii”.

Orchestra de cameră, fondată în 1921, are aproximativ jumătate din dimensiunea unei orchestre simfonice de anvergură, dar se mândrește cu o conducere experimentată sub forma directorului muzical pe termen lung Warren-Green, de asemenea un violonist desăvârșit care a dirijat și aranjat orchestra pentru nunta regelui și a reginei în 2005. Președintele orchestrei este pianistul de renume internațional Vladimir Ashkenazy.

Închiderea conturilor a pus în pericol, printre altele, activitatea organizației caritabile Clockwork, cu sediul în Surrey, și a corului Ogmore Valley Male Voice Choir. Un purtător de cuvânt al Barclays Bank a declarat: „Luăm foarte în serios protecția fondurilor și a datelor clienților noștri.

„Ca parte a responsabilității noastre permanente de a contribui la prevenirea infracțiunilor financiare și de a ne îndeplini responsabilitățile de reglementare, trebuie să ne asigurăm că deținem informații actualizate cu privire la conturile clienților noștri. De asemenea, clienții sunt obligați să informeze banca în timp util cu privire la orice modificare a statutului lor juridic în legătură cu afacerea, organizația caritabilă sau trustul lor.”

Orchestra de cameră, care, în urmă cu doi ani, a renunțat la cerința privind ținuta formală pentru muzicienii săi, astfel încât aceștia să își poată exprima „personalitatea și trecutul individual”, se angajează să „elimine barierele din calea muzicii orchestrale și să aibă un impact pozitiv asupra comunității”.

De asemenea, și-a luat angajamentul de a interpreta muzică nouă într-un mediu despre care criticul muzical veteran Norman Lebrecht spune că s-a „secat”. Recent, el a susținut că Londra „dispare de pe harta muzicii”. Concertul LCO de săptămâna trecută a inclus hituri clasice de la Mozart și Sibelius. De asemenea, a fost prezentat în premieră un concert pentru corn de Gavin Higgins.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...