G4Media.ro

Mutare cheie în justiție: Guvernul a aprobat accesul procurorilor și polițiștilor la…

Mutare cheie în justiție: Guvernul a aprobat accesul procurorilor și polițiștilor la registrul conturilor bancare deținut de ANAF

Guvernul a aprobat, în ședința de luni, o ordonanță considerată esențială pentru mult munca anchetatorilor. Aceștia vor avea acces la locul de depozitare al banilor, nu și la rulajul sumelor. Un procuror a declarat pentru Europa Liberă că această modificare legislativă era de mult așteptată și că ajută enorm în munca de investigare îndeosebi a infracțiunilor economice.

Polițiștii, procurorii, și specialiștii Departamentului de Luptă Antifraudă (DLAF) și ai Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) vor avea acces la registrul centralizat de conturi bancare al ANAF, unde sunt ținute informaţiile financiare, analizele financiare şi informaţiile privind conturile din bănci.

De menționat este faptul că autoritățile nu vor avea acces la cuantumul conturilor ci doar la locul unde sunt deschise conturile bancare, dacă acestea sunt active sau închise.

Ce spune documentul. Potrivit ordonanței, „autorităţile competente accesează registrul centralizat de conturi bancare şi consultă informaţiile privind conturile bancare, în mod direct şi fără întârziere, atunci când acest lucru este necesar pentru îndeplinirea atribuţiilor care le revin în scopul prevenirii, depistării, investigării sau urmăririi penale a infracţiunilor grave, inclusiv pentru identificarea, urmărirea şi indisponibilizarea activelor legate de o astfel de investigaţie”, se arată în proiectul de ordonanță adoptat luni de Guvern. (Foto: Antifrauda ANAF / sursa ANAF)

Citește tot articolul pe Europa Liberă

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Buun!Insa, asteptam de accesul la cele detinute de BNR mult mai bune!

 2. Decat sa permita legea doar pe jumatate mai bine sa nu mai permita deloc. Procurorii s-au specializat in inchis dosare si nu in investigat. Ce rost are sa-ti mai bati capul daca banii sunt in miscare iar tu astepti pensia speciala?

  PFAM de la ANAF la ce are acces? Câți angajati are departamentul si cu ce se distreaza toata ziua? La cavouri si certificate de depozit au acces?

 3. Stie cineva ce inseamna ANTIFRAUDA la ANAF scris asa mare pe masina aia si care e rostul acelui text? Ca un șef nu cred ca ar merge cu mașina aia… probabil e pentru angajati ca sa nu foloseasca masina in interes personal. Păi sa faca si la ANPC la fel, si la Mediu, ANSVSA…

  Eu propun ca toate masinile de serviciu ale institutiilor statului(platite de la buget) sa aiba numere speciale… sa stim si noi care sunt/câte sunt si pe unde ajung (la mare/la munte).

  Oare extinctorul/trusa medicala sunt in termen de valabilitate?

 4. este răspunderea magistraților și confiscarea extinsă indiferent de sumă

 5. s-a trezit CATZ din somnul cel de moarte?

 6. romanistan, colonie politzista