G4Media.ro

Muncitori bulgari şi români, trataţi ca sclavi în Germania, într-un abator Tonnies,…

Sursa: Captură Youtube

Muncitori bulgari şi români, trataţi ca sclavi în Germania, într-un abator Tonnies, dezvăluie un documentar postul SAT1

Muncitori din Bulgaria şi România sunt supuşi unei ”exploatări inumane” la un abator din Germania, potrivit unui documentar difuzat pe postul german SAT 1, care a trimis o muncitoare bulgăroaică cu două diplome universitare, sub acoperire, să studieze condiţiile de muncă în această fabrică de ambalarea cărnii a miliardarului Clemens Tönnies, relatează site-ul Novinite.com, citat de News.ro.

Acest abator a devenit celebru în 2020 din cauza apariției unui focar uriaș de covid-19, în care s-au infectat peste 2.000 de angajaţi.

Presa germană a făcut pentru prima oară dezvăluiri despre condiţiile de trai ale muncitorilor bulgari şi români din abator în iunie 2020.

”Am muncit doi ani în abatoarele Tönnies şi rar am terminat de muncit după cele opt ore convenite. Cel mai adesea am muncit 12-13 ore. Am trecut orele suplimentare în fişe, dar nu s-au reflectat în salarii”, declara un român la postul Deutsche Welle atunci.

Aproximativ opt-zece angajaţi locuau într-un apartament, iar fiecare era obligat să plătească o chirie 200 de euro pe lună, acuza el.

Imobilele în care locuiesc muncitorii aparţin companiilor abatoarelor, iar chiria este de obicei de două-trei ori mai mare decât în zonă, potrivit românului.

”În abatoare este frig şi umed, iar benzile se mişcă repede. În apartamentul nostru comun, noaptea, îmi aud colegii plângând, din cauza durerii şi a mâinilor umflate. Însă ne încurajăm unii pe alţii. ne spunem nouă înşine «rezistă!», declara el.

Proprietarul abatorului, Clemens Tönnies, a cerut ulterior scuze în presa germană, după aceste dezvăluiri. ”Mai presus de orice, oamenii sunt importanţi pentru mine şi vreau să le cer scuze”, se angaja el atunci.

Echipa jurnalistei Jana Bernhard de la SAT1 a decis să verifice dacă proprietarul a schimbat condiţiile de muncă în abatoarele sale.

Bulgăroaica care a muncit sub acoperire în cadrul acestei investigaţii jurnalistice, ”Milena” în documentar, se confruntă cu reguli de coşmar în contractul de muncă – este interzis să meargă la toaletă, este interzis să mănânce sau bea apă în hale, lucru permis doar în pauze scurte, spune ea.

Muncitorii muncesc în sânge până la glezne, măcelăresc animale zilnic, o muncă extrem de dură, potrivit documentarului.

”Am cunoscut oameni care au slăbit 20 de kilograme în scurt timp pentru că nu aveau când să mănânce. Totul este scris în contractul de muncă, este legal, dar este inuman”, denunţă ea.

Un medic de pe ambulanţă declară în documentar că un muncitor s-a spânzurat.

”Este vorba despre oameni de mâna a doua, oameni care pot fi aruncaţi, care sunt pur şi simplu înlocuiţi cu următorii, după ce se depreciază”, declară jurnalista germană.

Echipa tv s-a dus la faţa locului şi s-a întâlnit cu muncitori bulgari şi români, însă acestora le-a fost frică să vorbească.

”Ignoranţa şi barierele lingvistice ale acestor oameni sunt abuzate sistematic, astfel încât compania să poată câştiga mai mult de pe urma lor”, acuză Bernhard.

Locuitorii din Balcani sunt ”sclavi perfecţi”. Ei fac munca pe care germanii nu ar accepta să o facă vreodată, acuză Milena, care spune că are două diplome universtare în Bulgaria, dar că ”în ţara mea nu am nicio şansă să muncesc în specialitatea pe care am studiat-o”.

Bernhard consideră că acesta este motivul exploatării persoanelor educate din România şi Bulgaria. ”Viaţa din Germania este lăudată în presă: «O, vino în Germania şi câştigă bani buni!”, declară ea.

Echipa sa de filmare a fost oprită de maşini de poliţie care au încercat să obstrucţioneze filmarea.

”Există o legătură între miliardarul Tönnies şi poliţia locală”, acuză ea.

Imediat după difuzarea documentarului, avocaţi ai lui Tönnies au trimis o scrisoare de ameninţare, însă acest lucru nu a oprit echipa.

”Scopul principal al filmului nostru este să îndepărteze teama muncitorilor, pentru că cel mai trist lucru este că pentru ei este în regulă. În Germania, muncitorii au drepturi, însă ei nu le cunosc”, dubliniază jurnalista.

Jana Bernhard denunţă o ”sclavie modernă” prin care sunt exploataţi oameni săraci şi educaţi cu scopul de a-i îmbogăţi pe proprietarii companiei germane. (Sursa: Captură Youtube)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

66 comentarii

 1. De ce lucrau peste 8 ore? Sclavetele prost își merită soarta.

  • Barbule, de obicei esti un id.io-t, dar aici iti dau dreptate.

  • Pentru că dacă refuzau îi dădea afară. Tot de aceea nu raportau orele suplimentare neplătite. Dacă inspecția muncii din Germania accepta contracte în care nu există pauză de masă sau toaletă este vina tuturor, inclusiv a europarlamentarilor.

  • CINE e de vină pentru că Romania, o țara bogată, nu poate asigură pâinea locuitorilor săi ?
   Cine a furat pâinea celor 6 milioane de romani plecați in pribegie ?
   Când va plăti gașca de banditi bolșevici PCR-USL pentru jaful generalizat al tarii ?

  • De trei ani lucrez la ACEEASTA companie ,cred că nu la abatorul la care face referire reportajul .Firma mai are un abator in SOGEL .
   1- ESTE normal sa nu ai voie să mănânci în abator
   2- ESTE normal sa te duci in pauze să-ți faci nevoile (nu cred că în cazuri excepționale nu poți pleca din banda )
   3- Stau și eu într-o casă cu noua persoane , am camera mea in care stau singur , avem 3 băi și spun că sunt suficiente pentru că numai duminica suntem 9 practic în aceea casa .O parte lucrează într-un schimb așa că ne întâlnim toți numai duminica .
   4- chiria de 200 de euro este mare ?? Nu plătesc curentul , gazele , …unde mai găsești în Europa cu 200 de euro tot inclus .În România cu 1000 de lei poți sta cu chirie și să poți plăti toate utilitățile ??? 1000 lei ???
   Au fost unele nereguli cu pontajele și poate cu timpul de munca dar s-au rezolvat după ce ne-a preluat germanii .Asta se întâmplă când lucram la firmă românească !!!

  • Este exact așa cum sa spus mai sus în articol.
   Toți patroni mari de firme și depozite gen :Metro Logistic,Edeka,Netto, etc….au lume sus pusă care îi acoperă de toate neplăcerile salariaților.
   Vorbesc în cunoștință de cauză .
   Degeaba am fost la instituțiile Germane să fac plângere că mau dat afară din birou și mi-au spus să vin cu translator, în cazul meu în care vrb..germanala nivelul b2..
   Asta este Germania, o pătură care ține de cald patronilor și firmelor care au la muncă 100% românii ,moldovenii , bulgari care tac din gură că se tem să nu îi arunce în stradă

  • Când se întâmplă ceva rău, toți labarii fac apologia comunismului sau al patriotismului omului pro$t. Adică sa nu pleci la mai bine, sa stai aici sa plătești taxe degeaba, sa te fure politicienii, sa ai un salariu sau o pensie de rahat, dar sa te duci regulat la vot și sa votezi toate lichelele cocoțate în vârf. Nu-i asa Labagiu Fanel???

 2. romanii sunt sclavi si in Romania

  toti cei cu salariul minim plus ziaristii guvernului sunt SCLAVI

  • Dar unde este toată economia României ???
   Cine sunt cei care au vândut pe șpagă străinilor toate făbricile, uzinele, petrolul, gazele, pădurile, băncile … ?
   Ii cunoașteți ???
   Sunt cumva chiar cei reveniți acum la putere să „repare” și ce-a mai rămas ?

  • Bravoooooooooo Radu mamii Radule!!! Ai perfectă dreptate… să ne fie rușine că suntem români. Cine candidează la președinție?

  • Un lucru e sigur, democrația nu e pentru hoți.

 3. Cine ii apară pe acești români????

  • Romanul e al nimanui si acasa si peste hotare. Diferenta e ca acasa nu-l uraste nimeni pentru ca e roman. Atat. In rest e la fel. Ai bani – ai parte de bani. Cu bani poti avea parte de carte, distractii, confort. N-ai bani – nu te iarta nimeni. Capul sus, romane. Si maine e o zi.

  • Cred că nimeni! Europarlamentarii noștri iau pozitia ghiocelului, nu îndrăznesc sa- i supere nemți.

  • Migranții romani duc viata de nomazi prin Irlanda, Spania, Germania, Spania, Italia, etc.

  • II apară exact cei care i-au alungat din țară !!! Gasca de banditi PCR-USL !!!

  • De ce stau acolo sa fie prost tratati? Sa vina acasa ca aici curge lapte si miere si , mai ales, vor fi bine tratati: pot cumpara niste diplome+pile si trai pe vatrai. In momentul in care ai decis sa pleci ti-ai asumat conditiile iar de nu-ti convin poti veni acasa.

 4. Mie imi pare bine , astia de au plecat urau Romania din rarunchi , luati cu paine.

  • Nu cred că urăsc Romania, doar pe cei care îi plătesc cu salariul minim pe economie pentru munci grele.

  • Mulțumim din inima Partidului pentru minunatele condiții de muncă și viată !
   Suntem fericiți că Partidul și specialiștii care ne-au ridicat pe cele mai înalte culmi de progres și civilizație au revenit la cârma tarii !
   Iar pe tine să te fu tem in gat de bolsevic pentru că după ce ne-ați distrus acum ne și scui pați !

  • Eu am plecat din țară după ce în anii 90 se desființaseră cele două întreprinderi în care am lucrat, în mandatele lui Iliescu,plus o „experiență” de vreo șase luni la un patron care te făcea să uiți de duminică, de noapte, de timp liber… Dar un plăvan ca tine care cred că a avut totul la nas asigurat de părinți n-are cum să știe așa ceva

 5. Nu se poate, SAT1 sunt platiti de Putinel. Cum nemtii sa faca asa ceva?! Nu exista, ei sunt destepti si europeni.

  • Si zici ca nemții ar trebui sa facă ceva pentru frații noștri ?
   Nu cumva din cauza voastră padu chii bugetari au plecat săracii ?
   Ati pustiit țara cu hoția voastră de nestăvilit, lăcustelor roșii nesătule !

 6. Pe românii din Germania îi apară KWJ si ministrul de externe ! Plus birocrații bruxelezi !
  EFICIENT si SIGUR !
  Sunt sigur ca ambasadorul Germaniei va fi convocat imediat si va primi o nota de protest.😪

 7. În țară e și mai rău.

 8. Cu siguranta sunt si cazuri neplacute pentru toti muncitorii care vin din afara.
  Problema este ca acesti oameni necunoscand limba,legile nici nu apeleaza la ajutor.
  Sunt juristi,consilieri care te pot ajuta .Il cauti,platesti un onorariu si rezolvi problema
  Romania nu poate asigura locuri de munca pentru toata lumea,indiferent de domeniu

 9. Nu îi tratează nimeni ca sclavi, e opțiunea lor. Îi tin legați ?
  Ce e drept, când ești pr.ost și nu ai nici o calificare, opțiunile sunt limitate.

  • Oare cum ar arăta un oraș, o țară fără acești ‘ prosti’ fără calificare.Fara gunoieri, fără spălători , fără măturători ați sfârși in boli, mizerie.Orice munca trebuie respectata și remunerată corect…de munca fiecăruia este nevoie.

  • Hai sa nu ne mai mințim unii pe alții, romanii sunt cei mai spurcati migranți din statele occidentale.

  • Ioane esti romanes ?? Asa pari….

  • Problema e că nu numai cei proști, fără calificare, sunt tratați în felul ăsta.
   Uită-te la mine: am ajuns în Germania, ca programator. N-am știut care e faza, mă gândeam că e ca la noi, în România: ori angajat la negru, prin prin PFA, ori direct la firmă (bancă mare din Germania, a doua după Deutsche Bank). Am ajuns printr-o firmă de intermedieri și m-am gândit că e ceva de genul: „firma X îmi face lipeala cu banca, își ia comision și pa!”.
   Ei bine, nu e așa.
   Când am ajuns m-au pus să-mi fac Gewerbe (PFA). Aveam contract cu firma X, care avea contract cu banca. Mă duceam în fiecare zi la serviciu, deși lucram ca independent. Dacă nu mă duceam în birou, zburam. Banii veneau de la bancă, se duceau la X, mi-i trimitea firmei mele, abia apoi puteam eu să-mi iau bere din ei. Mă rog, nu numai bere, ci și asigurare de sănătate (procent din brut), impozit (procent din brut), taxă de 7000 de euro către Camera de Comerț și Industrie (obligatoriu), pensie (clar), onorariu contabil (procent) plus celelalte, ale vieții: chirie, transport, internet etc.
   La un moment dat doamna Merkel și ai ei au realizat că asta s-ar putea să fie o formă mascată de sclavie și a venit cu „rezolvarea”: eu nu mai aveam voie să am contract doar cu o singură firmă (X, în cazul meu), în caz contrar se consideră că eu de fapt lucrez la firma respectivă și trebuie să mă angajeze direct, ca angajat fix. Acuma eu, dacă n-aș fi fost programator, ci muncitor la abator, ar fi dat cu mine afară, fără îndoială. Fiind însă programator și lucrând bine pentru banca respectivă, șefii de la firma X au considerat că e mai bine să-și mai înființeze o firmă (Y) și să mă pună să închei contract și cu aceasta, astfel încât să o mulțumim și pe dna Merkel, și pe toată lumea. Așa că acum aveam contract cu X și cu Y.
   După un timp s-au schimbat niște șefi la bancă și cei noi au zis: „bă, noi nu mai vrem să lucrăm și cu firma X, și cu Y, și cu Z etc. ci vom face contract cu una singură, Manpower”. Zis și făcut. Manpower s-a apucat și a strâns toți programatorii de la firmulițele mici de intermedieri lăsându-le pe acestea cam cu ochii în soare. În cazul meu și al altor câțiva acest lucru nu s-a putut din cauză că noi am avut niște contracte ceva mai speciale. Și anume, după încheierea contractelor cu X, Y nu aveam voie să lucrăm în branșă timp de 2 ani. Adică puteam lucra ca programator, dar nu în domeniul bancar. Manpower a încercat, n-a reușit, ne-a zis că n-are ce să ne facă.
   Acuma, dacă eu lucram la abator, iar mă dădeau afară. Fiind însă bunicel în meserie și băncii plăcându-i de mine, s-au gândit la o altă șmecherie, care să mulțumească (iar) pe toată lumea: s-a mai încheiat un set de contracte între Manpower și firmele X și Y.
   Astfel, circuitul banilor în natură era de genul următor: BANCA –> Manpower –> Firmele X și Y –> PFA-ul meu –> eu. Totul legal, totul la vedere. Mi-au trebuit 5 ani ca să învăț ceva germană, ceva programare (ce se cerea pe piață la momentul respectiv) și să aplic la alte firme până am reușit să ies din mizeria asta. Crezi că un muncitor în abator are luxul ăsta, de a învăța ceva germană când vine seara rupt după 8…12 ore de muncă grea?
   Și nici nu e vorba de prostie sau lipsă de calificare. Eu știu sigur că nu aș putea în veci să fac munca unuia din abator, sau a unui șofer care trebuie să livreze pachete de 10..20 de kile câte 3-4-5 etaje, sau a unei prostituate într-unul din puff-urile Germaniei.
   E vorba de ipocrizia statului German: toată lumea știe de mizeriile astea și, când buboiul se mărește, se mai dau niște legi care mai rău fac. De exemplu, dacă un om lucrează la o firmă printr-o firmă de intermedieri (plasare de forță de muncă, Zeitarbeit etc) atunci după 6 luni firma respectivă trebuie să-i plătească omului un salariu egal cu al unui angajat fix. Iar după un an trebuie să-l angajeze ca angajat fix, scurtcircuitînd astfel firma de intermedieri. Ghici ce se întâmplă? Îți spun eu, pentru că am văzut fenomenul de nenumărate ori: înainte cu câteva zile de a se împlini cele 6 luni omul respectiv e dat afară, cel mai adesea în scris, prin poștă.

  • Dacă nu ar fi această mentalitate de sclav a emigranților, nu ar accepta contract pe 6 luni, nu a accepta să lucreze neangajat (dacă e mai avantajos), etc. Europa e mare și locuri de muncă sunt la discreție.
   Toți prietenii mei din Germania , medici, sunt angajați de ani de zile, au cetățenie germană (dublă, au păstrat și română).
   Îmi pare rău pentru pățaniile tale, dar cu ceva mai mult curaj erai angajat de mult…

  • Orice muncă e utilă, nu desconsider nicio meserie sau muncă necalificată.
   Desconsider însă lipsa de minte și curaj de a nu accepta condiții mizere, exploatare. Ia o bicicletă și livrează, nu accepta 12 ore în abator !

 10. Luați UE cu pâine!!!

  • Vi se rupe … inima de durerea celor 6 milioane de romani pe care i-ați înfometat si alungat cu hoția voastră, bandiților bolșevici nesătui !

  • Nu e usor, ori au calificari de exceptie, ori fac munci brute, ori doneaza sange sau organe.

 11. Politica externă, președinție, ambasade, consulate, europarlamentari, parlamentari, guvern, o adunătură de paraziți plasați de birocrația UE pe spatele cetățenilor europeni de mâna a doua din estul Europei ! Ziariști români dedați la osanale ridicate magilor de la … apus pentru un pumn de arginți. Poate apare o investigație de presă privind badantele din Italia și șoferii de tir. După astfel de oportunități își plâng acum în pumni englezii !

 12. Mai oameni buni ,sunt unul dintre muncitorii Tonnies. Nu stiu unde a muncit bulgaroaica aceia dar eu lucrez de 3 ani in tonnies .Sa sti ca nu este chiar asa si o spun fara sa fiu platita . Nu a venit nimeni la mine in 3 ani sa-mi spuna ca nu am voie la toaleta ,nu a venit nimeni la mine să-mi spuna sa nu am o sticluta cu apa langa mine ,la ce am muncit in romania aici este munca de gravide .Bulgari si romanii sunt oameni puturosi vor bani multi si munca putina, daca se poate deloc .Si despre cele doua facultati ale doamnei din Bulgaria sunt cusute cu ata alba .jumatate din personalul Tonnies sunt oameni cu carte dar nu se plang in cazul in care le place munca.Eu lupt in fiecare zi cu puturosi , am si scoala .Pentru mine Tonnies este un loc de munca sigur.

 13. Multi aleg sa fie sclavi pe afara măcar pe bani mulți dar aici ești scalv în tara ta pe 1400 de lei pe lună.

 14. Nu știu ce să zic!!de obicei nu mi pierd vremea cu comentatul pe net,mă mulțumesc să citesc ce zic alții. De ce nu au plecat oamenii ăștia??? -unde sa plece??, S-or duce când or avea bani să meargă.lucrez de 3 luni in germania ca șofer de camion(tir). Și pe noi ne fura la salar cu toate că orele sunt înregistrate de tahograf. La firma asta 1500 de romani cu cate 30 de ore lunare pe persoană. Nici nu vreau sa mă gândesc cu cât îi fura pe alții care nu au cum dovedii ce și cât au lucrat. Mă cert cu ei sa mi scot banii. Nu mai este mult până să plec orice ar fi!!. Nu crede-ti anunțurile de pe net. E o mare țeapa! Și dacă negociați cu angajatorul sunt doar minciuni. Am lucrat ani în Franța și spania-alti oameni!! Cu toate că se câștigă mai puțin merita mers din nou-nu la căpșuni sa se înțeleagă!!

 15. Eu am plecat din țară după ce în anii 90 se desființaseră cele două întreprinderi în care am lucrat, în mandatele lui Iliescu,plus o „experiență” de vreo șase luni la un patron care te făcea să uiți de duminică, de noapte, de timp liber… Dar un plăvan ca tine care cred că a avut totul la nas asigurat de părinți n-are cum să știe așa ceva

 16. Haideți totuși sa nu le mai plângem de mila ! În plus citiți o știre care este preluata , care a trecut prin nu știu câte mâini. Relatările din reportajul original , au decât o mica parte de adevăr, legat de pauze , de mancat și baut în secțiile de ambalare, va las pe voi sa va gândiți, cum ar fii unul sa stea cu țigarea în mana sau cu doza de energizant și între timp sa mai impacheteze niște carne , cred ca toți vreți sa cumpărați carne și sa consumați fără nicio grija , asa ca înainte gândiți puțin ce scriu unii și alții. Lucrez de ceva vreme în industria respectiva și știu cât de greu este sa păstrezi calitatea . Oamenii se plâng de condiții jalnice . Cunosc zeci de cazuri ca să nu zic sute , unde oamenii , romani de ai noștri primeau cazari cu condiții care nici măcar acasă nu aveau și nu erau în stare sa tragă apa la baie , și după o luna sau doua de bătăi de cap cu ei sa ii facem sa înțeleagă ca totuși locuință de serviciu sau cazarea trebuie întreținută în ordine și curățenie, prindeau glas și începeau cu vai doamne suntem sclavi .

 17. Asta se intampla numai din cauza coruptiei din tarile de bastina si statutului de colonie pe care il avem in ue.
  Oamenii nostri sunt exploatati, folositi, distrusi in acest sistem. Toti stiu, dar inchid ochii.
  In Romania un muncitor din Sri Lanka, Filipine etc castiga mult mai mult decat un roman. Salariu de baza. Dupa, filipinezul are o deplasare/an in tara, cazare altele, comision agentie. Patronii de la noi nu ar plati acesti bani unui roman!!! Dar se plang ca romanii din ospitalitate nu zambesc, nu sunt atatd e draguti ca ceilalti care sunt platiti regeste in comparatie cu romanii.
  Romanii dupa se duc la altii sa faca muncile ”naspa”. INSA: NICAIERI, in nicio tara, migrantii cei din afara nu sunt platiti mai mult decat localnicii.
  NUMAI IN ROMANIA!!!!
  In Germania etc romanii sunt pltiti mult mai prost decat germanii, la noi filipinezii sunt platiti mai bine decat romanii.
  De ce?
  Pai hai sa vedem, germanii nu trebuie sa plateasca taxe suplimentare sa angajeze romani., Asa ca nemtii angajeaza romani pe nimic, iar romanii angajeaza filipinezi poe bani multi.
  Noi suntem saraciti pe toate partile. Ne distrug, asta inseamna UE pentru Romania, din cauza coruptiei factorilor politici de la noi care iau spagi si valideaza asta.
  Isi bat joc de oameni.
  Ei stiu ce se intampla.
  Si da, pot spune stop!
  STOP: ori tratati bine romanii, slarii conditii similare nemti ori pa pa.
  Dar nuuu nu ca ai nostri conducatori sunt sclaveti dar sclaveti bogati pentru ca vand restul oamenilor pe nimic.
  Rusine sa le fie

 18. Nazismul nu a dispărut ân Germania.Miliardarii dau bani la,, buget,, autorităților nu le pasă de români,mai ales,dacă nu ştii să vorbeşti limba germană,se profită de,,ignoranța,, românilor. ,,Flămânzi,,sunt o grămadă,la fel şi slugi naziste.

 19. Ân ,,Europa,,capitaliştii,, ân Ŕomânia bandiți comunişti ,vai de românii fără ,,carte,,.

 20. Tradatori. Primesc fix ce merita.

 21. Încă o dovada ca frăția hoților este nativa.

 22. La nivel de fațadă UE mănāncă căcat despre drepturile omului, în special drepturile a tot felul de dărāmați mintal gen zoofili şi pedofili.

  La nivel de practică miliardele se fac prin sclavagism în țara care a inventat nazismul.

 23. Și la nemți tot că la noi!
  Ar fi bine sa se facă anchete jurnalistice și în România, să se verifice inclusiv în REVISAL, ați fi surprinși să aflați câți oameni au muncit în ultimii 25 de ani care 10-14 ore pe zi cu contracte de muncă pe 2 ore sau 4 ore, și nu mă refer doar la necalificați( vedeți clinicile medicale, cabinetele medicale private, policlinicile private, stomatologie), medici și asistenți care nu lucrau și la stat ci doar în privat cu contracte de mizerie!
  Așa că nimic nu e nou sub soare!😂😂

  • 😂Eu sunt curios dacă vom mai avea un 10 august!
   Mi-aș dori tare mult ca alături de plăcuța suedeză să văd o nouă plăcuța nemțească pentru Werner și o plăcuță neaoșă românească care să cuprindă întreg repertoriul( moldovenesc, ardelenesc și oltenesc) dedicată întregii clase politice românești!🤘

 24. Unde ai fost tu Intotero, unde ai fost tu Violeta, unde ești tu Jhoiannis?

 25. Ministerul Afacerilor Externe ce poziţie are faţă de acte de sclavagism (Art. 209 Cod penal) ale căror victime sunt cetăţeni români?

  Sau staţi că statul eşuat colonie, chiar cu asta se ocupă, cu proxenetismul de sclavi. Fie ei sexuali, fie de altă natură. Statul român este proxenetul cetăţeanului român, pe care îl exportă ca sclav în ţări bogate pentru bani. Ciocoii cu pensii speciale din MAE nu numai că parazitează bugetul ţării, dar încurajează şi exportul de sclavi.

  MAE CE POZIŢIE ARE FAŢĂ DE ACESTE FAPTE, CARE SE REPETĂ FOARTE DES?

  LE ACCEPTĂ? LE SUSŢINE?

  CETĂŢENII ROMÂNI PLĂTESC DEGEABA TAXE UNUI STAT EŞUAT.

 26. Esti facut gramada.