G4Media.ro

MTI: Pe model ungar, România va începe să producă arme noi, în…

MTI: Pe model ungar, România va începe să producă arme noi, în colaborare cu italienii de la Beretta

În vară ar putea începe producţia de armament ungaro-cehă, iar românii se pregătesc şi ei să facă un pas asemănător, semnând un acord cu italienii – relatează cotidianul ungar „Magyar Nemzet”, preluat de Rador. Potrivit specialiştilor, Ungaria poate fi un model pentru dezvoltarea industriei de armament din Europa Centrală şi de Est, deoarece o parte a statelor membre îşi pot astfel mări bugetul destinat apărării, pentru a corespunde cerinţelor NATO.

La Kiskunfélegyháza vor fi deschise în curând liniile de producţie pentru acele arme ceho-ungare, pentru care Ministerul ungar al Apărării a semnat un acord încă în ciclul guvernamental precedent. Pe model ungar, România va începe să producă arme noi, în colaborare cu italienii de la Beretta.

Gábor Vass, redactorul-şef al revistei „Kaliber”, a declarat publicaţiei: pistoalele fabricate la Kiskunfélegyháza pentru armată, respectiv forţele de ordine sunt moderne, cu carcasă din plastic şi capacitate mare de stocare a gloanţelor.

Vass consideră că acestea reprezintă un avantaj uriaş faţă de armele de mână aflate acum în uz, din care se puteau împuşca maximum 7-14 gloanţe pe rundă, pe când din noile pistoale soldaţii vor putea face câte 17-19 de tiruri pe cartuş, fără să fie nevoie de schimbara acestuia.

Acest aspect poate fi deosebit de important la descinderi sau acţiuni directe. Vass a adăugat: deşi maghiarii nu au primit licenţe de fabricaţie pentru pistoalele de nouă generaţie, chiar şi aşa vor fi fabricate arme moderne în unitatea de producţie a HM Arzenál.

Faţă de pistoalele ceho-maghiare, Scorpion Evo 3 şi Bren 2, care vor fi în curând fabricate în Ungaria, au fost enumerate de către Gábor Vass printre cele mai bune trei mitralierele şi puşti de asalt destinate armatei. Acestea fiind arme din plastic şi aluminiu, nu sunt doar uşoare şi mai simplu de manevrat, ci şi mai rezistente la stricăciuni.

Péter Tálas, preşedintele Centrului de Cercetare în Strategii de Apărare al Universităţii Naţionale al Serviciilor Publice, a declarat pentru „Magyar Nemzet”: pornirea industriei ungare de armament este importantă din perspectiva securităţii şi a economiei.

Construirea fabricii de armament din Kiskunfélegyháza reprezintă o investiţie de aproape 100 de milioane de euro, care va crea, potrivit planurilor, 200 de noi locuri de muncă şi va oferi, mai târziu, şi posibilităţi de export.

NATO urmăreşte ca fiecare stat membru să aloce minimum 2% din PIB apărării, iar fabricarea de armament poate fi contorizată aici. Probabil acesta a fost şi motivul pentru care România va înfiinţa şi ea o fabrică de armament şi semnează un contract cu italienii de la Beretta.

Context. În ianuarie, ministrul Economiei, Niculae Bădălău, a declarat, la Antena 3, că industria de apărare românească va fabrica o nouă armă de asalt, de ultimă generație, în colaborare cu compania Beretta, la standarde NATO.

Finalizarea contractului este prevăzută pentru vară, iar începerea producției în toamnă. Arma va fi fabricată la Plopeni, fabrica fiind aleasă de partenerul italian, a precizat Bădălău, iar pentru început 30% dintre componente vor fi fabricate pe plan local.

Sursa Foto: Forțele Navale Române/ Facebook

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. Bine, ar fi bine sa avem armament modern, nu AK-uri cu pat din otel si uluc din lemn.

  Asta daca nu cumva stoarce Teodorovici bugetul Armatei si il da pe pensii pentru slugile de partid.

 2. Nu inteleg de unde vine „modelul asta ungar”… au inventat ungurii cumva, modelul cooperarii dintre firme si state si oameni in general si nu stiam noi restul prostilor???
  Mai, mai ce le mai place sa se umfle in pene… „model ungar” auzi…

 3. Am rezerve serioase față de traducerea materialului de către nu știu cine. A ieșit un fel de Google Translate cu exprimări hilare. Foarte interesantă partea cu „armele ungurești făcute din aluminiu”. Mai urma să pomenească și lemnul folosit la fabricarea țevilor. În fine, nu insist.
  Criticile aduse de unii, armelor Beretta sunt destul de neîntemeiate. Am auzit idei de genul „Beretta face arme slabe pe care nu reușește să le vândă nimănui și ni le bagă nouă pe gât”.
  Înainte de toate trebuie știut că Beretta este CEA MAI VECHE firmă ce produce armament,DIN LUME (!!!!) încă în funcțiune,fiind înființată la finele secolului XVII. Greu poți să pretinzi că le lipsește experiența, după aproape 400 de ani de activitate în materie.
  Armele lor, pistoale, arme de mână, arme de asalt ,de vânătoare sau de sport,etc sunt folosite , printre alții” de către americani, în special la trupele lor de poliție și antitero- SWAT. De fapt societatea Beretta are unități de producție pe teritoriul american. Bun.
  Arma de asalt pe care am înțeles că o propun pentru colaborare cu industria românească,face parte din proiectul „soldatul viitorului” este o armă cu utilizare ambidextră(un foarte mare avantaj” este suficient de robustă pentru utilizare în medii grele și care a fost dezvoltată inclusiv în versiunea mitralieră ușoară(o variantă ce ar putea urma în dotarea armatei noastre). Nu insist asupra datrlor tehnice, le găsiți ușor pe google.
  Mai adaug doar că arma are la bază modelul Beretta ARX 160 în versiunea A3 (deocamdată). AKM nu se compară, deși trebuie să recunoaștem că a fost o armă de excepție la vremea ei.

 4. Legea o face H&K, nu Beretta. AdiCA CUm ar veni NEMTII, NU ITALIENII. Si asta nu de ieri, de azi, ci de secole!!! Primul mechanism de dare a focului wheellock a fost inventat de un neamt nu de un Italian…Este adevarat, ca neamtzu nu ie la fel de corrupt ca macaronaru’…

 5. Foarte mic offset-ul de 30%.
  Legat de ce arme de vor produce atât
  F92 cat și ARX sunt arme moderne, cu nimic mai prejos decât ce produce HK, SiG etc.
  Mai important mi se pare cum vor fi utilizate aceste arme adică ce doctrina militară avem

 6. „Badalau a declarat” …. Badalau e acela care seara era cu pucistii din PSD si a doua zi era de partea lui Dragnea , fiind apoi „recompensat” pt tradare cu portofoliul de la Economie… cum naiba sa mai crezi ce spune un asemenea om, sau cum sa mai citezi din ce spune el…

 7. Stiu italienii ca impozitul pe cladiri nerezidentiale la Plopeni este de 4 ori mai mare ca in centrul Ploiestiului ?

 8. Cine a citit cu atentie DECLARATIA DE LA BUCURESTI a celor 4 țări balcanice, armele Beretta se vor afla in dotarea RO, BG si Grecia – țări NATO – si vor fi achizitionate de la PLOPENI nu de la …CUGIR ! Urmează restul Balcanilor de vest !

 9. Acum am inteles cum sta treaba cu vizita papei in Romania…in calitate de CEO al corporatiei numite Vatican si implicit al companiei Beretta vine sa faca cartile pentru viitorul contract. P.S.: pentru cine nu stie Vaticanul este principalul actionar al companiei Beretta…lucru care nu tine de teoria conspiratiei…este verificabil fara prea mare efort.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.