G4Media.ro

Moțiunea simplă a USR împotriva ministrului Energiei, Virgil Popescu, respinsă în Parlament

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Moțiunea simplă a USR împotriva ministrului Energiei, Virgil Popescu, respinsă în Parlament

UPDATE Ora 13.00: Moțiunea simplă inițiată de USR împotriva ministrului Energiei, Virgil Popescu, a fost respinsă, miercuri, de plenul Camerei Deputaților.

S-au înregistrat 98 de voturi „pentru”, 190 de voturi „contra”, 2 abțineri, iar 6 deputați nu au votat.

Știrea inițială: Camera Deputaţilor urmează să dea, în şedinţa de miercuri, votul final la moţiunea simplă iniţiată de USR împotriva ministrului Energiei Virgil Popescu, transmite Agerpres.

Dezbaterea moţiunii simple a fost programată pentru şedinţa de luni, însă a fost întreruptă în urma incidentului în care liderul deputaţilor AUR George Simion l-a bruscat pe ministrul Energiei în timpul discursului de la tribuna Camerei.

Şedinţa a fost reluată, ulterior, însă dezbaterile s-au desfăşurat doar cu deputaţii USR, AUR şi neafiliaţi, în absenţa lui Virgil Popescu şi a reprezentanţilor PSD, PNL, UDMR şi minorităţilor, în semn de protest.

USR a depus săptămâna trecută moţiunea simplă intitulată „Incompetenţa şi minciuna închid lumina în România. Ministrul ‘săptămâna viitoare’ Virgil Popescu, un pericol pentru securitatea energetică a României”.

Potrivit USR, ministrul Popescu „periclitează” în fiecare zi securitatea energetică a României şi trebuie să plece imediat din această funcţie.

Semnatarii moţiunii susţin că actualul ministru al Energiei a primit „şansa” să reformeze sistemul energetic şi să pună umărul la consolidarea securităţii energetice a României, însă „a continuat acelaşi dezastru şi aceleaşi combinaţii din ultimii 31 de ani”.

„Poate nu ştiaţi, dar domnul Popescu este cel mai longeviv ministru al Energiei. Deci a avut timp să ne arate ce poate şi să facă reforme. Dar să vedem ce a făcut Virgil Popescu la minister în ultimii ani. A continuat acelaşi dezastru şi aceleaşi combinaţii din ultimii 31 de ani: a promovat în funcţii cheie din companiile de stat în energie mulţi incompetenţi cu carnet de partid, a amânat să promoveze legislaţia pentru consumatorii vulnerabili odată cu liberalizarea pieţei, a lăsat pe ‘săptămâna viitoare’ decizii care ne-au crescut dependenţa de gazul rusesc şi ne-au făcut să importăm din ce în ce mai multă energie electrică. Mai mult, acest ministru liberal a preluat cu succes de la Liviu Dragnea un discurs anti-companii private. Doar contra unora, pentru că pe altele le-a promovat până şi în PNRR”, se afirmă în moţiune.

Totodată, USR califică drept „un dezastru” gestionarea crizei facturilor la energie, menţionând că românii au ajuns să plătească sume „uriaşe”, iar oamenii şi economia suferă din cauza unor decizii „proaste” luate de ministrul Virgil Popescu.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a transmis în scris punctul său de vedere în privinţa moţiunii simple.

„Ar trebui să ne aflăm azi în faţa unei moţiuni simple, moţiune care ar trebui să fie un instrument de critică parlamentară, în schimb azi ne aflăm în faţa unei isterii politice ipocrite. Exact genul de produs pe care doar USR îl poate genera, mimând doar grija faţă de situaţia românilor. (…) Compunerea de azi a USR dovedeşte că nu şi-au făcut temele. Da, traversăm o perioadă complicată generată de creşterea preţurilor la energie la nivel mondial, criza provocată de „prietenii” noştri de la răsărit. Este o situaţie pe care nimeni nu şi-ar fi dorit-o şi pentru care niciun stat nu a fost mai bine pregătit decât altul. Iar dacă USR era atât de competent, de prevăzător şi de bine pus la punct cu politicile publice, ce i-a oprit să ne arate propunerile lor în domeniul combaterii preţurilor ridicate în perioada ianuarie-septembrie 2021?”, a afirmat Popescu.

De asemenea, Popescu a mai transmis că el şi colegii de la minister şi de la Guvern nu au stat nepăsători, ci au încercat în permanenţă să găsească cele mai bune soluţii pentru a-i proteja pe români în faţa acestei crize. „Nu sunt un ministru îngropat în hârtii, pe un scaun călduţ, departe de realitatea din casele oamenilor şi din companii”, a susţinut Virgil Popescu.

El a susţinut că, în calitate de ministru al Energiei, a urmărit „obiective importante: investiţii, dezvoltarea de capacităţi de producere a energiei verzi, atragerea de investitori, protejarea cetăţenilor şi adoptarea măsurilor sociale, acolo unde este nevoie”.

„Ştiu că românii sunt sătui să se profite de ei în crize şi sunt temători de ce va urma. Nu vor fi profitori pe spinarea românilor în criza energiei, iar statul nu va ieşi câştigat din această criză pe spinarea oamenilor – aşa cum se spune. Ideea că cineva profită de această criză a preţurilor ca să umple buzunarele unei clientele politice – aşa cum am văzut că vehiculează – aşa-zişi experţi – în dezbaterea de la televiziuni şi în mediul online, este o minciună. Este o intoxicare care nu face decât să agite spiritele, cu fake-news-uri care cresc nemulţumirea oamenilor şi curentul extremist care promite soluţii miraculoase şi rezolvări peste noapte. Fac apel la români să rămână obiectivi, să se informeze, să aibă încredere că orice nedreptate poate fi soluţionată şi există autorităţi care pot interveni. Dacă pe piaţă există companii care acţionează fără onestitate, vor fi puse să dea banii înapoi şi vor fi sancţionate”, a mai transmis ministrul.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

13 comentarii

 1. Si uite asa o dezbatere despre incompetenta și corupție s-a transformat in circ.
  Mulțumim AUR !

  • Exact ! Multumiri AUR ca din prostie , grobianism sau marsavie ..face jocurile psd si pnl ! Mai si voteaza la fel ca prietenii lor udmr .. unde !? In comisii pt anularea pensiilor speciale ale primarilor !

 2. #JesuisVirgil!

  • Asta era vecin cu mine in Drobeta Turni Severin .. un nesi ordinar ! Bine tot ca si cel care l-a agresat , simianul grobian de la haur !

 3. #JesuisCIUCA

 4. Unde e masca boșilor ?

 5. Cu ajutorul scenetei AUR, din agresor al veniturilor devine victima și scapă

 6. AUR e unealta PSD-PNL-UDMR de subjugare a țării.

 7. „Iar dacă USR era atât de competent, de prevăzător şi de bine pus la punct cu politicile publice, ce i-a oprit să ne arate propunerile lor în domeniul combaterii preţurilor ridicate în perioada ianuarie-septembrie 2021?”
  .
  Poate faptul ca preturile nu erau ridicate atunci?
  Evident insa ca tot USR e de vina pentru ca nu au anticipat nici pandemia, nici facturile, nici USLul.
  Genial discurs, cand electoratul e compus din oameni fara gandire critica.

 8. Tot raul facturilor a pornit de la liberalizarea prețurilor la energie electrica și gaz.Restul sunt povesti.Cine oare a liberalizat prețurile ?Cine era la guvernare?Raspunsul e simplu: PNL +usr+UDMR .Lor sa le multumiți .

  • Mos Biden, povestile alea cu Ivan Turbinca sunt cam adevarate de data asta. Gazul vine de la rusi, remember? De acolo vine explozia preturilor, de 3x-4x.
   Liberalizarea in sine a pietei energiei era o masura pozitiva, dar nu si felul in care a fost implementata de penele( doar ei au avut acces la butoane), prin complicitate cu companii privilegiate de stat si cu amenzi date de forma.
   Concurenta nu a functionat ca intr-o economie de piata normala, la noi e o structura de cartel monopolist.

 9. Ce j…..e!
  Sfidarea pe care acest ministru incompetent o arata romanilor de 2 ANI de zile(fix ca toata guvernarea PNLista!) nu are limite!
  Statul roman efectiv NU vrea sa „rezolve” Criza Facturilor uriase la Energie dintrun motiv simplu: STATUL profita de pe urma acestor scumpiri generalizate!
  https://cursdeguvernare.ro/cat-incaseaza-de-fapt-statul-din-scumpirea-energiei-studiu-de-caz-pe-gaz.html

  Iar PSD e tare „preocupat” de problema Facturilor, dar numai la TV: monstruoasa coalitie NU a rezolvat nimic, Facturile la Energie sunt in continuare URIASE.
  Statul roman jubileaza, altfel azi faceau Imprumuturi de Milioane de Euro zilnic!!

 10. Constitutia Romaniei:
  ARTICOLUL 61
  (1) Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării.
  ARTICOLUL 69
  (1) În exercitarea mandatului, deputaţii şi senatorii sunt în serviciul poporului.

  Deputatii si senatorii care sunt in serviciul poporului cunosc situatia din tara ?
  Stiu ce vrea poporul ?
  Pare se ca NU ! Altfel nu se explica acest vot.
  Cu sotia impreuna am castigat la pensie in jur de 500 lei.. Pentru ianuarie factura la gaz cu compensare cu tot pentru un apartament de 87 mp este cu apropape 700 de lei mai mult decat in decembrie (incalzind doar trei camere din doi). Mai are rost sa adaug si restul scumpirilor ? Probabil ca sunt (sau ar fi) cu bine peste 1000 de lei. Dublul fata de marirea de pensii !
  Parlamentarii cunosc situatia din celelalte state UE ? Stiu cu cat s-a scumpit acolo energia electrica si gazul ? Ei n-au fost loviti de aceasi criza energetica ?