
Moțiunea de cenzură depusă de AUR va fi votată luni de Parlament
UPDATE Ora 17.11 Moţiunea de cenzură depusă de parlamentarii AUR va fi prezentată joi, în plen, de la ora 10:00, urmând să fie dezbătută şi votată luni, 14 iulie, de la ora 15:00, au decis Birourile permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, transmite Agerpres.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
În acest sens, conducerea Parlamentului a prelungit sesiunea extraordinară, până pe 14 iulie.
UPDATE Ora 16.25 Conducerea Parlamentului se reuneşte miercuri, de la ora 16.30, pentru a stabili programul de dezbatere şi votare a moţiunii de cenzură depusă de AUR, în urma asumării răspunderii Guvernului pe primul pachet de măsuri fiscale, transmite News.ro.
Şedinţa Birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului va avea loc miercuri, începând cu ora 16.30 şi se va desfăşura în format online.
Pe ordinea de zi a şedinţei se află moţiune de cenzură a AUR, propuneri cu privire la timpul maxim alocat pentru dezbaterea Moţiunii de cenzură dar şi un proiect de Decizie pentru modificarea şi completarea Deciziei preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului nr. 1/2025 privind convocarea Camerei Deputaţilor şi Senatului în sesiune extraordinară.
Știrea inițială
AUR depune în Parlament moţiune de cenzură după ce Guvernul condus de Ilie Bolojan şi-a asumat răspunderea pe primul pachet de măsuri fiscale pentru reducerea deficitului, transmite Agerpres.
Anunţul a fost făcut miercuri de către deputatul AUR Ramona Bruynseels, într-o conferinţă de presă, la Palatul Parlamentului.
Liderul grupului deputaţilor AUR, Mihai Enache, a menţionat că moţiunea a fost semnată de parlamentari AUR, S.O.S. România, POT şi neafiliaţi.
Potrivit lui Enache, s-au strâns mai multe semnături decât cele cerute pentru depunerea unei moţiuni de cenzură, însă Opoziţia nu are voturile necesare pentru ca aceasta să fie adoptată.
Articolul 113 din Constituție:
(1) Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
(2) Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii.
(3) Moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.
(4) Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea potrivit articolului 114.
Articolul 114 din Constituție:
(1) Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.
(2) Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată în condiţiile articolului 113.
(3) Dacă Guvernul nu a fost demis potrivit alineatului (2) , proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.