G4Media.ro

Moscova reduce livrările de gaze către Europa prin Nord Stream 1 cu…

Sursa foto: Nord Stream 2 / Igor Kuznecov

Moscova reduce livrările de gaze către Europa prin Nord Stream 1 cu încă 33%

Gigantul rus Gazprom a anunțat miercuri că își reduce cu încă o treime livrările de gaze către Europa prin gazoductul Nord Stream 1, susținând că a fost nevoit să oprească un echipament al companiei germane Siemens, la o zi după o primă reducere drastică, potrivit Le Figaro.

Gazprom a oprit funcționarea unei alte turbine de gaz Siemens la stația de comprimare Portovaya, unde este alimentat Nord Stream și a cărei producție zilnică va fi redusă joi de la 100 la 67 de milioane de metri cubi pe zi. Marți, Gazprom anunțase deja o primă scădere de la 167 la 100 de milioane de metri cubi, explicând această decizie prin lipsa compresoarelor Siemens, care îl împiedică să pună în funcțiune toate unitățile sale de comprimare a gazului.

Acest lucru duce la o scădere de aproape 60% a livrărilor zilnice prin conducta submarină care leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică. În timp ce Gazprom a justificat aceste reduceri prin motive tehnice, Berlinul a denunțat miercuri, înainte de anunțarea celei de-a doua reduceri, o „decizie politică” a Moscovei, într-un context de tensiuni ridicate cu țările occidentale din cauza conflictului din Ucraina.

Exporturile de gaze rusești către Europa au scăzut constant de la începutul sancțiunilor occidentale împotriva Moscovei, în timp ce Uniunea Europeană încearcă să scape de dependența energetică față de Rusia. Gazprom a declarat miercuri că exporturile către țările din afara Confederației Statelor Independente, un grup de nouă foste republici sovietice, au scăzut cu 28,9% în perioada 1 ianuarie – 15 iunie, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Dar veniturile Rusiei nu au fost afectate, datorită creșterii prețurilor la gaze. Kremlinul continuă să spună că deciziile liderilor europeni afectează în primul rând propriile lor populații.

În ultimele săptămâni, Gazprom a oprit livrările de gaze către mai mulți clienți europeni care au refuzat să plătească în ruble. Ca răspuns la sancțiunile impuse de UE în urma ofensivei Rusiei în Ucraina, președintele rus Vladimir Putin a cerut ca cumpărătorii de gaz rusesc din țările „neprietenoase” să plătească în ruble din conturile din Rusia, în caz contrar riscând să fie privați de livrări, în ciuda contractelor de plată în euro sau dolari. O serie de clienți europeni au refuzat. Gazoductul Nord Stream livrează gaz rusesc în Germania prin Marea Baltică, în două secțiuni de 1.224 de kilometri fiecare. Acesta a fost pus în funcțiune în 2012, după o investiție de aproape 7,4 miliarde de euro. Potrivit datelor companiei care operează gazoductul, 59,2 miliarde de metri cubi de gaze naturale au fost exportate din Rusia către Europa prin Nord Stream în 2021.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Reducerea livrarilor inseamna reducerea vanzarilor. Adica se cumpara mai putin cu atat la suta.
    Nu e ca si cum vanzatorul ar avea un avantaj. Clientul a gasit o oferta mai convenabila.

    • Salut.
      Mai e și factorul „occident” de unde Rusia își procura tehnologia necesară extracției de gaze.
      Acum fiind sub sancțiuni din cauza invaziei unui stat suveran, încep să ajungă la fundul sacului.
      Adică este un început de sfârșit, probabil.

    • Se simte, dl. Toto, că altfel prețul era mai mare.

    • Dar când e și mai mică, așa cum se obișnuiseră să o manevreze rușii, prețul ar fi crescut și mai mult, dl asm.

    • @toto
      Important e ca ai ce plati, ca daca era dupa mintea rusilor … ei s-au gandit ca sunt singuri pe lume.
      Si nu e vorba numai de pretul de pe factura, care oricum se mai regularizeaza, dupa ce se stabilesc niste surse pe termen mai lung.
      Sa vezi cand o sa-i usture pe rusi cu ce pret vor mai reusi sa extraga daca nu mai au la dispozitie tehnologie avansata.

  2. Reduci, tai… o sa fie nasol o perioada pana se găsesc noi soluții. Dar când sunt găsite acele soluții, veti rămâne cu degetul în gura și fără o sursa importanta de venit.. nu cred ca vindeti chinezilor gazele la același preț. Vindeți acum puțin și scump, va veni vremea când veți vinde mult și ieftin..

  3. Reduce ca nu e consum în perioada asta. Niste aberatii ale jurnaliștilor.