G4Media.ro

Moscova instalează tot mai multe camere de recunoaștere facială în locuri publice…

sursa foto: Pixabay

Moscova instalează tot mai multe camere de recunoaștere facială în locuri publice / Demersul, criticat pentru că acestea ar putea fi utilizate în scopuri politice

Primăria Moscovei prevede să cheltuiască peste 10 milioane de euro pentru a cumpăra noi camere de recunoaştere facială, o tehnologie deja extrem de prezentă în capitala rusă şi denunţată pentru posibilele sale utilizări în scopuri politice, relatează joi AFP, citată de Agerpres.

Metropola rusă, care numără oficial 12 milioane de locuitori, dispune de cel puţin 100.000 de camere cuplate la o inteligenţă artificială capabilă să identifice persoanele filmate.

Potrivit unei oferte de licitaţie publicată pe site-ul de monitorizare a achiziţiilor publice, consultat de AFP, Moscova doreşte să achiziţioneze 316 de ecrane echipate cu camere de recunoaştere facială care urmează să fie instalate în 85 de staţii ale metroului său.

Aceste camere vor trebui să fie echipate cu un sistem de focalizare automată, să fie de înaltă definiţie şi să poată identifica feţele oamenilor, indica această sursă. De asemenea, acestea trebuie să poată detecta „mişcările rapide” şi „vagabondajul”.

Contractul se cifrează la 932 de milioane de ruble (circa 10,3 milioane de euro la cursul de schimb actual).

Un purtător de cuvânt al metroului din Moscova, citat de ziarul Kommersant, care a dezvăluit primul oferta de licitaţie, a asigurat că aceste camere nu vor fi folosite pentru „recunoaşterea chipurilor sau căutarea unor persoane concrete”.

Cotidianul Kommersant relevă că cel puţin 5.000 de camere de recunoaştere facială sunt deja prezente în metroul moscovit.

Anul trecut, o activistă de opoziţie a dat în judecată primăria, denunţând un sistem de supraveghere ilegală vizând să identifice opozanţii. Plângerea sa a fost însă respinsă de tribunal.

În februarie, un responsabil al forţelor de ordine, citat sub rezerva anonimatului de agenţia oficială TASS, a afirmat că aceste camere de recunoaştere facială au permis identificarea şi reţinerea preventivă a susţinătorilor opozantului încarcerat Aleksei Navalnîi înainte de protestele desfăşurate pentru eliberarea sa.

Sursa foto: Pixabay

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

 1. Cracanel a invatat de la fratele lui de comunism galbejit, Jinping the Pooh.

  • Moscova e mic copil pe langa unele metropole din vestul Europei. In Londra sunt intre 500.000 si 1 milion de camere instalate. In Paris sunt 250 de camere la fiecare km patrat. Moscova mai are mult pana sa le ajunga pe astea.

  • Dar Londra e condusa de chinezi! Parisul, la fel! Chiloti ceai chiloti!

  • Evident, maistre alex, ca statul politienesc n-a fost inventat in Rusia.
   Cu toate astea reactiile de tipul „Si voi ce, nu omoriti negri?” nu sint argumente in favoarea deciziei.

  • What’s god for the goose is good for the gander.