G4Media.ro

Moscova ar putea taxa firmele ruseşti pentru utilizarea de software străin

sursa foto: Unsplash/ Random Institute

Moscova ar putea taxa firmele ruseşti pentru utilizarea de software străin

Ministrul rus al dezvoltării digitale, Maksut Şadaev, a afirmat marţi că Moscova ar putea taxa firmele ruseşti pentru utilizarea de software străin, deoarece Rusia încearcă să scape de dependenţa de tehnologiile străine şi să le stimuleze pe cele proprii, transmite agenţia TASS, conform Agerpres.

Preşedintele rus Vladimir Putin a stabilit ca obiectiv-cheie obţinerea independenţei tehnologice, în timp ce Occidentul încearcă, prin sancţiunile impuse după ce Rusia a invadat Ucraina, să blocheze achiziţiile de tehnologie şi echipamente din străinătate care ar putea fi utilizate în război.

În cadrul efortului respectiv, Putin a semnat luna aceasta un decret care impune ca până în 2030 cel puţin 80% din firmele ruseşti din domeniile importante ale economiei să treacă la software autohton.

Reuters menţionează că multe companii din Rusia mai utilizează software străin în operaţiunile curente, deşi un pachet de sancţiuni adoptat de Uniunea Europeană în decembrie anul trecut interzice furnizarea către ruşi a programelor pentru firme şi legate de proiectare.

Şadaev a explicat că introducerea unei taxe ar putea „aduce la egalitate” software-ul rusesc cu cel străin. „Credem că trebuie să creăm stimulente economice suplimentare pentru trecerea firmelor la soluţii ruseşti, iar acest lucru trebuie legat de anumite motivaţii fiscale”, a arătat el, conform agenţiei TASS, la o conferinţă de tehnologie a informaţiei (IT).

Ministrul nu a precizat cuantumul taxei propuse sau modul de colectare a acesteia.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează