G4Media.ro

Moscova amenință să ia măsuri împotriva jurnaliștilor moldoveni acreditați în Rusia, deși…

Sursa foto: European Council

Moscova amenință să ia măsuri împotriva jurnaliștilor moldoveni acreditați în Rusia, deși oficial nu există niciunul

Moscova amenință că va lua măsuri împotriva jurnaliștilor din R. Moldova acreditați în Rusia și s-a adresat la ONU pentru a preveni „cenzura mediatică”, după ce guvernarea de la Chișinău a blocat televiziuni și site-uri rusești, care ar încerca să influențeze alegerile locale din 5 noiembrie, transmite Radio Europa Liberă.

Președintele Uniunii jurnaliștilor din Federația Rusă, Vladimir Soloviev, a sugerat că autoritățile de la Moscova ar putea retrage acreditările jurnaliștilor moldoveni.

Pe lista jurnaliștilor străini acreditați în Federația Rusă, publicată pe site-ul Ministerului rus de Externe și actualizată la 1 octombrie, nu se regăsește nici un jurnalist moldovean.

Și Igor Zaharov, consilierul șefului diplomației moldovene, a spus presei că, din datele deținute de Ministerul de Externe de la Chișinău, R. Moldova nu are jurnaliști acreditați în statul rus.

Soloviev a acuzat autorităților moldovene de „politică rusofobă” și că ar fi „restricționat drastic activitatea presei ruse”, încălcând normele libertății de exprimare. Federația Internațională a Jurnaliștilor a suspendat, în februarie 2023, calitatea de membru a asociației din Rusia, pe motiv că a deschis patru filiale în teritoriile ocupate de ruși în Ucraina.

Comisara pentru drepturile omului din Rusia, Tatiana Moskalkova, a făcut apel la raportorul special al Organizației Națiunilor Unite (ONU), Irene Khan, responsabilă de libertatea de exprimare și la reprezentanta OSCE pentru libertatea presei, Teresa Ribeiro.

Moskalkova a solicitat celor două organizații să „exercite influență pentru a împiedica politicile de cenzură a mass-media” din R. Moldova.

În timp ce politicieni și oficiali ruși acuză autoritățile moldovene de cenzură, cel mai recent raport al organizației Reporteri fără frontiere (RSF) arată că Federația Rusă a coborât în 2023 cu încă nouă locuri în indicele libertății presei și s-a plasat pe locul 164 din 180 de țări. R. Moldova ocupă în același clasament locul 40.

Publicitate electorală

„Moscova a creat un nou arsenal mediatic pentru a impune politica pro-Kremlin în teritoriile ocupate din sudul Ucrainei, în timp ce în Rusia s-a exercitat o presiune imensă asupra instituțiilor media rusești independente, care au fost interzise, blocate și/sau declarate «agenți străini»“, se arată în raport.

Imediat după începutul invaziei ruse în Ucraina, R. Moldova a restricționat difuzarea la televiziune a știrilor, conținutului analitic, militar și social-politic produs de Rusia, permițând doar emisiuni de divertisment și filme.

Tot din cauza războiului, relațiile Chișinăului cu Moscova s-au deteriorat rapid. Anul acesta, președinta Maia Sandu a acuzat Moscova că a pus la cale o lovitură de stat împotriva guvernului de la Chișinău și că încearcă să destabilizeze situația din țară.

Sursa: Radio Europa Liberă

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Unul dintre ”bolnavii”planetei care isi agreseaza terorist fratii in teren si propagandistic dintotdeauna si tot el tipa ca e agresat din fostele colonii cu cenzura care doar incearca sa limiteaze propaganda … Scabros !

  2. Nu-i nimic , sălbaticii sunt in stare să-i răpească din Moldova sau România, să-i „acrediteze” și apoi să ia măsuri împotriva lor! Nu te pune cu pros… ăăă, Rasia că are mintea odihnită!