G4Media.ro

Morile de apă din Răcăşdia (Caraș – Severin)  sunt reintegrate în circuitul…

Sursa foto: Jurnal de Caraș Severin

Morile de apă din Răcăşdia (Caraș – Severin)  sunt reintegrate în circuitul economic şi turistic / ”Va fi o acțiune frumoasă și de bun augur pentru cei care încă nu au văzut cum se macină o făină de cucuruz pe piatră”

Morile de apă Vârtop şi din sat de la Răcăşdia vor fi reamenajate sâmbătă, 18 martie, printr-o intervenţie coroborată a voluntarilor Asociaţiei „Acasă în Banat” împreună cu Primăria comunei cărăşene şi elevii şi profesorii Liceului Dragalina din Oraviţa, anunță Agenția de presă Rador, care citează Radio Reșița.

Potrivit administratorului public al comunei Răcăşdia, Mirco Lechici, activităţile de reabilitare a celor două mori de apă de pe pârâul Ciclova vor începe de la ora 9:00 şi au ca scop reintegrarea acestora în circuitul economic şi turistic al localităţii.

„Dimineață așteptăm să sosească voluntarii de la Acasă în Banat împreună cu cei din Răcășdia. Avem acțiune împreună cu dumnealor să punem în funcție cele două mori rămase din sat. Una este funcțională, una doar parțial. Sper să reușim să finalizăm, să curățăm cele două erugi care le alimentează, să degajăm de vegetație, să le punem în funcțiune. Una e moara din Vârtop și cealaltă e moara din sat și ambele sunt pe pârâul Ciclova, de acolo se alimentează, eruga. O să fie o zi specială pentru noi, să ne ajute voluntarii de la Liceul Dragalina din Oravița, de la TRV din Oravița, plus cei din Răcăşdia, plus voluntarii de la „Acasă în Banat”, printre care sunt înscriși și câțiva din localitatea noastră”, spune administratorul public al comunei Răcășdia.

Voluntarii, dar și primii vizitatori vor fi invitați la o mâncare făcută la ceaun.

”E foarte simplu de ajuns la mori, pentru că sunt accesibile, adică la intrarea în sat înspre stânga la circa 200-300 de metri este prima moară și în afară de străzile din localitate care leagă, o să încercăm să le legăm și printr-o potecă care să fie între eruga Morilor și pârâul Ciclova. Acolo intenționăm să facem un acces, o legătură între cele două mori de aproximativ doi metri. Am și studiat, am analizat dacă reușim să intrăm cu un utilaj mai mic, să amenajăm și cu indicatoare, să se poată folosi și pentru biciclete. Voluntarii trebuie să fie hrăniți; de dimineață va fi un mic dejun și pentru prânz am hotărât aici la una dintre mori să amenajăm, cu mese de camping şi să servim prânzul pe un platou frumos lângă pârâu”, a mai spus Mirco Lechici.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...