G4Media.ro

Moody’s Analytics prezice că Donald Trump va câștiga detașat alegerile din 2020…

Moody’s Analytics prezice că Donald Trump va câștiga detașat alegerile din 2020 pentru Casa Albă

Președintele Donald Trump va câștiga fără probleme un nou mandat de lider al Statelor Unite la alegerile ce se vor desfășura în luna noiembrie a anului viitor, anticipează Moody’s Analytics, care creditează starea bună a economiei americane pentru foarte posibilul success electoral al republicanului.

„Dacă alegătorii ar vota în primul rând pentru ce au în buzunare, președintele își va zdrobi competitorii,” susține o analiza a companiei, care a reușit să prezică cu exactitate câștigătorul fiecărui scrutin prezidențial american începând din 1980, cu excepția celui din urmă cu trei ani (când Trump a învins-o pe rivala sa democrată, Hillary Clinton). Potrivit analizei realizate de Moody’s, singura șansă reală a Partidului Democrat de a câștiga Casa Albă va fi o prezență masivă la vot a sustinatorilor democrati si a independentilor care prefera democratii.

Potrivit Modelului Electoral Prezidențial 2020, Moody’s Analytics anticipează o victorie clară a președintelui Trump la alegerile din toamna viitoare. Compania a realizat trei modele economice diferite pentru a evalua cursa din 2020 și, în fiecare dintre ele, republicanul este creditat cu câștigarea detașata a competiției în fața rivalului democrat.

Exceptând cazul în care până la alegeri nu se va produce o situație neobișnuită (spre exemplu, Trump va fi înlăturat din funcție ca urmare a Ukrainegate sau economia Statelor Unite intră în recesiune), victoria republicanului în Colegiul Electoral ar putea depăși cu ușurință succesul său din 2016 împotriva lui Hillary Clinton.

În noiembrie 2016, Trump a obținut 304 de voturi electorale, față de doar 227 pentru contracandidata sa democrată (Colegiul Electoral este un corp de electori constituit la fiecare patru ani cu scopul exclusiv de a alege președintele și vicepreședintele Statelor Unite. Colegiul este format din 538 de alegători, iar pentru a câștiga alegerile este necesară o majoritate absolută de 270 de voturi electorale).

Experții de la Moody’s și-au bazat analizele pe ceea ce cred consumatorii americani despre propria lor situație financiară, pe câștigurile pe care piața bursieră le-a obținut în timpul mandatului lui Trump și pe perspectivele șomajului, care au scăzut la minimul ultimilor 50 de ani. În cazul în care aceste variabile se vor menține, președintele republican pare că nu va avea nicio problemă să obțină un nou mandat de patru ani.

„Dacă peste un an economia este aceeași ca în prezent, sau aproximativ aceeași, atunci puterea funcței este puternică și șansele electorale ale lui Trump sunt foarte bune, în special dacă democrații nu vor fi entuziaști și nu vor ieși la vot”, a declarat Mark Zandi, economist șef la Moody’s Analytics și co-autor al analizei împreună cu alți doi colegi, Dan White și Bernard Yaros. „Este vorba despre numărul celor care vor vota,” a spus Zandi.

Cele trei modele arată că, dacă participarea la vot va fi moderată, Trump va obține cel puțin 289 de voturi electorale. Șansele sale scad în cazul unei prezențe masive la vot a democraților și cresc dacă prezența acestora la urne va fi scăzută.

Dintre cele trei modele analizate, Trump a obținut cele mai bune rezultate în ceea ce privește modul în care americanii se raportează la finanțele lor actuale, așa-numitul model al portofelului (care analizează prețul benzinei, al caselor și veniturile personale ale populației). În acest scenariu, presupunând că va exista o prezență medie la vot, republicanul va obține 351 de voturi electorale față de doar 187 pentru rivalul democrat (oricare va fi acela).

În modelul bazat pe câștigurile bursei, Trump ar obține 289 de voturi electorale (249 pentru democrat), în timp ce analizarea modelului bazat pe starea șomajului indică un scor și mai detașat (332-206). Analizarea împreună a celor trei modele indică faptul că Trump va obține 324 de voturi electorale, cu peste o sută mai mult decât rivalul democrat (214 de voturi electorale).

„Din cele trei, modelul protofelului este cel mai motivat din punct de vedere economic. Dacă alegătorii ar vota în primul rând pentrui ceea ce au în buzunare, președintele și-ar zdrobi competiția,” se arată în raport. „Acest lucru arată importanța pe care sentimentul economic dominant la nivelul gospodăriei ar putea să îl joace la următoarele alegeri,” explică Moody’s Analytics.

Modelele care stau la baza analizelor realizate de Moody’s au fost testate încă din 1980 și au fost corecte de fiecare dată – cu excepția anului 2016, când ele au indicat că Hillary Clinton va obține o victorie strânsă. Autorii au afirmat atunci că „modele de participare neașteptate” în favoarea lui Trump au provocat eroarea, însa ei au ajustat aceste lucruri pentru ultimele previziuni. Analiștii Moody’s au mai afirmat că vor actualiza previziunile pe măsură ce condițiile economice se dezvoltă și se schimbă.

Ce cred analiștii

Rezultatele analizei realizate de către Moody’s Analytics ar putea reprezenta o surpriză, având în vedere rata de popularitate constant sub 50% a președintelui Trump și faptul că aproape toate sondajele de opinie recente arată că el va pierde alegerile în fața celor mai puternici candidați democrați (Partidul Democrat nu și-a desemnat încă candidatul pentru alegeri, iar cursa internă strânsă dintre cei peste 15 competitori ar putea afecta, cred analistii, șansele nominalizatului în confruntarea finală cu Trump).

În plus, liderul republican traversează în această perioadă unul dintre cele mai delicate momente din mandatul său, după ce, la sfârșitul lunii septembrie, democrații au anunțat că vor deschide o anchetă formală de punere sub acuzare a președintelui ca urmare a apariției unor informații că a solicitat Ucrainei să-l ancheteze pentru corupție pe fostul vicepreședinte Joe Biden, unul dintre principalii săi contracandidați în lupta pentru Casa Albă, și pe fiul acestuia, Hunter.

Cu toate aceste probleme pentru președinte, raportul Moody’s a afirmat că ratele relativ stabile de favorabilitate ale lui Trump (el nu a coborât niciodată sub 40% în preferințele alegătorilor) sunt un punct de referință ideal pentru modul în care se va descurca republicanul în alegeri.

În opinia celor de la Moody’s Analytics, cursa electorală ar putea fi decisă de câteva districte cheie din Pennsylvania, pe care Trump le-a câștigat în 2016. Înainte de scrutinul trecut, acest stat votase candidatul democrat la precedentele cinci alegeri prezidențiale.

Mark Zandi a afirmat că, în mod concret, districtul Luzerne, în partea de nord-est a statului, „este, fară glumă, cel mai important district în tot scrutinul.” În opinia economistului șef de la Moody’s, Trump nu trebuie nici măcar să câștige districtul, ci are nevoie doar de o prezență puternică la vot a suporterilor săi (în urma cu trei ani, el a obtinut aici 51.8% din voturi, față de 46.8% pentru Clinton).

Foarte importante vor fi și Michigan și Wisconsin, iar ca sa câstige alegerile Trump trebuie să se asigure că războaiele comerciale nu vor avea efecte negative asupra ratei șomajului în aceste state-cheie.

În opinia experților, analiza Moody’s indică că democrații vor trebui în primul rând să atace performanța economică a lui Trump pentru a avea o șansă reală la președinție. Analiștii au remarcat de altfel o încetinire a economiei în acest an, cu o creștere așteptată de doar aproximativ 2%, cu mult sub promisiunile lui Trump de 3% sau chiar mai mult în fiecare an.

Crearea de locuri de muncă a încetinit, de asemenea, la 157.000 pe lună în ultimele trei luni, de la peste 200.000 pe lună anul trecut. De asemenea, impactul tarifelor impuse Chinei și altor țări a lovit în mod deosebit în statele industriale care sunt esențiale pentru realegerea lui Trump. La rândul ei, producția industriala a scăzut în fiecare din ultimele două luni și deteriorarea ei ulterioară ar putea afecta modelele economice analizate.

Analiza Moody’s confirmă astfel lucrurile pe care le-am explicat și cu alte ocazii. Până la urmă, starea economiei Statelor Unite este principala preocupare a majorităţii alegătorilor americani. În acest context, menţinerea unei economii puternice este esenţială pentru ca popularitatea preşedintelui Trump să rămână la peste 40 de procente şi el să continue să aibă şanse semnificative la scrutinul din 2020.

De aceeea, analiştii cred că, pe lângă cei aproximativ 30% care formează baza sa electorală solidă, Trump se mai bucură de sprijinul unui segment de cel puţin 12-15% din alegătorii americani care ţin cont foarte mult de starea economiei. Dacă aceasta va continua să evolueze pozitiv, e foarte probabil ca susţinerea lor pentru Trump să continue şi chiar să crească.

O economie cu probleme îi va îndepărta însă pe aceştia de liderul de la Casa Albă şi ar slăbi puterea sa politică. Într-un cuvânt, Trump depinde de starea economiei aşa cum aproape toţi preşedinţii americani din ultimele decenii au depins de ea, iar dacă economia este cea care îl susţine acum pe liderul republican, tot ea ar putea să se transforme în principala sa vulnerabilitate.

În ceea ce-i privește pe democrați, analiza indică că doar o prezență masivă la vot a susținătorilor lor îi va ajuta să câștige Casa Albă. „Democrații pot câștiga în continuare dacă sunt capabili să se prezinte la vot la un nivel record, dar, în condiții normale de participare, previziunile arată că președintele Trump este cel care triumfa,” susține raportul.

Pentru a înclina balanța în favoarea lor este esențial asadar ca democrații să beneficieze și de participarea la vot, în numar mare, a propriilor suporteri si a independentilor favorabili Partidului Democrat. „Democrații trebuie să fie în alertă maximă. Dacă istoria ne oferă vreun exemplu și vom avea o prezență la vot medie, (democrații) vor pierde,” a declarat Mark Zandi.

Surse: Moody’s, CNBC, Politico

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

24 comentarii

 1. Daca americanii vor un interlop rasist si incompetent, asta e alegerea lor.

  Si a rusilor care hackeresc ca sa-l ajute pe Trump.

  Cum se mentin republicanii la putere? Trisand.

 2. Cumva trebuie să pice și imperiul ăsta. Atacat din interior. Uniunea Europeană trebuie să se gândească serios la o armată comună! În curând SUA nu va mai fi în stare să-și asigure propria securitate, darămite pe a altora. Iar Europa e foarte slăbită la capitolul ăsta, a pierdut aproape 50% din capacitatea reala de luptă după ieșirea UK din uniune.

  • Deja a inceput .Se va forma o armata comuna , cu forte la inceput complementare NATO si apoi cu preluarea NATO partial sau integral .

 3. Pfiu, cum se zvarcolesc leftisitii pe aici

  • Jale ,mare nene ! Cred ca o sa asistem la un val de harakiri „politically correctnes ” . Baba Hilary va face AVC -ul final,iar „new green deeal” si preotesele lor,se vor duce Naibii

  • Tare proști mai sunt postacii trumpetisto-putinisiti, se bucură ca muta. De la oțetul din conservă li se trage. Așa ziceau și cu Daddy și uite unde au ajuns, și ei și el. Când o să-si dea seama că au „înfrânt” iar, nici n-o să știe de ce, în ignoranța lor. Roata se învârte mai departe, nu se poticnește din cauza unui ciot vopsit în portocaliu.

  • @Bad@, toată lumea știe că o ai mică

  • Moș marduk, moș marduk, tot pervers:))) nu vrea „mici” la art cur ian.

 4. Textul prezentat este plin de presupuneri si contine cuvinte ce sunt atasate unei posibilitati si nu unei realitati viitore de forma: daca, trebuie sa , ar putea sa, etc . Situatia este simpla . Actualul presedinte este implicat intr-o actiune a Democratilor numita impeachment ,cercetare la care sunt chemati sa depuna declaratii si persoane terte din anturajul presedintelui , fie ele in functie ,fie demisionare sau ce au relatii de prietenie cu acesta. Toata aceasta procedura are un singur scop, acela de a tine ocupata administratia prezidentiala (asta afirma si PUTIN) si de a pune sub presiune permanenta aceasta administratie . Situatie in sine contine o componenta asemanatoare ,fostul numar 2 din adm . OBAMA si actualul presedinte, sunt asociati in media ca oficiali ce au incercat sa intervina , la conducatorii altui stat (Ucraina ) pentru as facilita niste interese posibil personale, fie ele posibil banesti ,sau posibil politice . Cind doi se cearta al treilea cistiga zice o veche zicala romaneasca si probabil candidatul cel mai bine pozitionat si care va intruni sufragiile majoritare ,deocamdata in alegerile pentru desemnarea candidatului partidului democrat este doamna E. WARREN .Doamna WARREN are cuprins in programul prezentat componente care pot decide in mod esential cistigarea in etape a alegerilor si anume nominalizarea din parte partidului si presedintia SUA .Doamna WARREN accepta in campanie doar donatii de sume mici de bani de la persoane particulare si doreste, in cazul in care cistiga alegerile prezidentiale ,sa impoziteze marile averi . Daca va reusi sa determine rapid nominalizarea, prin desprinderea de ceilalti candidati , atunci trendul ascendent pe care se situeaza o va propulsa ca invingatore in preferintele tuturor .

 5. Iar a venit Novac să mai dea un mic pusi la târtița portocalie.

  Ceva despre impeachment, ceva despre fuga rușinoasă din Siria, ceva despre scrisoarea de copil de 2 ani a gibonului portocaliu pentru Erdogan pe când Novace? :))))

 6. Îmi place când se zvârcolesc anti-trumpiștii.

  • Anti-trumpetistii, se spune. E de la saliva de pe la colțul gurii, asta îi face pe unii să înghită silabele.

 7. 😀 😀 😀 Succes deplin (semnat Putin)

  Lasand gluma deoparte, este foarte bine sa castige alegerile. A inceput deja declinul mitului USA la international, el va termina procesul. 75 de ani de faima, e mult. Cam gata, USA redevin ceea ce erau inainte de al 2lea razboi mondial si este foarte bine asa.

  • Trolul ăsta tot îi dă zor cu „mitul prăbușirii”. L-au pus stăpânii lui să scrie la punctaj mesajul: America e pa făraș, gata, s-a terminat, n-avem ce face, singura soluție e o formă de totalitarism organizată în folosul unor grupuri minoritare cu interese de tip madiot. E similar cu: toate partidele sunt o mizerie, n-ai cu cine, tot mai bine cu mafia PRO-PSD-ALDE.

  • @Bad@
   Hai ca esti haios, vezi ca tot nu mi’ai spus de unde te aprovizionezi cu ce fumezi.

   Nu ma intereseaza ceea ce face America, nu ma implic si nu am ce sa comentez despre politica interna a Americii. Este stat suveran, sa fie fericita, sa fie americanii fericiti. Ceea ce ma intereseaza in schimb, este Europa si statele Uniunii. Pentru ca suntem 28 de state (27 in curand) si ceea ce face peroxidatul la international, aiurelile sale, pot avea (cateodata) repercursiuni asupra noastra. Si atunci, ma intereseaza, ca european. Cam atat despre America 🙂

  • De când se ocupă de coprocultură, unii cred că înțeleg și care este motivul pentru care li se pare că văd mai multe ”lumi”. Nu, nu e din cauză că tot schimbă fantoșele după ce sunt deconspirați ca troli, e schizofrenia. Și la asta n-ai ce să „fumezi”. La fel cum nu sunt prea multe de făcut pentru cineva care își duce existența mizeră sub pământ. Tot ce e dincolo de bolovanul care barează intrarea în vizuina ”fericită” nu ”interesează”. Pentru ei ”este foarte bine asa”, departe de lumină, ce trebuie atâta ”America”? Ei se „implică „doar să se asigure că nu le intră cumva, pe la vreo crăpătură, aer curat. Cât despe ”repercursiunile” la nivel ”international”, cine dă doi bani pe ”scârțâielile” minții unui ”scartan” semi-analfabet și incult? De unde să știe ăsta cum e cu „politica mondială” când el „scârtăneste” limba română ca un „scârțan” care n-a fost dat la școală? Mai și zice că e „european”, de la fundul borcanului unde s-a depus.

  • Guritza, esti mortal, pe bune. Vajnic aparator al lui Trump. Succese si tie si lui Trump, la voi in America. Noi, acilea’n mlastina europeana, unde ne e bine. Pupi

  • Și mai „haios” e să vezi un bătut în cap cum se face de râs vrând să arate cu orice preț că „mortal” de prost. N-a priceput nimic, sărăcia: America e a libertății pe când trumpeta penală aparține fundamentalismelor de tip totalitar. Alea de” mlaștină ” care îi plac lui și care n-au nicio legătură cu Europa liberală. „Guritza” ăsta e mai suflător în trumpeta decât îi permit chiar lui însuși capacitățile cognitive să înțeleagă. Mai precis, are stofă de trumpetist asemenea celorlalți „apărători” ai lui Trump, erdogan, putin ,bolsonaro, salvini, Kim, maduro, orban și ai altor vietăți similare din insectarul cu dictatori, „vajnici” urmași ai lui Stalin, Hitler, Mao, Lenin și altor demenți ai planetei. D-aia și împarte lume în „noi”, cei cărora ” ne e bine” în evul mediu și ceilalți, din zilele noastre, în „acilea”, atdica sub piatra și dincolo, când lumea a evoluat față de anul 1500, unde se crede el, e deschisă, e pentru toți. N-ai cum să oprești evoluția orice ai face, cum n-a fost oprită nicicând, asta nu pricepem „noi”. Cât despre ” pupi” ăsta amărât, e jalnic să-l vezi cum se chinuie să demonstreze că el, de fapt, nu e un postac împuțit ci doar unul dintre „idioții utili” ai manipulatorilor care, lipsit de creier, împrăștie toate tâmpeniile propagandistice ale unora cu intenții rele.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.