G4Media.ro

Monica Macovei solicită CSM să verifice cum a intrat în complet judecătoarea…

Monica Macovei solicită CSM să verifice cum a intrat în complet judecătoarea Alina Ghica de la Curtea de apel Bucureşti. Ghica i-a dat câştig de cauză lui Liviu Dragnea şi a anulat noile complete de 5 judecători de la Înalta Curte

Europarlamentarul Monica Macovei a luat atitudine în urma dezvăluirilor G4media.ro şi a solicitat CSM să verifice în ce măsură constituirea completului de judecată de la Curtea de Apel Bucureşti – care, pe 23 noiembrie, a anulat noile complete de 5 judecători de la Înalta Curte – a respectat prevederile legale. Macovei a solicitat CSM să precizeze şi care a fost situaţia excepţională care a determinat schimbarea membrilor completului de judecată la Curtea de Apel Bucureşti şi introducerea judecătoarei Alina Ghica, vicepreşedinte cu delegaţie a CAB, prietenă cu Lia Savonea (cel mai influent membru CSM şi fostă preşedintă a CAB). În plus, Ghica a fost preşedinte al CSM în 2012, în tandem cu Oana Schimdt Hăineală, actualul şef al Corpului de control al ministrului Justiţiei, Tudorel Toader.

Scrisoarea integrală transmisă CSM de către Monica Macovei:

“Doamnă Preşedinte,

Situaţia semnalată în mass-media, referitoare la decizia Curţii de Apel Bucureşti de a anula Hotărârea nr.137/08.11.2018 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Colegiul de Conducere prin care au fost trase la sorţi completurile de cinci judecători şi de a suspenda executarea Hotărârii ICCJ până la soluţionarea definitivă a cauzei, este de natură să creeze suspiciuni în legătură cu modul în care s-a constituit completul de judecată la nivelul Curţii de Apel Bucureşti şi să pună în discuţie respectarea hotărârilor Consiliului Superior al Magistraturii de către conducerea CAB.

De aceea, solicit CSM, ca garant al respectării independenţei justiţiei, să verifice în ce măsură constituirea completului de judecată de la Curtea de Apel Bucureşti, care a judecat în data de 23 noiembrie 2018, a respectat prevederile legale şi Hotărârea CSM nr. 1375 din 17 decembrie 2015 pentru aprobarea Regulamentului de ordine interioară al instanţelor judecătoreşti. Solicit CSM să precizeze care a fost situaţia excepţională (conform art. 19 alin. j din Hotărârea CSM nr.1375/2015), care a determinat schimbarea membrilor completului de judecată la Curtea de Apel Bucureşti.

Concret, informaţiile prezentate de mass-media arată:

Conducerea secţiei a VIII-a a propus-o pe judecătoarea Alina Ghica să îl înlocuiască pe judecătorul Vasile Bîcu, cu doar două zile înainte de şedinţa de judecată. Colegiul de conducere al Curţii de Apel a aprobat această schimbare, desemnând-o manual pe dna judecător Alina Ghica, deşi nu se afla pe lista celor 13 judecători de permanenţă pentru ziua de vineri, 23 noiembrie 2018. Nu sunt informaţii publice privind motivul pentru care judecătorul desemnat iniţial, dl Vasile Bîcu, a fost schimbat din complet.

Hotărârea CSM nr. 1375 din 17 decembrie 2015 pentru aprobarea Regulamentului de ordine interioară al instanţelor judecătoreşti prevede la art.110, alin. 7 că : «Planificarea de permanenţă se face pentru fiecare zi. Incidentele procedurale se soluţionează, de regulă, în ziua în care au fost invocate. Întregirea completului se face cu judecătorul sau judecătorii din planificarea de permanenţă din ziua în care acestea au fost invocate », iar la alin. 8 că : « În caz de absenţă, compunerea completului de judecată se va realiza prin participarea judecătorilor din planificarea de permanenţă, desemnaţi conform alin. (4) şi (6), întocmindu-se în acest sens un proces-verbal».

Tot astfel, potrivit art. 19, alin.h – j, Colegiul de conducere: «stabileşte, la începutul anului, compunerea completelor de judecată şi, acolo unde este cazul, asistenţii judiciari ce fac parte din aceste complete, urmărind asigurarea continuităţii acestora; aprobă parametrii de configurare a completelor de judecată în aplicaţia ECRIS, la propunerea preşedinţilor de secţii sau, după caz, a preşedintelui instanţei; aprobă, în mod excepţional, schimbarea membrilor completelor de judecată şi a asistenţilor judiciari, în cazurile în care, din motive obiective, se impune aceasta».

Stimată doamnă Preşedinte,

O situaţie care generează suspiciuni în legătură cu modul în care se înfăptuieşte justiţia, ca serviciu public, nu este în interesul Consiliului Superior al Magistraturii şi al sistemului judiciar, în general. CSM nu îşi poate permite să ignore astfel de suspiciuni apărute în spaţiul public, dacă obiectivele sale sunt garantarea independenţei justiţiei şi creşterea încrederii în actul de justiţie.

Consiliul Superior al Magistraturii are astfel obligaţia de a verifica şi prezenta răspunsuri clare şi ferme opiniei publice în legătură cu situaţia descrisă mai sus de la Curtea de Apel Bucureşti.

Această solicitare nu este în niciun fel o imixtiune cu actul de justiţie, ci o solicitare de verificare şi clarificare faţă de opinia publică a unei situaţii care a creat suspiciuni, tocmai pentru menţinerea încrederii în justiţie”, este scrisoarea Monicăi Macovei către CSM.

G4media a dezvăluit aici semnele de întrebare privind intrarea judecătoarei Alina Ghica în completul CAB care a anulat completele de 5 judecători de la Înalta Curte. G4media a explicat şi miza deciziei CAB.

(Sursa Foto: Facebook)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

14 comentarii

 1. Demersul lui Macovei este perfect justificat. Din tara nu s-a facut o cerere asemanatoare ? USR ? PNL ?

  Daca cererea lui MM este singulara atunci nu-i normal !

  PS. Ia sa vedem acum ce va face CSM ? Mingea este in terenul lui ! 😉

 2. USR -ul poate nu le-a picat fisa sa faca sesizare…iar de ticalosii de la PNL ce sa mai zic…blat !

  • Romanii au asteptari enorme, nerealiste de la politicieni.

   Romanii sunt o adunatura de visatori cand isi imagineaza ca exista niste politicieni valorosi care sunt buni la absolut tot si nimeresc toate suturile pe poarta.

   Din asteptarea unor minti luminate sa vina sa faca curatenie in haznaua Romania, poporul roman a dat tara pe mana PSD-ului.

   Din dorinta de perfectiune, romanii si-au omorat singuri tara, nu s-au indurat sa dea votul singurului partid cinstit in 2016, USR.

   Si daca ar fi castigat USR si ar fi continuat constructia tarii, s-ar fi gasit milioane de prosti sa-i critice fiindca nu sunt perfecti. Asta in timp ce PSD va omoara tara, prostilor!

  • Romanii sunt rabdatori, toleranti, poeti si cu „frica lui Dumnezeu”. Adica prosti.

 3. Corect!
  Iar CSM sper să stie că există viață și după Draknea și PSD, că toate se învârt și totul e trecător! Că nu trebuie sa se lege la cap pentru niste infractori aflați VREMELNIC la putere ( să nu facă la fel ca jandarmii, pe care nici Dunărea nu ii mai spală până nu demonstrează contrariul)!

 4. Draga Monica s-a cam terminat! Justitia a picat si de acum o sa trebuiasca sa ne obisnuim ca unii vor fi mai privilegiati decat altii in aplicarea legii. Poate in cativa ani dupa ce Liviu va iesi ‘ca un prost din functie si din viata’ ceva o sa se schimbe, dar slabe sperante…probabil ca vor urma odraslele si nepotii lui.

  E clar ca acolo a fost un mare blat ca sa il salveze pe Livache. Ciudat este ca acelasi complet a lovit-o major si pe Firea cu companiile din Bucuresti….posibil ca Liviu a lovit-o pe Firea cu aceste companii prin Alina Ghica. Opozitia a preferat sa se bucure ca poate sa o demoleze pe Firea decat sa se puna pe contestat de ce Alina Ghica a intrat in complet.

  Adevarul e util doar in functie de calculele politice.

 5. Mafia intra noaptea ca hoţii…

 6. Daca protestul din 1 dec. va fi unul suficient de anemic, de Craciun vom avea OUG pentru amnistie, iar dupa aceea degeaba vom mai protesta.

 7. Doamne, cum ar fi bagat-o Monica la beci, si da-i, si da-i… Sa-i iasa completul din cap!

 8. Si mie mi se pare foarte corecta scrisoarea d-nei Macovei, si intr-adevar, mingea este acum in terenul CSM, si nici nu se putea intr-un alt mod mai vizibil de atat. De curiozitate, m-am dus putin pe situl Curtii de Apel Bucuresti(CAB), sa vad si eu cine a fost „Conducerea sectiei a VIII-a” care a propus colegiului CAB inlocuirea judecatorului Bicu, prin judecatoarea Ghica. Este un domn judecator numit Davidoiu Georgian, delegat pe acest post de 2 ori, prima data la 1 ianuarie 2018, apoi a doua oara la 1 iulie 2018, a doua detasare urmand a i se incheia la 31 decembrie 2018, adica in fapt, omul e in asteptare sa vada ce se intampla cu el, mai e detasat in continuare pe postul asta pt inca 6 luni, sau se elibereaza si-l poate ocupa de drept, pentru 3 ani. Acest post initial fusese al judecatoarei Ghica, ce a fost detasata ca vicepresedinta CAB tot de 2 ori, urmand si ea sa vada ce face cu pozitia asta, care-i expira la 21 februarie 2019. Ce vedem aici? Pai, o practica suuuuuper-dubioasa de detasari, delegatii, interimat, cum a instituit psd-draknea ca politica de cadre in ultimii 2 ani. Efect – oameni ascultatori, neconflictuali cu puterea actuala. Ce sa va mai spun, m-am dus nitel sa vad si colegiul ala al CAB, care a aprobat propunerea lui davidoiu, si ce sa vad? Alta nefacuta decat doar de unii : sunt 6 judecatori, unul dintre ei este chiar acest davidoiu, iar alti doi judecatori sunt si ei cu detasare, urmand sa vada in 2-3 luni ce fac, mai stau sau lasa liber postul din colegiu. Si-atunci, ca sa ia decizia s-o bage pe cumatra asta in locul judecatorului de drept nu era foarte greu, davidoiu+2 detasati mai aveau nevoie doar de unul, acel unu a aparut, si gata, ghica a ajuns sa judece respectiva cauza, urmarea stim care a fost. Da, SCARBOS, ILEGAL, MONSTRUOS!!!
  Ma uit acuma la nebunia diasporei dupa afirmatiile cretinoid-comuniste ale idiotului teodorovici, iar diaspora vine in tara de 1 decembrie! In fiecare zi o alta nebunie, o alta mizerie, o alta tradare fata de romani si Romania, eu cred ca trebuie sa ne pregatim de inca O REVOLUTIE!

  • Ai dreptate! Politica pesedistilor e „sa asempam sa vedem ce se mai intampla”, dupa cum s-a dat de gol „marele” pesedist Paul Stanescu. Cu politica asta am ajuns sa strigam „AJUNGE!”
   In legatura cu Revolutia, n-are cine sa o mai faca, pentru ca situatia e mai incurcata, ca sa nu zic imbarligata, decat in ’89.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.