G4Media.ro

Consecințele deciziei Curții de apel București: Dragnea scapă de completul de la…

Consecințele deciziei Curții de apel București: Dragnea scapă de completul de la Înalta Curte cu judecătorii Francisca Vasile, Horia Șelaru și Ioana Ilie

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a reușit să scape de completul de 5 judecători de la Înalta Curte compus din magistrații Francisca Vasile, Horia Șelaru, Ioana Alina Ilie, Simona Neniță și Rodica Cosma. Este consecința directă a deciziei de vineri a judecătoarei de contencios, Alina Ghica, de la Curtea de Apel București, au explicat pentru G4Media.ro surse judiciare.

Judecătoarea Alina Ghica a decis că tragerea la sorți a completelor de 5 judecători (C5) de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) din 9 noiembrie a fost nelegală și că ICCJ ar fi trebuit să aștepte motivarea CCR în cazul completelor de 5. Avocata lui Liviu Dragnea, Flavia Teodosiu, a explicat că ICCJ trebuia să tragă la sorți doar președinții completelor (care erau membri de drept, iar CCR a desființat membrii de drept), nu întreg completul.

Prin urmare, completele de 5 judecători trase la sorți în data de 9 noiembrie au fost anulate. Decizia CAB suspendă și anulează tragerea la sorți a ICCJ. Formal, hotărârea nu este definitivă, însă de facto C5-urile trase la sorți pe 9 noiembrie au fost anulate, au explicat pentru G4Media.ro surse judiciare.

Explicația nu este foarte complicată: anularea nu este definitivă, dar suspendarea este executorie. C5-urile trase la sorți pe 9 noiembrie erau de tranziție, doar până la finalul acestui an. Pentru 2019, urmează să fie trase la sorți alte complete.

Însă, dacă pe 3 decembrie, completul de 5 judecători cu magistrații Francisca Vasile, Horia Șelaru, Ioana Ilie, Simona Neniță și Rodica Cosma ar fi apucat să administreze probe, adică să audieze martori sau să facă alt act de cercetare judecătorească, potrivit principiului continuității stabilit de CEDO, ar fi judecat dosarul și în 2019 și ar fi dat verdictul final în procesul angajărilor fictive în care liderul PSD a primit la fond 3 ani și jumătate de detenție efectivă. Cu alte cuvinte, C5-ul cu judecătorii Francisca Vasile, Horia Șelaru, Ioana Ilie, Simona Neniță și Rodica Cosma ar fi fost cel care l-ar fi putut trimite după gratii pe Liviu Dragnea sau, dimpotrivă, salva printr-o decizie de achitare sau rejudecare.

Or, din moment ce, compunerea acestui C5 a fost suspendată, e limpede că nu va putea judeca și administra probe pe 3 decembrie, când procesul se va amâna și în 2019 va intra pe un nou complet, au explicat sursele G4Media.ro.

De cine a scăpat Dragnea. Cine sunt judecătorii din completul a cărui compunere a fost suspendată formal/anulată de facto.

Judecătoarea Simona Neniță este soția avocatului Mihai Dinu, fostul apărător al senatorului PSD condamnat pentru corupție Cătălin Voicu. Potrivit unor surse judiciare, este prietenă cu judecătoarea Lia Savonea, cel mai influent membru CSM și fostă șefă a Curții de apel București. Lia Savonea este soţia avocatului Mihai Savonea, fost coleg de cabinet cu senatorul corupt, Cătălin Voicu. În context, trebuie precizat că Savonea este prietenă și cu Alina Ghica, vicepreședinte al CAB, judecătoarea care a anulat C5-urile trase la sorți pe 9 noiembrie și a cărei prezență în completul de la CAB a ridicat semne de întrebare, după cum a dezvăluit G4Media.ro.

Mai departe, Ghica a fost președinte al CSM în 2012 în tandem cu Oana Schimdt Hăineală, actualul șef al Corpului de control al ministrului Justiției, Tudorel Toader.

Din C5 anulat făcea parte și judecătoarea Rodica Cosma, prietenă și fostă colegă de complet cu soția deputatului PSD Florin Iordache, fost ministru al Justiției, în mandatul căruia a fost adoptată OUG 13.

Judecătorul Horia Șelaru a fost procuror și consilierul fostului procuror general, Laura Codruța Kovesi. El a fost și șef al Secției urmărire penală și criminalistică din Parchetul General. Printre dosarele grele instrumentate de Șelaru se numără dosarul FNI, în care Sorin Ovidiu Vântu a fost condamnat la închisoare.

Francisca Vasile este judecătoarea care, recent, a redeschis dosarul Tel Drum, iar Ioana Ilie a făcut parte din completul care l-a trimis după gratii în 2012 pe fostul premier PSD Adrian Năstase.

Așadar, C5-ul format din acești judecători a fost anulat de facto, iar Liviu Dragnea are acum o nouă șansă la un nou complet, la tragerea la sorți de la sfârșitul anului, pentru 2019. Aceasta dacă, până pe 3 decembrie, CCR nu motivează decizia privind C5-urile și nu se trage la sorți doar locul lui Iulian Dragomir, vicepreședintele ICCJ, președintele completului care îl judeca inițial în apel pe liderul PSD și care a fost contestat de Liviu Dragnea.

Cum a începul totul. După condamnarea lui Liviu Dragnea, procesul a mers în apel la C5-ul condus de președintele ICCJ, Iulian Dragomir, membru de drept. Între timp, au intrat în vigoare noile legi ale Justiției care prevăd că nu mai există membri de drept. Colegiul de conducere al ICCJ a decis să tragă la sorți C5-urile, după noua lege, la sfârșitul acestui an, întrucât completul din acest an fusese tras la sorți la sfârșitul lui 2017. Însă, Liviu Dragnea a cotestat la Curtea de apel decizia Colegiului de conducere al ICCJ, iar Guvernul a atacta la CCR. Curtea Constituțională a decis că ICCJ trebuie să aplice noua lege imediat, nu la sfârșitul anului. Pe 9 noiembrie, ICCJ a tras la sorți din nou C5-urile pentru 2018, în întreaga lor compunere, adică toți judecătorii. Așa s-a ajuns la Completul cu magistrații Francisca Vasile, Horia Șelaru, Ioana Ilie, Simona Neniță și Rodica Cosma, care l-a nemulțumit din nou pe Liviu Dragnea.

Miza acestor mișcări greu de înțeles pentru un necunoscător este, așadar, cine va judeca dosarul lui Liviu Dragnea în 2019 și va da sentința finală. Luptele juridice pentru compunerea completului sunt în plină desfășurare.

Foto: Liviu Dragnea la Înalta Curte (Sursa: G4Media.ro)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

38 comentarii

 1. In tot acest timp si numai in cazul asta, KKR este pe WC-ul din fundul Curtii!

 2. Eu zic ca la urmatoarea tragere sa fie pus printre biletele si numele lui Iohannis.

 3. Amânările nu fac decât să demonstreze că individul dragnea știe că e vinovat. Orice om cinstit ar fi grăbit procesul pentru a proba nevinoăția. Rușine judecătorilor.

  • Evident ca stie!
   Nu-i pasa de lege, justitie, romani, Romania!
   El si doar el!
   Asa ne trebuie ca i-am permis acestui ins sa ajunga la putere

  • Rusine judecătorilor!
   Se fac ca judeca politicieni.
   Iar politicianul amâna si iar amana apoi suspendare in final achitare.

  • 22 Decembrie Este Foarte Aproape, il Sarbatorim Acest Moment sau il ignoram ?

  • Asa e scrie si in protocoale asta!Orice cetatean acuzat TREBUIE SA ISI PROBEZE NEVINOVATIA IN INSTANTA individ, si nu sa aduca probe procurorii.. Ca daca nu are? Plus alegerea judecatorilor… care cica nu o mai lasa pe dna tarcea sa-si aleaga din borcan biletelele impaturite dublu cu judecatorii de incredere ca sa il condamne pe vinovatul national Ar fri culmea sa faca asta si cu 6 case? Eu de asta mi-e teama tanti Roxi!De ne trezim ca in loc sa intre la bulau Dragnea ca a angajat pe pile 2 fufe la mama si copilul, intra nepenalul cu 47 dosare iohanis pt gaurile de zeci de milioane nefacute statului roman! Ne putem astepta la orice din partea ciumei rosii!

 4. Dragnea va fi judecat de un complet de 5 format din Klaus Werner Iohannis, tras la sorti de Livia Doina Stanciu, în prezenta Laurei Codruta Kovesi. Augustin Lazar a spus ca, la vârsta lui, nu se mai baga.

 5. Nu mai vreau sa aud de Justitie.

 6. Cei da la ICCJ si PICCJ sunt stat in stat. Acolo sunt ultimii judecatori si procurori comunisti, cu acte in regula, iar cei tineri sunt orasle de judecatori si procurori comunisti. Pe acestia ii apara #rezist? E clar ca gasca #rezist (miscare nu a fost vreodata) este un lup vopsit in oaie. Ce vor pentru Dragnea, judecatori sovietici? Completele sunt ilegale si gata, sa faca altele legale. Din cauza lor vor scapa toti infractorii. Cine este devina, cine constata ca sunt ilegale?

 7. Pana nu stabileste el completul si sentinta, nu incepe judecata ! Orice alta varianta duce la puscarie…….

 8. Io crez că dracnea ar trebui să vină cu o mică atenţie la duoamna judecător care l-a scos din rahat. O icră, o măslină, o floare, mă rog, ceva, acolo, ca să arate că-i un domn

 9. Bravo, frate !

 10. Gunoaiele invocă necesitatea respectării Justiției dar defapt este vorba de o altă campanie de manipulare, de prostituire a Justiției. Doar în ultimele zile am văzut cum un complet de judecată a fost schimbat de 2 ori, de CCR și de un grup strâns la repezeală.

  Toată acea aripă Lia Savonea, Alina Ghica din CSM trebuie extirpată cât mai repede pentru că nu numai că acoperă infractorii ci aceste personaje SUNT infractori.

  Orice partid politic este obligat să introducă în program extirparea acestor aripi infracționale, PSD este corpul Infracțional principal, din sistemul juridic românesc.

 11. Daca sunt judecatori integri, oricare ar fi completul de judecata rezultatul nu poate fi decat condamnarea lui Dragnea. In cazul unor fapte penale atat de evidente in marsavia lor, cum sunt cele comise de Dragnea, nu exista subtilitati care sa-l salveze pe infractorul Dragnea. Daca judecatorii, oricare ar fi ei nu sunt corupti, il vor condamna cu siguranta. Daca sint corupti, atunci judecatorii corupti vor fi dovediti si vor da socoteala.

 12. Avocatul lui Dragenea pretinde aiurea sa fie trasi la sorti numai 2 judecatori pe langa ceilalti 3 trasi la sorti la inceputul anului.
  Daca ar fi asa cum vrea Dragnea, cei 2 judecatori (cu Ranguri Inalte si bagati din Oficiu la inceputul anului) care ar intra in Urna de Extragere in scurt timp (impreuna cu multi alti judecatori care nu au fost alesi la inceputul anului intre cei initial 3 alesi la Sorti) vor avea sanse mai mici sa fie alesi decat daca s-ar fi tras la sorti toti cei 5 judecatori la inceputul anului. Deci ar fi o discriminare fata de cei 2 judecatori cu Ranguri Inalte.
  Deci este absolut necasar pentru o Corecta Tragere la Sorti sa fie trasi la sorti toti cei 5 judecatori dintr-o data.

 13. Asta nu e tara! Și nici ăștia cetățeni!

 14. Se poate aborda si altfel: Dupa mintea lui Dragnea si a avocatului sau, este normal ca din Grupul Mare de Judecatori din Romania, unii sa aiba sanse sa fie alesi la doua Trageri la Sorti consecutive:
  la inceputul anului pentru 3 locuri, si acum pentru inca 2 locuri. Iar cei 2 judecatori cu Ranguri Inalte care nu au putut participa motivat (fiind alesi din Oficiu la Tragerea de la inceputul anului) sa poata fi trasi la sorti doar la Ultima Extragere pentru 2 locuri. Deci, inginerul Dragnea ori e hot ori idiot.

 15. Eu anticipez ca pana pe 3 decembrie, CCR se va pronunta

 16. Asta pana nuse trezeste cu Ionut Matei in complet nu se lasa… ceea ce n-ar fi un lucru rau, cine stie?

 17. Alina Ghica asta a fost o jigodie basista. Nu se dezminte. E cu cei care sunt la putere.

 18. Bay judecatorilor scoateti l odata nevinovat pe flaushat, ce rost are toata şarada asta, incompetentilor?

 19. Tara ticaloasa, popor ticalos, ce sa iasa din asta ? „Conducatori” dupa felul si chipul tarii si poporului.

 20. Nu cu mult timp in urma ( in cazul Kovesi) pesedistii urlau ca hotararile CCR sunt obligatorii si se aplica imediat. Sefa ICCJ s-a comformat bai excrocilor. Violati si supuneti justitia la perversiuni, nenorocitilor.

 21. Cine o tine tot așa , scapă de d*acu și dă de ta-su, conform tradiției.. Daca niste granguri de anvergura lui voiculescu și vantu au picat până la urmă în laț, de ce n-ar pica și un scatiu ca dracnea?
  Când forțezi mana destinului de prea multe ori, riști un dos de palmă de să-ți scapere okii :-))

 22. Uite cine ne judecă. Și își mai arogă și statutul acelora ce dețin adevărul absolut. Dau decizii de îndrumare, soluționarea recursuri în interesul legii. Și ei nu sunt în stare să respecte legea. Mai bine îi desființam.

 23. Voi ăștia de o tot îndesați în gură lui Dragnea nu realizați că individul este ca Nereus, de fiecere dată când este lovit renaște, îi faceți un serviciu bălăcărind-ul la nesfârșit. Din fiecare înjurătură renaște. Lăsați-l în uitare și se va ofili de la sine. Pretinsa lui atotputrmicie de la voi vine. Un neica nimeni a ajuns master datorită vouă, voi l-ați propulsat acolo unde nu avea ce să caute. Felicitări!

 24. Ceea ce nu înțeleg idioții de la G4media este cî nu există judecători buni și judecători răi ci că justiția trebuie să fie oarbă! Cu o astfel de presă, încurajată și susținută de zona ocultă a puterii, nu se va putea construi un sistem judiciar valoros și eficient.

  Așa cum nu există judecători buni sau răi, nici inculpații nu sunt buni sau răi!

  Dacă sunt ziariști și nu ofițeri ai diverselor servicii, cei de la G4M ar trebui să își dorească, deopotruivă, să afle adevărul și despre Iohannis și despre Băsescu și despre Oprea!… Chiar și despre Ponta sau Tăriceanu!

  Rețineți, domnilor slugi! Sunteți ziariști și formatori de opinie și nu asesori populari!

 25. La cate eforturi a facut Dragnea pana acum ca sa scape de niste judecatori presupus a fi ostili lui, mare minune daca nu o sa-l aiba presedinte de complet pe Ionut Matei iar alaturi de el inca vreo doi, ca si acesta : adica fara mama, fara tata ! ;))

 26. DADDY , NU MAI BINE SCRII TU NUMELE CELOR DIN COMPLETUL CARE URMEAZĂ SĂ TE JUDECE ? Ce atâta …tragere la sorți ?

  Vă amintiți de procesul lui Al Capone ? Acolo ,judecătorul a decis ,în ultima clipă ,înlocuirea celor 12 jurați cu un alt complet ,care trebuia să judece o cauză de …divorț .Memorabilă furia mafiotului Al Capone ( interpretat magistral de Robert de Niro ) care se și vedea achitat de cei 12 jurați ,cumpărați la bucată ! Spre comparație , completul lui Dragnea va fi tras la sorți până iese …cine trebuie !

  • Pai nu conteaza juriul, conteaza AMANAREA!
   Atata stie si dragnea sa trimita adversarul „dupa fenta”. Toata lumea discuta despre judecatori favorabili sau nefavorabili, ceea ce este un atentat, o ofensa la demnitatea lor.
   In realitate amanarea pana la pastele cailor este ceea ce urmareste borfasul, ca orice gainar, infractor de drept comun – asta e strategia cand stie ca sunt probe suficiente ca sa-l infunde.
   Amanarea, pana apar conditii favorabile: o amnistie, o gratiere, ceva o lege noua care sa dezincrimineze violul, crima, orice…
   Eu cred ca pana la urma o sa ajunga si judecatorii sa se enerveze, ca sunt si ei oameni, si sa dea cu el de pamant (daca apuca sa intre in proces) si sa te tii atunci: nu i-a convenit una mica de 3 ani jumate, o sa-i para rau ca n-a cazut la pace cand se mai putea.

 27. GATA, PARTIDUL BUTONEAZA JUSTITIA PE FATA.
  UNDE E VOCIU, SA REINCEPA BIZNISU.

 28. Ce legislatie are o tara in care daca schimbi completul de judecata sau muti procesul de la un tribunal la altul , hotararea se face „pe dos” ???? Ce tara e asta ? Cat de confuz trebuie sa fie textul legilor pentru asa ceva ??

 29. Eu chiar crezut ca la salarul care il au magistrati i-si fac datoria fata de tara si popor , dar constat pe zi ce trece ca o mare parte dintre ei sunt corupti coruptilor (totul merge doar pe pile si relatii ).Sa fiu magistrat mi-ar crapa obrazul de rusine, chiar si pentru deciziile aberante a altora. Probabil si datorita voua este tara asa cum este . plina de hoti si de nedreptati.