G4Media.ro

Moldova: Noul guvern vrea să crească pensiile, una din promisiunile de campanie

Sursa foto: Pixabay

Moldova: Noul guvern vrea să crească pensiile, una din promisiunile de campanie

Guvernul pro-european al Nataliei Gavriliță ar putea mări pensiile de la 1 octombrie, după ce Ministerul Muncii și Protecției Sociale a pus în dezbatarere publică un proiect de hotărâre de Guvernul în acest sens. Pensia medie în Republica Moldova la începutul acestui an era de 2.104 lei moldovenești, circa 100 de euro.

Proiectul Executivului de la Chișinău vizează mai multe categorii de pensii, printre care cele primite pentru limita de vârstă, cele pentru dizabilitate, dar și alte prestații de asigurări sociale și unele prestații sociale de stat. Toate acestea ar trebui să fie indexate cu 3,86%.

Autorii proiectului precizează că, potrivit datelor Biroului Național de Statistică, rata inflației înregistrată în primul semestru al anului 2021 față de decembrie 2020 este de 3,86%. Autorii proiectului mai propun să fie indexate toate categoriile de pensii, indiferent de tipul acestora și mărimea prestației, potrivit IPN.

Totodată, de la 1 octombrie 2021, cuantumul pensiei minime pentru limită de vârstă va constitui 2000 lei. Diferența dintre cuantumul pensiei minime și cuantumul pensiei calculate se va achita din bugetul de stat.

Pentru indexarea prestațiilor de asigurări sociale și a unor prestații sociale de stat cu coeficientul 3,86% sunt necesare 188.186.000 lei. Cheltuielile necesare pentru stabilirea de la 1 octombrie 2021 a cuantumului pensiei minime pentru limită de vârstă de 2.000 lei constituie 512.712.000 de lei moldovenești

Legea privind sistemul public de pensii prevede că în Republica Moldova pensiile se indexează în fiecare an, la 1 aprilie și la 1 octombrie. La 1 aprilie, coeficientul de indexare va fi egal cu media creșterii anuale a indicilor prețurilor de consum din ultimii trei ani, iar la 1 octombrie – cu rata inflației înregistrată în primul semestru al anului în curs. Coeficientul de indexare se stabilește de către Guvern.

În campania pentru alegerile parlamentare, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a promis că pensia minimă în Republica Moldova va fi de 2.000 de lei moldovenești.

De altfel, aceste măriri au fost anunțate de premierul Natalia Gavriliță încă de la începutul acestei luni.

Vom realiza acest deziderat de creștere a pensiilor până la 2.000 de lei moldovenești. Este strigător la cer să avem în 2021 persoane care au stagiu muncă și primesc o pensie de 800 de lei moldovenești (circa 200 de lei românești -n.red._. Sunt persoane care au lucrat tractoriști sau au muncit la tutun – o muncă foarte grea – și au ajuns lă bătrânețe fără a primi o pensie decentă. Avem obligația morală să corectăm această nedreptate”, a spus Natalia Gavrilița la postul public de televiziune. (Foto: Pixabay)

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. O masura corecta!