G4Media.ro

Modova: Partidul de guvernământ vrea interzicerea reclamelor pentru pariuri și alte jocuri…

sursa foto: Pexels

Modova: Partidul de guvernământ vrea interzicerea reclamelor pentru pariuri și alte jocuri de noroc, inclusiv online

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), aflat la guvernare, a înregistrat în Parlament, un proiect de lege care prevede extinderea prevederilor legale privind interdicția publicității asupra tuturor categoriilor de jocuri de noroc.

Astfel, deputații scriu în expunerea de motive a proiectului de lege că vor extinderea publicității asupra loteriilor, pariurilor la competiții și evenimente sportive, şi altor forme de servicii din domeniul jocurilor de noroc, inclusiv cele online.

Ei își motivează propunerile prin faptul că jocurile de noroc respective sunt la fel de nocive și provoacă dependență la fel cu celelalte jocuri de noroc, cum ar fi: jocurile de noroc din cazinouri, automatele de joc cu câștiguri bănești, chiar dacă acestea sunt calificate drept jocuri de noroc cu risc social scăzut.

Scheme de corupție pe Loterie

În timpul guvernării oligarhului Vlad Platoniuc, mai exact în mai 2018, Republica Moldova a cedat unor firme europene controlul în industria jocurilor de noroc. Primul contract, pentru „păcănele”, a fost câştigat de Novo Gaming M Technologies, parte a consorţiului austriac Novomatic. Grupul, deţinut de miliardarul austriac Johann Graf, în vârstă de 71 de ani, are operaţiuni în 45 de ţări şi exportă echipamente pentru jocuri de noroc în peste 70 de state. Novomatic este una dintre cele mai mari companii de tehnologie pentru jocuri de noroc din lume.

Al doilea contract, care priveşte loteria şi pariurile sportive, a fost acordat NGM SPC Limited, un consorţiu format din Market AD, National Lottery şi NGM SPC Limited. Aceste companii fac parte din National Lottery, cel mai mare operator de jocuri de noroc licenţiat din Bulgaria. Rapoartele de presă spun că National Lottery s-a bucurat în ultimii trei ani de una dintre cele mai mari rate de creştere din sud-estul Europei. Compania este deţinută de controversatul om de afaceri bulgar Vasil Krumov Bojkov, în vârstă de 62 de ani.

Departamentul Trezoreriei de stat a SUA a impus în 2020 sancţiuni împotriva omului de afaceri şi oligarhului Vasil Krumov Bojkov, zi și „Craniul” în vârstă de 64 de ani, acuzându-l că a plănuit să creeze un canal prin care liderii ruşi să influenţeze guvernul bulgar. După ce a fugit din Republica Moldova, Bojkov și Plahotniuc s-a întânit în Dubai în 2020.

Impozitare pentru acoperirea deficitul bugetar

În prezent, industria jocurilor de noroc de sub controlul Loteriei Naționale ar putea fi impozită, ca urmare a unui proiect de lege al deputatului PAS, Dumitru Alaiba. Luna trecută, acesta a declarat jocurile de noroc reprezintă un mijloc de spălare a banilor.

Potrivit proiectului de lege, câștigurile mai mari de 240 de lei moldovenești (circa 60 RON -n.r.) vor fi impozitate cu 12%. Deputatul Alaiba argumentează că este incorect ca veniturile din salariu, din activitatea de producție sau prestarea serviciilor, de pildă, să fie impozitate, iar cele din jocurile de noroc – nu.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

6 comentarii

 1. La noi, când?
  Bine, cu Câțu la păcănelele, pardon, la butoanele administrației poate fi explicabila prezența lor.

  • De ce sa le scoata de la noi? O sa ramanem numai cu reclamele la medicamente. Avem nevoie de diversitate in pauza publicitara.

 2. La noi exista un loby puternic in Guvern pentru acestea. Loby sau bani cash… Flexibilitate maxima.

 3. Execelenta masura! Moldovenii ne dau lectii. Jocurile de noroc, o pacoste de subcultura, promovata la noi in centrul orasului (Timisoara) si pe posturi nationale de televiziune. O jale intreaga! Spune multe despre societatea in care traim! In loc sa puna mana sa munceasca, romanul viseaza la castiguri picate din cer…

 4. Bravo Maia Sandu!

  (neironic de data asta)

 5. Bravo Dna Presedinte, cei ce joaca aceste jocuri sunt pierduti ei si sarmanele familiie lor. Viitorul copiilor nostri trebuie sa fie sigur. Nici nu mi pot imaginea ce paguba si durere pentru o Familie, o Mama sa s afle ca copilul ei scurge toata viata sa pentru casino. Este la fel ca drogurile. E grav… Am vazut multe de ceste familii distruse.