G4Media.ro

Modificările aduse de PSD Codurilor penale, în epoca Dragnea, au fost respinse…

sursa foto: Inquam Photos/ George Calin

Modificările aduse de PSD Codurilor penale, în epoca Dragnea, au fost respinse de deputații juriști / Printre modificări: Termene de prescripție mai scurte pentru infracțiunile grave și pedepse mai ușoare pentru corupți

Comisia juridică a Camerei Deputaților a adoptat marți un raport de respingere pachetului de modificări operate de PSD în 2018 la Codul penal și Codul de procedură penală, urmând ca proiectul să intre în plen pentru dezbatere și vot final.

Modificările, declarate neconstituționale de către CCR, au fost deja respinse de Senat la începutul acestei luni, iar Camera Deputaților este forul decizional în acest caz.

Pe 2 februarie, senatorii au votat în favoarea respingerii celor două proiecte, fiind înregistrate, la fiecare din cele două proiecte, 87 de voturi „pentru” şi 48 „abţineri”.

Comisiile juridică şi pentru constituţionalitate ale Senatului adoptaseră anterior, într-o şedinţă comună, rapoarte de respingere în privința celor două propuneri legislative.

Printre modificările aduse de PSD și respinse de noua majoritate din Parlament se numără reducerea termenelor de prescripţie a răspunderii penale pentru infracţiuni grave, reducerea la jumătate a limitelor de pedeapsă pentru unele infracţiuni de corupţie şi de serviciu, circumstanţe atenuante pentru a reduce cu 1/3 limitele speciale de pedeapsă prevăzute pentru infracţiuni de terorism, de corupţie, infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, cele privind regimul juridic al drogurilor, dar şi pentru infracţiuni contra libertăţii religioase şi respectului datorat persoanelor decedate, contra securităţii naţionale, contra capacităţii de luptă a forţelor armate.

De asemenea, proiectele PSD ar fi permis „liberarea condiţionată mai rapidă şi mai facilă a infractorilor întrucât s-a redus durata minimă a pedepsei care trebuie executată efectiv, inclusiv în cazul infracţiunilor grave sancţionate cu pedepse cu închisoarea mai mari de 10 ani”.

Curtea Constituţională a respins în iulie 2019 legile de modificare a Codurilor, în urma sesizărilor preşedintelui Klaus Iohannis, ale PNL şi USR.

În cadrul dezbaterilor de pe 2 februarie din plenul Senatului, senatoarea PNL Iulia Scântei a afirmat că votul de respingere este datorat fiecărui român care a ieşit în stradă împotriva modificărilor legislative în domeniul justiţiei.

„Dacă astăzi suntem aici să votăm respingerea definitivă a legilor PSD-Dragnea de modificare a Codurilor penale în favoarea infractorilor şi a corupţilor din România se datorează protestului fiecărui român care a fost în stradă şi fiecărui român care a protestat începând cu luna ianuarie 2017. Azi, de la pupitrul Senatului, simt nevoia să îi mulţumesc, fie că s-a aflat în ţară sau în diaspora, tânăr sau senior. Lupta lor din stradă ne-a susţinut pe noi în Parlament să formulăm toate obiecţiile necesare şi să împiedicăm intrarea în vigoare a acestor Coduri”, a declarat Scântei.

Ea i-a invitat pe social-democraţi să voteze pentru respingerea proiectelor.

„Să daţi un vot care să arate că v-aţi lepădat de epoca Dragnea, că nu veţi mai urmări în acest Legislativ să legiferaţi în scopul infractorilor şi să lăsaţi acest balast al anomaliilor juridice făcute cu un singur scop, pentru salvarea unui lider de puşcărie şi care ne-a aruncat în dezacordul şi în ruşinea Europei”, a adăugat Iulia Scântei.

În schimb, senatorul PSD Robert Cazanciuc a anunţat că grupul său parlamentar se abţine de la vot, motivând că acest subiect are nevoie de o analiză mai amplă.

„Să nu vorbim de valorile europene doar în campania electorală, ci ele să fie principii asumate cu adevărat în legile româneşti (…) Mai mulţi colegi au crezut de cuviinţă că nu putem lăsa ca românii să fie judecaţi pe baza unor texte declarate ca fiind în dezacord cu Legea fundamentală. Aceasta a fost intenţia celor care au semnat acele proiecte la vremea respectivă”, a punctat senatorul social-democrat.

El a spus că deciziile Curţii Constituţionale din 2019 „nu au sancţionat pe fond acea bună-credinţă”.

„Grupul PSD se va abţine astăzi de la vot, pentru că avem nevoie extrem de rapid să putem dezbate articol cu articol ceea ce Curtea a declarat a fi neconstituţional de mai bine de trei ani de zile. (…) PSD şi-a învăţat lecţia din 2017 până în prezent şi nu a avut pe listele parlamentare niciun om trimis în judecată”, a mai spus Cazanciuc.

Senatorul USR PLUS Cosmin Poteraş a vorbit de nevoia ca legile să protejeze cetăţenii cinstiţi.

„Nu forma reglementării era problema, că e OUG sau e iniţiativă în Parlament. Singurul lucru important era ca acele legi să fie date în beneficiul cetăţeanului. Nu cred că a existat măcar o zi în vechea legislatură în care să nu se discute obsesiv de drepturile celor condamnaţi (…). Mesajul nostru, al celor de la USR PLUS, este fără echivoc: scopul legii penale este acela de a proteja cetăţenii cinstiţi”, a arătat el.

Senatorul AUR Diana Şoşoacă a acuzat că sub această guvernare „oamenii mor şi ard în spitale”. Ea a atras atenţia că CCR a declarat neconstituţionale cele două propuneri legislative „pe motive procedurale, nu pe fond”.

„Oamenii mor pe capete, în timp ce noi, aici, persiflăm aprinsul lumânărilor.(…) Este inadmisibil ca în această situaţie în care domnul preşedinte Iohannis trebuia să decreteze măcar o zi de doliu naţional pentru absolut toate victimele sistemului medical din România, dânsul s-a dus la schi şi a invitat românii la schi. Maximum 10% din populaţia României îşi permite să meargă la schi (…) Vă rog să solicităm preşedintelui Iohannis să decreteze o zi de doliul naţional pentru pacienţii şi medicii care au murit pentru pacienţii lor. Şi vă mai rog frumos să mai păstraţi un moment de reculegere pentru toţi românii care au murit cu zile în România de 31 de ani”, a spus ea.

sursa foto: Inquam Photos/ George Calin

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

6 comentarii

 1. ”Termene de prescripție mai scurte pentru infracțiunile grave și pedepse mai ușoare pentru corupții”
  Asa a fost jefuita Romania de P$D si aliati . Banii, padurile, companiile si resursele tarii au fost pompate in buzunarele lor de infractori iar cand sunt prinsi li se dau pedepse penibile de 2-3 ani sau cu suspendare.
  Trebuie pus piciorul in prag si cu pari, ciomege, furci si topoare macelarita fara mila infractionalitatea din Romania daca vrem sa traim intr-o tara civilizata si decenta.

  Confiscarea averilor ilicite!
  Inasprirea codului penal!
  Toleranta zero fata de corupti!

 2. Parte a solutiei: Răspunderea magistratilor și confiscarea extinsă indiferent de sumă

 3. „În schimb, senatorul PSD Robert Cazanciuc a anunţat că grupul său parlamentar se abţine de la vot, motivând că acest subiect are nevoie de o analiză mai amplă.”

  Fantastic ba, doamne ce jigodii PSD! Nici acum nu se dedic de legile lui Dragnea, incredibil! Loialitatea asta nu o gaseai nici la slugile lui Hitler. CE ANALIZA MAI AMPLA VREI BA NENOROCITULE? DE TREIZECI DE ANI FURATI TARA CU ANALIZE AMPLE!

 4. Confiscarea averilor ilicite!
  Inasprirea codului penal!
  Toleranta zero fata de corupti!

  (subscriu la comentariul lui ROCK, asta ar trebui sa spunem toti, sa repetam la toate stirile, toate postarile politicienilor, sa fie astea 3 randuri si cand mergi la frizer)

 5. Pentru o Românie civilizată, se impun termene de condamnare cât mai lungi, cu executarea pedepsei la Monte Carlo.

 6. de ce se zice de epoca draknea? ca nu mai este, inseamna ca PSD e altul? in afara de cativa oameni aceleasi cefe late sunt inca la butoane in PSD, cu o Rafila nu se face primavara si alti directori marca „Cercel”