G4Media.ro

Miza negocierilor de la Bruxelles este prezenţa UE printre marile puteri, susţine…

Miza negocierilor de la Bruxelles este prezenţa UE printre marile puteri, susţine ministrul francez Bruno Le Maire

Un acord este posibil şi un acord este necesar la Bruxelles între statele europene asupra planului de relansare a economiei UE, a apreciat luni ministrul francez al finanţelor Bruno Le Maire, după trei zile de negocieri care până acum nu au dus la un rezultat, informează AFP, preluată de Agerpres.

„Miza negocierii care are loc astăzi la Bruxelles este prezenţa Europei printre marile puteri mondiale în secolul al XXI-lea” sau absenţa ei, a atenţionat Le Maire la postul RMC-BFMTV.

„Viitorul Europei în secolul al XXI-lea este cel care se joacă în orele următoare la Bruxelles”, a insistat ministrul francez, în condiţiile în care preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a denunţat ferm, duminică, reaua voinţă a unor omologi ai săi.

Cei 27 de şefi de stat şi de guvern din UE, care şi-au înteţit schimburile de opinii începând de vineri, într-un climat impregnat uneori de exasperare, potrivit AFP, au convenit luni, în zori, să ia o pauză înainte de a se reîntâlni pentru o nouă sesiune plenară la orele locale 16:00 (14:00 GMT).

„Preşedintele Republicii Franceze şi cancelarul (federal german Angela Merkel) nu contenesc să lupte pentru a face să fie înţeleasă miza acestei negocieri”, a subliniat La Maire.

Referitor la statele aşa-zis „frugale” (Olanda, Suedia, Danemarca, Austria), ministrul francez a declarat că îşi doreşte „ca aceste state să-şi poată depăşi interesele naţionale pentru a înţelege că există un interes general european, care este cel de a avea propriile noastre tehnologii, propria noastră inteligenţă artificială în faţa Chinei şi SUA, propriile noastre tehnologii pentru vehiculul autonom”.

„Dacă nu vom ieşi mai puternici din această criză economică, adunându-ne forţele, având aceste 500 de miliarde de euro subvenţii europene ce le vor permite economiilor să repornească, vom înregistra o asemenea întârziere pe care nu o vom recupera niciodată”, a mai avertizat Bruno Le Maire.

Planul de relansare european – finanţat pentru prima dată de o datorie comună – prevedea iniţial 500 de miliarde de euro subvenţii şi 250 de miliarde împrumuturi, însă „frugalii” şi Finlanda vor să limiteze subvenţiile la 350 de miliarde. Franţa şi Germania sunt dispuse să reducă subvenţiile până la 400 de miliarde, însă şi acest nivel rămâne unul prea ridicat pentru statele refractare.

Potrivit unor surse concordante, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, mediatorul summitului, ar urma să propună pentru discuţii luni un nivel de subvenţii de 390 de miliarde de euro.

Foto: Bruno Le Maire, ministrul francez al Economiei şi Finanţelor / Sursa: Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Foarte corect ce spune Bruno Le Maire . De unii singuri nu mai reprezentam nimic in lume . Doar sa ne imaginam ce haos urias ar fi imediat dupa respingerea totala a intelerii pe imprumuturi si granturi , ce costuri uriase ar avea fiecare tara in parte , de una singura .De neconceput .

    • Iar nu intelegi nimic din ce se intampla. „De neconceput .” Serios? Si acum 20 ani era de neconceput ca Romania sa adere la UE, de ce ar fi „De conceput” ca astazi sa primeasca gratuit niste miliarde? Oricum domnul Catu anunta o revenire spectaculoasa a economiei romanesti, asa ca ce nevoie am avea de 31 miliarde? Statele „zgarcite” incearca sa impiedice ascensiunea politica, economica si militara a Germaniei dincolo de limitele stabilite dupa WWII, de aceea se opun acestui acord utopic. Crezi ca ar fi fost greu pentru ele sa-l aprobe inca de vineri seara?

    • Daca chiar ar fi dorit sa faca ceea ce spui nu ar fi asteptat pina azi . Chiar ca nu intelegi fratie, daca era asa spuneau nu si gata . e greu nu

  2. Europa nu va depasi tehnologic niciodata SUA sau China, indiferent daca ajung la un acord azi. Insa, luate individual, anumite state europene pot deveni puteri insemnate in lume daca isi pastreaza banii pe care de altfel ar trebui sa-i ofere gratuit Italiei sau Spaniei pentru a-si continua huzureala europeana. Nu cred ca mai putem vorbi acum de o Europa unita si nici de state precum Franta care se viseaza mari puteri mondiale. Este ridicol.

    • Nici tu nu prea pricepi . Exista o nostima povestioara cu niste nuiele pe care un fecior, asa ca tine ,trebuia sa le rupa manunchi fiind . Evident ca nu a reusit decit sa le rupa una cite una , asa ca poate poti intelege nevoia de unitate .