G4Media.ro

Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor cere explicații de la SIIJ în urma…

Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor cere explicații de la SIIJ în urma retragerii apelului în cazul Viorel Hrebenciuc

Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor (AMASP) i-a solicitat luni procurorului-șef al Secției speciale de investigare a magistraților (SIIJ), Gheorghe Stan, să comunice public motivele retragerii de către structura de parchet a apelului declarat de Direcția Națională Anticorupție (DNA) în dosarul de corupție care îl vizează, între alții, pe Viorel Hrebenciuc.

Organizația avertizează că gestul făcut de Gheorghe Stan este unul neobișnuit pentru o structură de parchet și atrage atenția asupra faptului că din datele existente nu rezultă că SIIJ a avut acces la dosarul cauzei.

Întrebările transmise lui Gheorghe Stan:

  • care au fost considerentele avute în vedere de SIIJ pentru calificarea ca nelegal sau netemeinic a apelului deja declarat de DNA și care este documentul oficial din care reiese că a fost efectuată această analiză?
  • dacă vreun procuror din cadrul SIIJ a lecturat măcar dosarul, rechizitoriul sau hotărârea instanței, iar în caz afirmativ, care este modalitatea în care a solicitat și a avut acces la aceste documente?
  • dacă au fost solicitate date sau informații sau dacă au avut loc discuții cu procurorii care au efectuat urmărirea penală în cauză sau cu procurorii care au participat la ședințele de judecată pentru a se stabili necesitatea retragerii apelului?
  • în cazul în care niciun procuror din cadrul SIIJ nu cunoaște conținutul dosarului, ce argumente au stat la baza retragerii apelului, ce a determinat o astfel de decizie care aruncă o îndoială, poate nejustificată, asupra bunei credințe a procurorilor care au declarat apelul?

”Aceste clarificări sunt necesare pentru a nu exista suspiciunea, deja vehiculată în spațiul public, că dl Gheorghe Stan, proaspăt numit judecător în cadrul CCR, la propunerea unui partid politic din care au făcut parte și unii inculpați din dosarul în care apelul a fost retras, încearcă să se revanșeze față de cei care l-au numit”, subliniază Asociația.

De asemenea, AMASP precizează că rolul constituțional al Ministerului Public este acela de reprezentare a intereselor generale ale societății, dincolo de orice oportunitate sau interes personal, de apărare a ordinii de drept, precum și de apărare a drepturilor și libertăților cetățenilor.

”În activitatea judiciară orice procuror trebuie să se asigure că persoanele care au comis infracțiuni sunt trase la răspundere penală și că nicio persoană nevinovată nu este în mod injust cercetată sau condamnată astfel încât practica SIIJ de nedeclarare a căilor de atac sau de retragere a acestora, fără nicio motivare, în cauze în care urmărirea penală nu a fost efectuată de această structură creează o stare de îngrijorare și de neîncredere în sistemul judiciar”, a conchis AMASP.

Reacția Asociației Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor vine după ce Secția specială de investigare a magistraților (SIIJ), condusă de Gheorghe Stan, a retras luni apelul în dosarul de corupție în care Viorel Hrebenciuc fusese condamnat la doi ani de închisoare în primă instanță, potrivit unui document depus la Înalta Curte.

Procurorul prezent la ÎCCJ, care este de la Parchetul General, a solicitat instanței să amâne discuția pe cererea secției speciale de a renunța la apel, arătând că decizia luată de procurorul-șef al Secției Speciale este supusă controlului ierarhic exercitat de procurorul general al României, care încă nu a luat nicio decizie în acest sens.

După deliberări, judecătorii au decis amânarea procesului în dosarul Hrebenciuc. Instanța a decis va relua discuțiile asupra cererii sefului SIIJ după formularea punctului de vedere al Procurorului General. Următorul termen în dosar este 12 iunie. Tot atunci se va pronunța asupra cererii de sesizare a Curții Constituționale a României.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. O sa redau dialogul dintre Daenerys Targaryen si Tyrion Lannister, din episodul 5 al sezonului 8 din GOT:
    „T: – Oamenii care locuiesc acolo nu-ti sunt dusmani. Sunt nevinovati, precum cei eliberati in Meereen.
    D: – In Meereen, sclavii s-au razvratit si au eliberat chiar ei orasul la venirea mea.
    T: – Le e frica. Cine i se opune lui Cersei isi vede familia macelarita. nu le poti cere sa fie eroi. Sunt ostatici.
    D: – Asa e. In gheara unui tiran. A cui e vina? A mea?
    T: – Ce importanta are a cui e vina? Mii de copii vor muri daca arde orasul!
    D: – Sora ta stie sa se foloseasca de slabiciunile dusmanilor ei. Asta socoteste ea ca e mila noastra: o slabiciune.
    T: – Te conjur, regina mea…
    D: – Dar greseste. Mila e taria noastra! MILA FATA DE URMASI, CARE NU VOR MAI FI NICIODATA LA MILA UNUI TIRAN!”

    Probabil ca multi dintre voi nu au vazut inca episodul 5 din ultimul sezon al GOT.
    Insa dialogul asta mi s-a parut absolut relevant comparativ cu ce se intampla in Romania actuala.
    Cred ca mila pentru urmasii nostri chiar ar trebui sa fie un subiect de analiza, pentru ca urmasii nostri sa nu mai fie la mila unor tirani… tirani sunt aia care vor puterea folosindu-se de slabiciunile „nevinovatilor” romani carora nimeni nu le poate cere „sa fie eroi”…

  2. Mai relevant mi se pare prestatia acestuia in cd la investire,si la comisie si in plen.Ezitant,cu mainile tremurande,privire sovaitoare si nu directa,chiar in jos, exprimare greoaie si nesigura. Aceasta se numeste rezistenta la stres si distrugerea ccr din interior; nu e rau!

  3. Acestea se întâmplã pentru că voi sunteţi prea proşti să votaţi împotriva PSD.