G4Media.ro

Mircea Cărtărescu în Academia Română? Nu a trecut de votul inițial, pentru…

Foto: Facebook/ Mircea Cartarescu

Mircea Cărtărescu în Academia Română? Nu a trecut de votul inițial, pentru moment, spun reprezentanți ai instituției. Șeful secției academice unde s-au făcut ultimele propuneri de admitere a unui membru scriitor: “E un fals” / “Nu înseamnă că domnul Cărtărescu nu va primi voturi mai târziu”

Eventuala intrare a scriitorului român contemporan cu cea mai mare notorietate națională și internațională, Mircea Cărtărescu, în Academia Română s-a blocat de la bun început, în cea mai nouă etapă de primire a unor noi membri în această instituție. Membrii Secției de Filologie și Literatură au votat două noi propuneri pentru un loc în Academie, dar Cărtărescu, deși propus, nu s-a numărat printre acestea, potrivit informațiilor sumare oferite pentru Edupedu.ro de către reprezentanți ai Academiei, după ce, la finalul săptămânii trecute, au apărut relatări pe surse despre caz. A fost votată, în schimb, ca propunere “pe locul scriitorilor și criticilor”, o altă personalitate culturală, Gabriela Adameșteanu. Nu ar fi, însă, o respingere definitivă: “în timp, le vine rândul tuturor celor propuși”, după cum opinează un membru al secției menționate.

 • Situația a stârnit, în ultimele zile, o serie de comentarii pe Facebook referitor la meritele statutului de membru în Academia Română, așa cum este ea acum, mai ales pentru un scriitor cu reputația lui Mircea Cărtărescu și ținând cont de faptul că acesta a criticat, în trecut, această instituție.

Comentariile au apărut după ce publicația online Aktual24.ro, preluată de alte site-uri, a scris pe surse despre ședinta respectivă a Secției de filologie a Academiei, prezentând informații confirmate doar parțial de reprezentanți ai instituției contactați de Edupedu.ro. În timp ce publicația menționată titra că “Academia Română a refuzat să îl accepte pe Mircea Cărtărescu în rândurile sale” și că el ar fi primit doar două voturi în acea ședință, reprezentanți ai Academiei au transmis mesaje sumare și pe alocuri contrare cu privire la situația apărută prin votul de săptămâna trecută.

Contactat de Edupedu.ro, președintele Secției de Filologie și Literatură, profesorul Gheorghe Chivu, a refuzat să ofere informații privind rezultatul votului din secție, susținând că “ce ați aflat dumneavoastră e fals. Altceva nu pot să vă spun”. Pe de altă parte, el a oferit unele informații procedurale, susținând că votul ar fi avut relevanță doar pentru procedurile interne ale secției și că “asta nu înseamnă că domnul Cărtărescu nu va primi voturi mai târziu”.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

17 comentarii

 1. Trebuie sa ai valoare, nu se intra chiar asa usor! 🤣🤣🤣

 2. Deșarta căutare a unor titluri nu ține niciun pic de latura artistică. Dl Cartarescu ar trebui sa se ocupe mai mult de calitatea scrisului, cât de cantitate, și mai mult de fiorul pe care (nu) îl transmite opera sa, cât de laurii lumești.

  • Ce cărți scise de Cărtărescu ai citit? De curiozitate!

  • Sigur. Cartarescu ar trebui, bunaoara, sa ia exemplu de la ilustrul presedinte al Sectiei de Filologie si Literatura, dl. profesor Gheorghe Chivu, care, nu-i asa, s-a impotrivit cat a putut tentativelor fortelor lumesti de la a-l deturna de la preocuparile stiintifice si a-l baga cu forta in Acedemie, dar a fost in cele din urma infrant de greutatea propriei sale opere.

 3. Nu a primit votul întrucât nu este afiliat politic cum sunt ceilalți banditi din Academia Romana.

 4. Exact maculatoristul Cărtărescu mai lipsește în Academia Română…

  • Actualii politruci care conduc Academia mai degraba ii primesc pe plagiatorii Ciuca si Bode decat pe Cartarescu.

 5. Tot în aktual 24 cineva spune ca d-ul Cărtărescu este în măsura sa pună condiții sa între în AR și nu invers!

 6. din pacate ,,academicienii,, acuali sint academicieni ca anal.fabeta de ceausescu…conserve sovieticus ceausismus…🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮

 7. din pacate ,,academicienii,, acuali sint academicieni ca an.al.fabeta de ceausescu…conserve sovieticus ceausismus…🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮

 8. Vreți sa spuneți sinecura academiei române. S-au șters la c*r cu toată prestanța.

 9. În cazul ăsta ar trebui ca Veorica să fie șefa academiei.

 10. Cred ca s-ar face de ras dacă ar fi votat. E o adunătura de sinecuriști, nu contam nicăieri in lume astăzi pe plan academic.

 11. cred ca o sa ia premiul Nobel pentru literatura inaintre sa intre in Academia Romana. Academia asta a noastra imi miroase a cuib de servitori afiliati politic.

 12. Dar, printre criterii nu este și cel de a avea o operă științifică ?

  Domnul scriitor s-a gândit că dacă tot rămâne veșnic cea mai mare speranță a lumii pentru Nobelul la scris, măcar să fie primit în Academia Română.

  Or fi pe acolo impostori, este totuși o academie de științe!