G4Media.ro

Ministrul ungar de externe: Europa nu poate realiza neutralitatea climatică fără energie…

Ministrul ungar de externe: Europa nu poate realiza neutralitatea climatică fără energie nucleară

Europa nu poate realiza neutralitatea climatică până în anul 2050 fără energie nucleară, de aceea Uniunea Europeană trebuie să termine cu discriminarea negativă a energiei atomice – a declarat Péter Szijjártó, ministrul ungar pentru afaceri externe şi relaţii economice internaţionale, marţi, la Praga, în expunerea sa în cadrul celei de-a 6-a ediţii a conferinţei despre energia atomică în Europa Centrală, transmite MTI, citată de Rador.

“UE trebuie să asigure condiţii egale, ba mai mult, ar trebui să susţină răspândirea producţiei de energie nucleară, dat fiind că centralele nucleare produc energia electrică în condiţii ecologice, sigure, ieftine şi previzibile pe termen lung” – a subliniat Péter Szijjártó.

Domnia sa a precizat că Ungaria se află în poziţie fruntaşă în lupta împotriva schimbării climatice, iar investiţiile sale vor permite ca în anii 2030, 90% din producţia de energie electrică a Ungariei să fie neutră din punctul de vedere al emisiei de dioxid de carbon. “Această performanţă este unică în Europa, aşa cum şi în lume sunt foarte puţine ţări, 21 la număr, care sunt capabile să-şi crească încontinuu performanţa economică în timp ce îşi reduce emisiile” – a spus ministrul.

Potrivit lui Péter Szijjártó, Ungaria a arătat în mod clar în ultimii ani că atribuie un rol foarte serios energiei nucleare şi propagării energiei ecologice. “În urma investiţiilor de la Paks, după punerea în funcţiune a două noi reactoare atomice, vom putea preveni anual emisia a 17 milioane de tone de dioxid de carbon.

Dacă ţinem cont de cantitatea emisiei anuale a sectorului transporturilor din toată Ungaria, care se ridică la 12 milioane de tone, vedem că prin funcţionarea reactoarelor nucleare de la Paks vom putea elimina sau preveni o emisie de 1,5 ori mai mare” – a explicat ministrul.

Péter Szijjártó a afirmat de asemenea că investiţia de la Paks a devenit cu timpul o investiţie internaţională, deoarece pe lângă investitorul principal, Rosatom, au obţinut contracte cu firme vest-europene sau americane, ca General Electric, fabricantul turbinelor, sau Framatome din Franţa şi societatea germană Siemens, care vor furniza sistemele de comandă.

“Acest proiect este deci unul internaţional. Putem fi mândri că, prin investiţia de la Paks, am creat o platformă pentru o colaborare Est-Vest foarte serioasă, într-o ramură atât de progresistă şi de sensibilă cum este cea a energiei atomice” – a spus Péter Szijjártó.

„Până în ziua de azi a devenit clar că producerea energiei atomice este o formă extrem de progresistă, modernă şi orientată spre viitor, a generării energiei electrice. De aceea, ţările Europei Centrale vor lansa noi proiecte nucleare în cadrul consolidării cooperării ţărilor Grupului de la Visegrád, profitând de faptul că deja de cinci decenii noi folosim energia nucleară în mod paşnic” – a adăugat ministrul.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. I fully agree!
  Energia nucleara folosita in mod pasnic este critica pentru societate.
  Daca majoritatea uriaselor vase de transport marfa (cargo ship) ar fi echipate cu motoare nucleare (steam engine with heat produces by nuclear power) s-ar reduce drastic emisiile de carbon! Drastic I say!

 2. Evident ca nu. Asta nu-i va impiedica insa pe habotnicii religiosi ecologisti, care conduc Germania si prin urmare si Europa, sa incerce bagindu-ne pe toti in rahat.

 3. Foarte bine punctat, emisiile de CO2 din productia de electricitate le depasesc pe cele din transporturi dar UE o tot tine cu masina electrica desi nu exista solutii electrice pentru camioane, vapoare, avioane si masini agricole (si nici nu vor exista xu tehnologia actuala de baterii). Evident masina electrica este prezentata ca solutie pentru ca Germania si Franta au un business din asta.
  UE nu finanteaza energia nucleara pentru ca firmale germane au renuntat la productia si instalarea de centrale nucleare si nu arvavea nimic de castigat. Practic o tara est europeana care doreste sa comisioneze reactoare nucleare va apela la canadieni, japonezi sau americani. In schimb, daca alege sa comisioneze ferme eoliene, sunt sanse destul de mari sa apeleze la germani sau francezi. Cu toate acestea eu inclin catre renewable dar nu poate trece nesesizata ipocrizia liderilor UE.

 4. Unugurul zice bine! Ascultati-l! Germania face phase-out la centralele nucleare ca sa-si diminueze emisiile la nivel de tara apoi cumpara curent electric produs la carbuni de peste granita din Cehia, Polonia. Rezultatul? La bilant este o tara mai green ca Polonia. Bun venit in UE. Asa e si asa a fost Europa de sute de ani. „Ei” si „Noi”.

 5. Are dreptate omul. Incalzistii ar vrea si cu dinsu intr-insa si cu sufletu-rai.

 6. Uite ca nu este asa , deja Franta a inceput sa isi inchida in avans cetralele nucleare . Ungurul nu stie care este treaba .

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.