G4Media.ro

Ministrul ungar al Justiției critică poziția UE împotriva Poloniei din cauza problemelor…

Ministrul ungar al Justiției critică poziția UE împotriva Poloniei din cauza problemelor privind statul de drept: „Un atac grosolan, scandalos și arogant”

Ministrul ungar al Justiției, Judit Varga, a criticat Uniunea Europeană (UE) pentru că a pus presiuni și a cerut amenzi zilnice asupra Poloniei din cauza problemelor din justiție privind statul de drept, catalogând poziția UE drept „scandaloasă și arogantă”, potrivit Euronews.

Judit Varga a acuzat Bruxellesul că a „atacat” Varșovia și a intervenit în procesul legislativ al țări. Comisia Europeană a declarat marți că a solicitat Curții de Justiție a UE să impună zilnic amenzi Poloniei.

Blocul comunitar a fost angajat într-o dispută cu Varșovia privind statul de drept și o cameră controversată a Curții Supreme poloneze care disciplinează judecătorii și procurorii, similară Secției Speciale din România.

Bruxelles consideră acel organism drept o amenințare la adresa independenței judiciare a țării, care îi obligă pe judecători să fie supuși controlului politic. Chiar dacă guvernul polonez va desființa acea cameră specială, Comisia Europeană a spus că „nu au fost luate măsurile necesare”.

Varga a spus miercuri că poziția UE este „scandaloasă și arogantă” pentru că a ignorat angajamentul Poloniei față de cerințele blocului comunitar.

„Comisia Europeană a făcut un atac grosolan asupra Poloniei. Procedura este nu numai scandaloasă, ci și complet inacceptabilă … Cu acest pas scandalos și arogant, Comisia a trecut o frontieră pe care am considerat-o anterior inimaginabilă „, a declarat ministrul ungar al justiției, într-o postare pe Facebook.

„Susținem în general Polonia și ne manifestăm solidaritatea cu prietenii noștri polonezi”, a adăugat Varga.

Ministrul adjunct al justiției din Polonia, Sebastian Kaleta, a descris, de asemenea, demersul Bruxellesului de a solicita amenzi zilnice drept o „agresiune”.

Cele două state membre ale UE au fost aliați cheie în ultimii ani și au blocat anterior inițiativele legislative al Bruxelles-ului în legătură cu libertățile de presă și drepturile LGBT.

Premierul ungar Viktor Orban l-a asigurat, de asemenea, pe președintele polonez Andrzej Duda că Budapesta va acorda „solidaritate și sprijin deplin” Varșoviei, în cadrul unei întâlniri de joi în capitala ungară. Orban a spus că Bruxelles-ul „abuzează de puterea sa” și a etichetat cerința de sancționare drept fiind „scandaloasă și complet inacceptabilă”, potrivit secretarului său de presă.

Sursa foto: Facebook/ Judit Varga

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. Doamba are “oua” mai mari decat hoha, catu si stelica pusi la un loc!
    Bravo!

  2. Telecomnada Ungariei este la Moscova .. La ce sa ne asteptam ? Asa arata un stat fara busola.

    • Așa te-a instruit ofițerul de legătura de la Langley sa bagi aia cu Moscova și Putin la toți care nu sunt de acord cu stăpânii tăi?