G4Media.ro

Ministrul Sănătății a semnat contractul de proiectare pentru spitalul regional Craiova /…

Sursa foto: Ministerul Sănătății

Ministrul Sănătății a semnat contractul de proiectare pentru spitalul regional Craiova / Alexandru Rafila: Spitalul va fi funcțional la finalul anului 2027 

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a semnat, marți, contractul pentru proiectarea spitalului regional Craiova, care urmează să fie realizat de compania turcească NKY Architects & Engineers, pentru 25,7 milioane de lei fără TVA, în termen de un an.

Alexandru Rafila a apreciat că spitalul va putea fi dat în folosință la finalul anului 2027.

„E important ca pacienții să aibă acces cât mai facil și cât mai puțin discriminatoriu la servicii de sănătate. În PNRR, sudul țării a fost discriminat. (…) Ne pare bine că avem unul dintre spitalele regionale la Craiova, dar trebuie să avem în minte și, dacă suntem responsabili, indiferent de ministrul Sănătății, dezvoltarea serviciilor medicale echilibrate la nivelul țării este un obiectiv important”, a afirmat Alexandru Rafila în conferința de presă organizată la semnarea contractului de proiectare.

Ministrul a prezentat stadiul celor trei spitale regionale:

 • Iași – a fost semnat în decembrie 2021 contractul de proiectare, cu termen de finalizare în martie 2023
 • Cluj – în aprilie a fost semnat contractul, cu finalizare în mai 2023
 • Craiova – finalizarea contractului de proiectare în noiembrie 2023

Spitalul regional de la Craiova va avea 7 niveluri, cu amprentă la sol de 32.800 mp, suprafața desfășurată de 165.000 mp. Va avea 807 paturi și 19 săli de operație. În afară de UPU și spații de asistentă medicală, spitalul va avea aproape 5.000 mp pentru spații de învățământ.

Valoarea contractului de proiectare este de 25,7 milioane lei fără TVA. Durata contractului e de 12 luni proiectare, plus 60 luni suport tehnic și încă 60 luni garanție.

„Spitalul regional va fi funcțional la finalul lui 2027”, a precizat Alexandru Rafila.

Primarul Craiovei, Olguța Vasilescu, a susținut că, „dacă în 2015 ar fi pornit investiția cum am gândit-o cu guvernul de atunci, prin Compania Națională de Investiții, acum am fi tăiat panglica”.

Context. Dacă spitalele regionale nu vor fi finalizate până în anul 2027, se va pierde finanțarea europeană pentru acestea.

Fostul comisar european Corina Creţu, în prezent europarlamentar, declara în mai 2022 că nicio altă ţară nu a avut nevoie de şapte ani pentru a ridica un astfel de spital.

„Am avut experienţa spitalelor regionale, pentru Cluj, Iaşi şi Craiova le-am semnat în 2015 cu Guvernul Ponta, am sperat să le inaugurez până la final, dar fiecare ministru al Sănătăţii care a venit a vrut un alt proiect”, a declarat ea în emisiunea Insider Politic, de la Prima TV.

„În 2018 s-au realizat studiile de fezabilitate de Banca Europeană de Investiţii, dar iată că suntem în 2022 şi de-abia acum se contractează firmele care vor lucra. Deci după 7 ani. Nicăieri nu durează atât de mult, adică după 7 ani se la semnarea contractului să nu ai nici măcar o groapă făcută, nu ai încă desemnate companiile care vor lucra”, a mai declarat Corina Creţu.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

 1. Va rog! Nu va înghesuiți!
  ANUNȚ IMPORTANT: PESEDEU FACE INCA UN SPITAL!🤣🤣🤣

 2. decat „contractul de proiectare”

  „Context. Dacă spitalele regionale nu vor fi finalizate până în anul 2027, se va pierde finanțarea europeană pentru acestea.”

  Eu sunt curios: milestone-urile sunt publice sau nu le stie nimeni? nici ministrul

 3. Deci o companie din Turcia va construi spitalul.
  Bravo PSD/PNL/UDMR, nu ați reușit nici de data asta să vedeți care e problema cu economia românească.

  • Daca citeai macar titlul articolului ai fi vazut ca scrie mare „PROIECTA”…
   Constructorul nu e inca stabilit, nici nu are cum sa fie in lipsa unui proiect tehnic.
   BTW turcii sunt foarte tari pe proiectare/constructie de spitale deci e un lucru bun. Decat sa fi facut vreo bazaconie cu un „specialist” roman mai bine asa.

  • Asta e din ciclul PSD cu ” 8 spitale regionale in 4 ani”…. nu stim exact la ce se refera…. 8 proiecte de spitale, 8 intentii, 8 licitatii …cine stie….

 4. Degeaba daca tot plin de spagari o sa fie

 5. NU IN TIMPUL VIETII NOASTRE…..🤮🤮🤮

 6. Fac pariu ca în 2027 nu va fi spitalul regional gata. Asa cum nici atunci DeX 12 tronsonul Craiova Balș (Robănești) nu va fi gata.

 7. Cu tine sandule, a fi gata peste vreo 7 cincinale

 8. Rafila si Olputza ! Mare isprava !! Au semnat „Contractul de … Proiectatre ” ! Pai n-ar mai fi fost „nevoe” de proiectare daca PSD – din care „sug parale” ce doi zmei numiti mai sus ! – ar fi realizat MARELE Program de „Gubernare” al lui Zdragnea – care PREVEDEA vreo 10 – 15 spitale CARE SA FIE GATA in 2 -3 ani !! SIK KTIR PSD ! Doar MINCIUNA si HOTIA va caracterizeaza !