G4Media.ro

Ministrul Muncii: Am făcut un scenariu conform căruia un milion de persoane…

Ministrul Muncii: Am făcut un scenariu conform căruia un milion de persoane ar urma să fie trimise în şomaj tehnic, în perioada stării de urgenţă. Efortul bugetar, patru miliarde de lei

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, anunţă că autorităţile au făcut un scenariu conform căruia un milion de persoane ar urma să fie trimise în şomaj tehnic, în perioada stării de urgenţă decretate de autorităţi, situaţie în care efortul bugetar pentru acoperirea indemnizaţiilor acestora va fi de patru miliarde de lei.

„Noi am pregătit un scenariu care merge până la un milion de contracte şi impactul bugetar comunicat de Finanţe este de patru miliarde de lei, dar vom avea în vedere evaluări periodice, în funcţie de numărul de solicitări pe care le primim”, a afirmat ministrul Muncii sâmbătă după amiază, într-o intervenţie telefonică la Digi 24, citată de News.ro

Aceasta a precizat că scenariul are în vedere perioada stării de urgenţă care a fost decretată luna aceasta. Banii vor fi asiguraţi de Ministerul Finanţelor, iar guvernul ia în calcul să facă demersuri, prin Ministerul Fondurilor Europene, pentru recuperarea unei părţi din această sumă din bani europeni.

Violeta Alexandru a precizat că angajatorii vor putea înainta cererile pentru şomaj tehnic începând cu luna aprilie.

„Ne aşteptăm ca de la începutul lunii aprilie angajatorii care deja au înscris persoanele cărora le vor acorda şomaj tehnic prin procedura pusă la punct de guvern să înainteze cererile însoţite de declaraţia pe propria răspundere şi să putem începe efectuarea plăţilor imediat”, a mai spus ministrul Muncii.

Aceasta declară că nu se pune problema ca angajatorii să plătească sumele pentru cei trimişi în şomaj şi să aştepte recuperarea banilor de la Guvern.

„Eu îmi doresc să nu se întâmple acest lucru şi nu văd de ce s-ar întâmpla din moment ce noi a subliniat foarte clar că nu este o procedură de rambursare de bani, adică dânşii înaintează fondurile şi Guvernul le plăteşte ulterior, ci Guvernul va plăti sumele din care dânşii vor face, în termen de trei zile, plăţile către angajaţi” a afirmat Alexandru.
În ceea ce priveşte pensiile, în contextul în care legea prevede creşterea punctului de pensie cu 40% din luna septembrie a acestui an, ministrul spune că nu are, în prezent motive să „îngrijoreze populaţia”.

„Prioritatea guvernului şi a românilor este în acest moment să trecem de această perioadă. Acestea sunt lucrurile la care ne gândim în acest moment. (…) Prioritatea noastră este să asigurăm fondurile pentru a trece cu bine de această perioadă. (…) consider, personal că trebuie să continue eforturile pentru a reuşi să ne continuăm activitatea şi implicit să existe resurse la buget. Dar nu am niciun motiv pentru a îngrijora populaţia în acest sens, nu există niciun element care pe fondul acestei crize să mă îndreptăţească să alertez populaţia cum că nu vor mai fi bani de pensii”, a subliniat Violeta Alexandru.

Sursa: News.ro/ 

Sursa Foto: Agerpres/ Autor: Radu Tuță

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. Tanti Violeta,
  Dar pensiile si salariile nesimtite, acoperiti fiind de Situatia de Urgenta, cand le veti plafona la salariul mediu pe economie, ca veti avea nevoie de banuti pentru echipamente medicale si de protectie si nu veti avea cui sa va plangeti ca ati fost luati pe nepregatite…?!

  • Aoleuuu

   Păi pensii si salarii speciale au toate neamurile lor ,politicienii sunt copiii și nepoții securistilor.
   Cine lucrează la Stat??
   Sa fim seriosi.
   Mai degrabă micșorează pensia minima de 704 lei și salariul minim.

  • Pensiile speciale reinstituite de Ponta trebuie abrogate.

   Vreţi pensii mai mari? Bine, dar să fie din contribuţii, fără excepţii.

  • In aceste momente de criză, PNL nu reușește să iasă din logica electorală, să-și schimbe discursul și să înțeleagă momentele prin care trece țara.
   De ce e grav acest lucru?
   Pentru că PNL se află la guvernare și are toată puterea, dar și toată răspunderea. Ori ce vedem?
   Discursurile lui Orban sunt ca în campania electorală din anii 90. Orban este demagogul bun și performant într-o campanie electorală în care s-a mizat pe ura la adresa adversarului.

   PNL cea mai incompetentă gubernard care a existat în România vreodata.

 2. Nu poți in asemenea situații de criză să plătești pensii nesimțite de peste 10 000 (o sută de milioane) Ron sau salarii tot la fel de nesimțite in plus unii cumulând pensia nesimțită specială de la stat cu salariul nesimțit de la stat. Unde este solidaritatea socială ? In perioada de criză trebuie să se ia măsuri radicale .

  • Postac nesimțit, știi tu că nu se poate.
   Uite ca se poate!
   La muncă ai încercat să mergi 8n ultimii 10 ani?
   Nesimtitule!

  • Domnu’ Vulpe,
   Ce treabă are una cu alta, că doar salariile si pensiile nesimțite nu se acordă celor care și-au rupt spinarea sau și-au fiert creierii cu munca, ci se acordă celor care au demonstrat că pot fi la fel de vicleni ca vulpea….?!
   PS. Vulpița e bine, sănătoasă…?

  • Nelu Vulpe e slugă PSD, la fel şi „Votez Usr” de mai sus.

   Ei postează ca să nu fie daţi afară de la stat, unde slugăresc.

 3. Dar pensii speciale, chirii, salarii de nabab bugetar, de astea nu va legati n-asa ? Va e frica… va mananca astia, asta e pb!
  Puneti biciu pe calul care trage… asta faceti… ee uite ca nu mai trag caii… in 2 luni sunteti in faliment, daca nu luati masuri !

 4. Nimeni nu are curajul în România să SUPRAIMPOZITEZE PENSII SPECIALE NESIMTITE .
  De la 2000 lei în sus supraimpozit progresiv din 500 lei în 500eilei adica
  Ai 2500 lei pensie impozit 5%
  Ai 3000lei pensie impozit 10%
  ….. 5..10 15.20.30.40.50.60.70.80.90%
  La fel si cu sporurile tăiate iar salarii impozitare.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.