G4Media.ro

Ministrul Mediului explică de ce a semnat o scrisoare împotriva noii strategii…

sursa foto: Facebook

Ministrul Mediului explică de ce a semnat o scrisoare împotriva noii strategii pentru păduri a Comisiei Europene: Documentul e inițiat de Austria, vor fi patru ţări care vor duce greul: România, Bulgaria, Finlanda şi Suedia

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat luni că România a semnat, alături de alte zece state europene, o scrisoare deschisă iniţiată de Austria, prin care se cere Comisiei Europene o dezbatere asupra strategiei forestiere, lansate de Comisie vinerea trecută. Ministrul Tanczos Barna făcuse anunțul inițial într-un ziar pro-guvernamental maghiar, în care acuza Comisia Europeană că își depășește prerogativele.

Tanczos Barna și-a motivat decizia prin faptul că până vineri a circulat, în mod neoficial, o variantă draft a strategiei forestiere la nivelul Uniunii Europene, potrivit News.ro.

De notat că Austria, țara inițiatoare a scrisorii, este țara cu cele mai mari investiții în exploatarea sectorului forestier din România.

„Urmare a acestui fapt, Austria a iniţiat o scrisoare deschisă care a fost susţinută atât de Germania, cât şi de Finlanda, Franţa, Cehia, Estonia, Letonia, Ungaria, Slovacia, Polonia şi România. Am decis să ne alăturăm acestui demers pentru a solicita Comisiei o dezbatere punctuală pe mai multe teme care sunt esenţiale din punctul de vedere al României în cadrul acestei strategii, voi avea mâine (marţi – n.r.) o întâlnire bilaterală cu domnul comisar, vom discuta inclusiv acest aspect, cât şi aspectele legate de tot ce înseamnă exploatare forestieră, tot ce înseamnă protecţia biodiversităţii, tot ce înseamnă infringement pe păduri din punctul de vedere al României şi pentru a susţine demersurile Comisiei de aprobare a unei strategii europene, astfel încât această strategie să aducă beneficii în primul rând mediului, în al doilea rând statelor membre care îşi vor asuma un rol esenţial în implementarea strategiei”, a declarat, luni, ministrul Mediului.

Potrivit lui Tanczos Barna, ţintele vizează plantarea a trei miliarde de arbori la nivelul ţărilor Uniunii Europene, planificare şi monitorizare la nivel european, un Plan strategic pentru 10, 30 şi 50 de ani la nivelul Uniunii, astfel încât pădurile Europei să devină păduri „de absorbare netă a dioxidului de carbon”, precum şi definirea tipurilor de păduri.

Ministrul Mediului a menţionat că România este prima ţară europeană a decis monitorizarea şi protecţia pădurile virgine.

„Trebuie ştiut faptul că la nivelul Uniunii Europene vor fi patru ţări care vor duce greul acestei monitorizări şi acestei protecţii de păduri bătrâne şi primare, aşa cum până acum ele au fost definite: România, Bulgaria, Finlanda şi Suedia. Deci majoritatea pădurilor mai bătrâne de 100 de ani se vor concentra în câteva state membre şi de acea interesul României este ca această strategie forestieră, dincolo de obligaţii, să stabilească şi condiţiile de finanţare şi sprijinul de care vor beneficia statele membre în momentul în care îşi asumă aceste ţinte extrem de ambiţioase”, a adăugat Tanczos Barna, citat de News.ro.

El susține că la nivel european nu există prevederi clare în ceea ce priveşte finanţarea pentru strategia de protecţie a zonelor forestiere.

El a explicat decizia României de a susţine iniţiativa Austriei privind dezbateri pe tema strategiei forestiere prin faptul că ţara noastră are o suprafaţă totală de peste 3 milioane de hectare de teren care beneficiază de diverse niveluri de protecţie, iar din această suprafaţă 270.000 de hectare este proprietate privată.

„Tot ce înseamnă protejarea parcurilor naturale şi parcurilor ştiinţifice, tot ce înseamnă protejarea acestor păduri virgine, toate plăţile care se fac în momentul de faţă se plătesc din bugetul naţional al României. Acest cost în momentul de faţă este de ordinul sutelor de milioane într-o perioadă de programare, anual se ridică undeva la o sută de milioane de lei. Această sumă momentan este asumată, plătită, de România astfel încât aceste păduri să rămână neatinse, majoritatea neatinse complet sau celelalte cu intervenţii foarte restrictive şi protecţie asigurată. Cele 96 de milioane de milioane de lei care se plătesc pentru anul 2021 sunt efortul nostru, al României, şi să nu spun că vreo trei ani la rând nu s-au plătit”, a mai declarat Tanczos Barna.

Ministrul a arătat că „o strategie forestieră europeană este necesară” şi este nevoie de „definiţii foarte clare” în ceea ce priveşte tipurile de păduri, pentru ca fiecare stat membru să ştie cum să procedeze, dar este nevoie şi de o strategie de finanţare.

„Acest sistem naţional, cu toate hibele şi cu toate problemele cu care se confruntă, a făcut posibil ca pădurile României să arate cea mai bună conectivitate la nivel european. Arcul carpatic este, per ansamblu, în Europa, probabil printre puţinele unde intervenţia se face în aşa fel încât regenerarea naturală să rămână o opţiune, unde plantările monoculturale sunt mai puţine decât în celelalte state, unde vârsta de exploatare este mult peste vârsta de exploatare din alte state membre şi unde biodiversitatea a rămas, în anumite zone, neatinsă. Plata acestor compensaţii astăzi se face exclusiv din bugetul naţional al României. Acolo unde s-a declarat pădure virgină, rămâne pădure neatinsă, doar compensare şi exploatare zero din punct de vedere economic. Tocmai asta e frumuseţea pădurilor din România. Este nevoie de protecţie, România poate să fie un lider din acest punct de vedere, dar pe termen mediu şi lung acest lucru costă şi trebuie să ştim foarte exact cine va fi cel care suportă aceste costuri, să ne pregătim pentru că, în comparaţie cu bugetul naţional, aceste sume încă sunt mici şi ar trebui să avem bani mai mulţi pentru a proteja aceste păduri neatinse”, a adăugat ministrul Mediului.

Vineri, Comisia Europeană a adoptat noua Strategie a UE pentru păduri pentru 2030, o iniţiativă emblematică din cadrul Pactului verde european, care se bazează pe Strategia UE privind biodiversitatea pentru 2030.

Strategia contribuie la pachetul de măsuri propuse pentru atingerea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puţin 55 % până în 2030 şi a neutralităţii climatice în UE până în 2050. Ea contribuie, de asemenea, la îndeplinirea angajamentului UE de a accelera eliminarea carbonului prin absorbanţi naturali, aşa cum prevede Legea climei. Prin abordarea în manieră integrată a aspectelor sociale, economice şi de mediu, Strategia pentru păduri este menită să asigure multifuncţionalitatea pădurilor din UE şi pune în evidenţă rolul fundamental jucat de silvicultori.

Strategia este însoţită de o foaie de parcurs pentru plantarea a trei miliarde de copaci suplimentari în întreaga Europă până în 2030, cu respectarea deplină a principiilor ecologice – copacul potrivit la locul potrivit pentru scopul potrivit.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

20 comentarii

  1. Pentru acest lucru acest ministru al mediului sa fie demis.Intreprinderile forestiere din Austria si nu numai sa plateasca 10 euro pentru fiecare m3 de lemn exploatat folositi numai la impaduriri.Amenzile si pedepsele pentru taieri ilegale dublate si confiscate toate bunurile folosite la acest lucru,iar averile obtinute confiscate.

    • „Asaltul urşilor în Harghita: 26 de incidente în doar patru zile. Localnicii sunt disperaţi”

      E STRAVEZIE ACTIUNEA CELOR INTERESATI DE AFACEREA CU VANATOAREA !

  2. Deci sa ma lamuresc
    Dl. Tanczos Barna a semnat o scrisoare sustineta de patru state din care nu face parte si initiatorul Austria. Austria a initiat treaba ca exploateaza lemn din Romania si dl Tanczos Barna ii sustine punctul de vedere, ca e greu cu plantatul.
    Din cate stiu dava exploatezi lenm ai si obligatia sa plantezi in loc, dar asta scade profitul. Si probabil nespalatii aia de a UE var sa plantam si din urma de la Drujba lui Dumnezeu in coace, ceeace devine costisitor iar daca se monitorizeaza din satelit nu se mai poate face din pix.
    Deci Dl Tanczos Barna nu e de acord!

    • @ un prost – Daca ai fi citit tot articolul poate nu ai fi fost atat de prost, nu? Cele patru tari – România, Bulgaria, Finlanda şi Suedia – sunt, probabil, cu cele mai multe paduri primare – „la nivelul Uniunii Europene vor fi patru ţări care vor duce greul acestei monitorizări şi acestei protecţii de păduri bătrâne şi primare, aşa cum până acum ele au fost definite”, iar lista e deschisa de Austria si sustinuta de „Germania, cât şi de Finlanda, Franţa, Cehia, Estonia, Letonia, Ungaria, Slovacia, Polonia şi România”

  3. Impardonabil faptul că si-a exprimat împotrivirea la o decizie a Uniunii Europene în mas media maghiara. Avea încuviințarea guvernului roman sa conteste vehement o decizie a Uniunii Europene?

  4. E clar ca tacsos asta are deciziile lu v Orban. Ei vor sa aducă romania pe același linie cu ungaria și polonia împotriva UE.

  5. ba, voi sunteti retardati? ce „investitie” e necesara? pamantul nu e ingrijit, copacul e tăiat cu o unealtă de 100 de euro si transportat cu un camion de 10 mii, nu se depoziteaza nimic, nu se inginereste nimic

    oamenii dinainte de epoca de piatra taiau copaci, mai las-o-n sange

  6. Deranjant e faptul că hunguru asta, in loc să iese prima dată să explice cetățenilor români despre draftul venit de la UE, el a ales să dea interviu in presa altei țări.

    Probabil că hungurii ăștia, chiar dacă au jurat că vor sluji interesele poporului care i-a făcut demnitari ai României, se consideră tot slujbași ai Budei.

  7. Agenturili straine, nu?
    FMM de hotz ordinar, cu cine te-a pus, si CINE TE LASA SA FACI CE FACI!

  8. Unica solutie: Retezati toate padurile României ca sa vina potopul si alunecarile de teren sa dispareti cu totul de pe fata pamantului!

  9. Deci vrei sa impuscam ursi si sa taiem paduri…deci de fapt ce treaba mai ai tu cu Ministerul Mediului? Tnczos esti praf tovarase…Agenda ta include orice numai NU protectia mediului.

  10. Ministrul mediului se opune politicilor europene de mediu pentru că tovarășii domniei-sale vor să taie pădurile, nu să planteze copaci! Este simplu și era de așteotat!

    Ce-ar fi să fie demis/remaniat domnul Tanczos Barna?!

  11. Subscriu!!!!!

  12. Premierul, PNL si aliatii nu cunosc problema, ca nu zic nimic, dar poate au treaba sa dea aurul; ministrul semnaza ce ii trece prin cap in numele Romanei, care nu isi reface industria lemnului in favoarea pozelor de colectie cu padurile neclintite ale Austriei. Astia vor sa refaca dubla monarhie sub alt nume, de ex.,, Sfintii Forestieri Itineranti, Opozanti la U.E.?”
    Cineva, presedintele, sa explice clar ce anume se intampla, pare destul interes national la mijloc, deoarece noi suntem doar cu padurea in minte, nu dezvolt.

  13. Greul o sa il duca hotii de lemne , nu romanii care vor respira aer curat .
    Cum de e lasat in pace sa faca ce vrea neica nimeni tantos ?
    Nu avem o luare de pozitie de o minima decenta?
    Defrisarile ilegale sint atit de raspindite incit sint ontealitatr de care stie toata lumea, din simplu motiv ca sint foarte multi partasi, martori si profitori.
    Sa vii sa spui ca albul e negru si nimeni sa nu iti spuna ca esti nesimtit….
    Schizofrenic guvern mai avem

  14. Greul o sa il duca hotii de lemne , nu romanii care vor respira aer curat .
    Cum de e lasat in pace sa faca ce vrea neica nimeni tantos ?
    Nu avem o luare de pozitie de o minima decenta?
    Defrisarile ilegale sint atit de raspindite incit sint ontealitatr de care stie toata lumea, din simplu motiv ca sint foarte multi partasi, martori si profitori.
    Sa vii sa spui ca albul e negru si nimeni sa nu iti spuna ca esti nesimtit….
    Schizofrenic guvern mai avem

  15. Tanczos Barna, în traducere: Hai să tăiem pădurile astea dacă tot n-avem bani să le întreținem.

    Pentru finanțat partide de la buget avem bani, pentru construit stadioane și biserici avem bani, pentru achiziții fictive de medicamente avem bani.

    Pentru întreținerea pădurilor nu avem bani.

  16. Explicațiile ministrului are mai multe puncte contradictorii și am să enumăr câteva dintre ele, nu neapărat în ordinea în care le-a comis :
    Vorbește de ”decizia României” de a sprijini propunerea Austriei pentru necesitatea unei strategii forestiere Europene. Nu este clar dacă această decizie a fost luată la nivel de guvern sau este rezultatul hotărârii sale personale. Oricum, pornind de la evidența că o strategie forestieră comunitară este imperios necesară, iar nu este clar, ce conține propunerea Austriei pe care și alte 10 țări au susținut-o și pe care și România a semnat-o. Este oare strategia europeană – aprobată la 16 Iulie a.c !!! – în așa măsură contradicțorie cu cele propuse de Austria și 10 țări, încât România ( prin ministrul Tanczos ) o consideră inacceptabilă ? Dacă da, care sunt aceste elemente inacceptabile ? Și din nou, dacă strategia este deja aprobată de Comisie, înseamnă că ea a fost aprobată în aceeași zi, până în care ”a circulat strategia sub formă de draft ? Dacă există deja o strategie aprobată, cu ce șanse vrea ministrul să aibă o dezbatere punctuală cu comisarul european de resort citez : ”pentru a susţine demersurile Comisiei de aprobare a unei strategii europene, astfel încât această strategie să aducă beneficii în primul rând mediului, în al doilea rând statelor membre care îşi vor asuma un rol esenţial în implementarea strategiei” ?
    Care sunt datele pe care le are ministrul, în baza cărora conchide că situația forestieră din România ( în special pe ariile protejate și pădurile seculare ) este sub control ?
    Singurul element relevant, într-adevăr necesar de clarificat, este finanțarea și participarea Uniunii în aceste proiecte de împăduriri care vor fi realizate de țările respective ( în paranteză : nici problematica populației de urși n-ar trebui lăsată numai în competența, responsabilitatea și finanțarea statului român, ea este o problemă comunitară ! )
    Am lăsat la final principala obiecție : o problemă esențialmente română ( mă refer la consecințele aparent negative ale unei strategii forestiere cu care ministrul ”nu este de acord” ) de ce este adusă la cunoștință în presa ungară, chiar de ministrul român de resort, ca abia după aceea – probabil la presiuni ale presei – să dea aceste declarații stufoase, pe care le înțelegi doar după eforturi hermeneutice ?

  17. @ brian 🙂 avand in vedere ca e foarte pertinent si interesant felul in care ai analizat, am sa trec cu vedere gresala prosteasca de gramatica din prima fraza (clar, a fost o scapare nefericita)