G4Media.ro

Ministrul italian de Externe își acuză propriul partid că subminează eforturile guvernului…

Sursa foto: Twitter / Luigi di Maio

Ministrul italian de Externe își acuză propriul partid că subminează eforturile guvernului de la Roma de a sprijini Ucraina

Ministrul italian de externe Luigi Di Maio şi-a acuzat duminică propriul partid, Mişcarea 5 Stele (M5S), că subminează eforturile guvernului de la Roma de a sprijini Ucraina şi că slăbeşte astfel poziţia Italiei în cadrul UE, relatează Agerpres, conform Reuters.

Italia se numără printre ţările care au trimis Ucrainei arme pentru a o ajuta în faţa invaziei ruse, dar unii membri ai M5S încearcă să limiteze acest ajutor. Disputa internă din interiorul M5S îl pune într-o situaţie dificilă pe premierul Mario Draghi, care se va confrunta marţi cu un vot important în parlament pe tema acestui sprijin faţă de Ucraina.

Di Maio a declarat că Italia trebuie să susţină valorile libertăţii şi democraţiei şi i-a acuzat pe liderii M5S că l-au atacat cu ”ură” şi au creat guvernului probleme în relaţia cu partenerii europeni. ”Aceasta este o atitudine imatură care tinde să creeze tensiuni şi instabilitate în interiorul guvernului”, a mai spus el.

Liderul M5S, fostul premier Giuseppe Conte, nu a comentat deocamdată declaraţiile ministrului de externe. Însă unul dintre apropiaţii lui Conte, Riccardo Ricciardi, a spus că Di Maio acţionează împotriva propriei sale familii politice şi ar trebui să suporte consecinţe.

Partidul M5S este principala forţă politică în parlamentul de la Roma, obţinând 33% din voturi la ultimele alegeri legislative, în 2018. Dar între timp popularitatea sa a scăzut semnificativ, până la circa 13% conform sondajelor, din cauza intrării în coaliţia guvernamentală a proeuropeanului Mario Draghi, pierzând astfel din identitatea sa de formaţiune anti-sistem.

Însă Di Maio îl acuză pe Giuseppe Conte pentru această scădere a popularităţii M5S, tensiunile interne din acest partid riscând acum să creeze dificultăţi guvernului de coaliţie. Dacă Di Maio va părăsi partidul, el ar putea fi urmat de alţi politicieni care ar forma împreună o nouă facţiune în parlament.

Sursa foto: Twitter / Luigi di Maio

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Așa e in partidele in care aleșii votează liber.
    La noi se decide apoi se „votează”.