G4Media.ro

Ministrul Finanțelor respinge acuzațiile că guvernul nu plătește facturile plafonate la energie,…

Sursa foto: Parlamentul European

Ministrul Finanțelor respinge acuzațiile că guvernul nu plătește facturile plafonate la energie, estimate la 31 de miliarde de lei: Avem la plată facturi de 131 milioane de lei / ANRE să vină cu simulări de calcule

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a respins joi acuzațiile industriei de profil, ale Consiliului Fiscal și ale unor analiști independenți potrivit cărora guvernul subestimează masiv costurile facturilor plafonate la energie.

Ministrul Câciu a susținut într-o conferință de presă că Ministerul Finanțelor are la plată în acest moment facturi de doar 131 de milioane de lei, aferente lunii aprilie. El a explicat că a alocat la rectificarea bugetară către Ministerul Energiei doar 2,5 miliarde de lei pentru că acesta ar fi necesarul real de finanțare.

”Am conciliat rezultatele, creditele de angajament solicitate erau de 2,5 miliarde de lei. Realitatea e că ministerul are la decont acum 131 de milioane de lei, deconturi în august aferente lunii aprilie. Acum se discută cu ANRE și se fac simulări de calcule”, a spus Câciu.

Întrebat de reporteri dacă vor fi amânări ale plăților pentru anul viitor, Câciu a spus că ”nu. Ordonanța inițială a avut 9 miliarde de lei impact, ceea ce va fi și realitatea. Estimările pe surse creează emoție. Cred că ANRE trebuie să joace un rol mai… acolo se depun facturile. S-a și cerut la grrupul interministerial, luni trebuie să vină ANRE să ne spună cum vede lucrurile. Apropo de furnizorii de energie, nu e vorba că cineva nu vrea să plătească facturile. La ministerul Finanțelor sunt 131 de milioane de lei facturi de plată acum”.

Reamintim că Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE) a anunțat că suma prevăzută prin actuala rectificare bugetară, de 2,5 miliarde de lei pentru Ministerul Energiei, reprezintă doar 7,7% din necesarul de finanțare estimat de minister, de 31 de miliarde lei, pentru acoperirea angajamentelor asumate de Guvern doar prin OUG 27/2022, până la finalul anului 2022, respectiv achitarea diferențelor dintre prețul real al facturilor consumatorilor non-casnici și prețul plafonat al energiei.

”Prefer să nu facem dezbateri prin intermediul presei, ci să le discutăm formal. Statul nu are nici o intenție să amâne sau să nu plătească facturile. Dacă nu funcționează corect fluxul, de aceea s-a făcut acest comitet (comitetul interministerial – n.red.), să ne strângem la masă, să vedem care sunt disfuncționalitățile și împreună cu furnizorii și instituțiile să intre toate lucrurile într-un flux normal”, a mai spus Câciu.

Ministrul Finanțelor a reclamat și faptul că o cantitate prea mare de energie este tranzacționată la prețuri mari prin metoda numită Piața Zilei Următoare (PZU), dar a refuzat să spună dacă guvernul are o soluție pentru această disfucționalitate.

”Deciziile se vor regla prin măsurile luate prin acest comitet interministerial. Pe piață se întâmplă lucruri, mulți luați de bune cifrele globale date de unii sau de alții. PZU a ajuns la 50% din consumul din România, și Consiliul Fiscal spune acest lucru, iar furnizorii sunt afectați, dar undeva se întâmplă niște lucruri. Dacă lași lucrurile așa, se ajunge la prețuri nesustenabile (…) Reglementarea nu înseamnă sindicalizare sau comunism, ci reglementare. Orice piață e reglementată. Vom avea imaginea clară la a doua rectificare. Dar nu vor rămâne facturi neplătite”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Când măriți pensiile bugetarilor?