G4Media.ro

Ministrul educației din Polonia susține că școlile sunt pregătite să primească până…

Sursa Foto: UNICEF

Ministrul educației din Polonia susține că școlile sunt pregătite să primească până la 300.000 de elevi ucraineni refugiați suplimentari în septembrie / Sindicatele și directorii de școli atrag atenția asupra deficitului de profesori

Ministrul educației, Przemysław Czarnek, recunoaște însă că ar putea apărea probleme în orașele mari, unde prea mulți elevi ar putea depune cereri de înscriere în aceleași școli, potrivit site-ului Notes from Poland.

Polonia a fost principala destinație pentru refugiații din Ucraina, peste un milion de persoane fiind estimate a fi în această țară. Aproape jumătate dintre cei care au sosit au fost copii, iar între februarie și mai aproximativ 200.000 dintre au început să frecventeze școlile poloneze.

Alte sute de mii de persoane fie au continuat educația ucraineană online, fie pur și simplu au lipsit câteva luni de la școală. Dar se aștepta de mult timp ca mulți dintre aceștia să se înscrie la școală atunci când va începe noul an școlar, în septembrie.

Czarnek a dezvăluit la Polskie Radio că „suntem pregătiți pentru încă 200.000-300.000 [de elevi ucraineni] în școlile poloneze… Există loc pentru copiii ucraineni, ne pregătim sistematic pentru acest lucru, avem un sistem foarte flexibil creat împreună cu autoritățile de conducere, cu guvernele locale”.

În cadrul interviului, ministrul a negat că ar exista o problemă în ocuparea posturilor vacante de profesori în școlile poloneze. Dar el a avertizat că ar putea apărea unele probleme cu admiterea în orașele mari, cum ar fi Varșovia și Cracovia, unde „este posibil ca prea multe persoane să se înscrie la… aceeași școală pentru admitere”.

„Vom identifica apoi alte școli în care copiii ucraineni pot fi eventual admiși”, a adăugat Czarnek. În ciuda tonului liniștitor al ministrului, directorii de școli și sindicatele spun că ocuparea posturilor vacante devine din ce în ce mai dificilă, deoarece unii profesori pleacă în căutarea unor salarii mai mari sau pur și simplu se pensionează.

În acest an, în Polonia există aproximativ 689.000 de profesori, cu peste 6.000 mai puțini decât în urmă cu un an, relatează Dziennik Gazeta Prawna. Chiar și înainte de afluxul de refugiați, existau deja niveluri record de posturi vacante de profesori în școlile poloneze.

Între timp, mii de elevi, majoritatea polonezi, au descoperit luna trecută că au rămas fără școala aleasă pentru noul an, din cauza unor reforme anterioare în domeniul educației care au extins dimensiunea cohortei de elevi din acest an care intră în școlile secundare.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter