G4Media.ro

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, este noul reprezentant al României în Comisia…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, este noul reprezentant al României în Comisia de la Veneția/ Ministrul Justiției l-a propus supleant pe fostul său șef de cabinet, care l-a apărat pe fostul primar al Craiovei în dosarul de corupție / Tudorel Toader nu a prins un nou mandat

Ministerul Justiției, Cătălin Predoiu, l-a propus pe Bogdan Aurescu, ministru de Externe, pentru a reprezenta România în Comisia de la Veneția. Supleant a fost propus un fost consilier personal de-al ministrului Justiției, Sebastian Rădulețu, scrie Radio Europa Liberă. Informația apare pe site-ul organizației internaționale.

  • Update: Fostul ministru PSD al Justiției, Tudorel Toader, a scris pe Facebook că ”Ministerul de externe desemnează reprezintanții României în organismele internaționale”.

Potrivit sursei citate, România nu mai este reprezentată în Comisia de la Veneția de fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader. Mandatul acestuia, care a expirat în urmă cu o lună, nu a mai fost prelungit.

Conform verificărilor G4Media, Rădulețu este însă în relații apropiate cu Tudorel Toader, fiind coautor cu acesta la o lucrare de specialitate despre Noul Cod Penal.

Sursa Foto: Clujust.ro

Rădulețu este din 2015 profesor de drept la Facultatea de Drept din Craiova. Potrivit CV-ului său, a fost consilier al Ministrului Justiţiei în perioada iulie – decembrie 2008. La vremea respectivă, ministru al Justiției era Cătălin Predoiu. Potrivit verificărilor G4Media.ro, Rădulețu a fost chiar șeful de cabinet al  Predoiu.

Sebastian Rădulețu a fost și membru UNPR, partid din care a plecat în 2012 odată cu primarul Craiovei, Antonie Solomon. Potrivit unor relatări, Rădulețu a fost unul dintre avocații care l-au reprezentat în calitate de avocat pe Solomon în dosarul de corupție. Mai mult, Rădulețu a fost prezentat în 2011 drept nașul de cununie al fiului lui Antonie Solomon.

Fostul primar al Craiovei a fost condamnat definitiv în 2013 la trei ani de închisoare cu executare pentru corupţie. Magistraţii au stabilit că Antonie Solomon a primit 50.000 de euro mită pentru a-l ajuta pe omul de afaceri Cornel Penescu să construiască un magazin.

Condiții pentru numiri în funcție

Potrivit Radio Europa Liberă, numirea unui reprezentant în cadrul instituției de pe lângă Consiliul Europei trebuie să acopere exigențele nominalizate în regulamentul de funcționare – „experți independenți care au atins eminența prin experiența lor în instituții democratice sau prin contribuția la întărirea Legii sau a științelor politice”.

Între cerințele postului se află și „promovarea statului de drept și a democrației”.

Guvernul nu răspuns, până la publicarea materialului, care au fost criteriile de selecție a celor doi reprezentanți ai României în Comisia de la Veneția. Nici în scris, nici prin intermediul purtătorului de cuvânt.

62 de state democratice

Comisia de la Veneția este un organ consultativ al Consiliului Europei, alcătuit din experți independenți în domeniul dreptului constituțional. 62 de state sunt reprezentate în Comisia de la Veneția, dintre care 47 sunt țări membre ale Consiliului Europei. Membrii comisiei sunt profesori universitari specializați în dreptul public sau internațional, judecători ai curților supreme de justiție, membri ai parlamentelor naționale. Sunt desemnați de țările lor, dar funcționează independent.

Începând cu 2017, odată cu asaltul coaliției de guvernare asupra sistemului judiciar, România a apelat tot mai des la expertiza Comisiei de la Veneția. Mai multe modificări aduse legislației penale au trecut prin filtrul specialiștilor care funcționează pe lângă Consiliul Europei.

Proiectul de lege privind desființarea Secției Speciale de Investigare a Magistraților, modificările aduse de politicieni la statutul magistraților, la legea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sau cele privind organizarea judiciară au fost analizate de Comisia de la Veneția, însă de multe ori avizul instituției a fost ignorat de coaliția de guvernare PSD-ALDE-UDMR.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. in sfarsit am scapat de bube-pe-fata. era timpul.

  2. Tot pe cumetrii ! Nu scapam niciodata de hoti, de borfasi, de plagiatori, de hahalere! Numai oameni corupti sint promovati , cei scoliti pe bune si integrii sunt mancati !

    • Pasul important este ca am scăpat de buboi și avem un om competent.
      Știm ca ai fost propus și ca ai fi meritat postul, dar ti l-a luat aurescu. Poate data viitoare…

  3. O comisie a nimanui (nu este asumata de sau alt stat). Este un fel de bici pentru a da peste bot statelor europene tinere. De ce nu elaboreaza UE sau chiar aceasta comisie ‘normele’ ststului de drept? Pentru, statele vechi fin UE incalca ‘normele’ cand au interes, o sucesc ca la Ploiesti. E ca la fotbal, daca faceau aia era, cand fac pe aia, trebuia facuta cealalta.

  4. Eu vad relevant in CV-ul lui Raduletu, care are master la Oxford University , singurul profesor romana de drept cu un astfel de mater, are doua facultatii, a studiat si in Franta, a publica in multe reviste prestigioase din Vest. Aceste lucru este important cand alegi pe cinvea. Restul sunt barfe.