G4Media.ro

Ministrul Costache, despre finanțarea sănătății: ”Avem varianta unei alocări mai mari din…

Ministrul Costache, despre finanțarea sănătății: ”Avem varianta unei alocări mai mari din PIB sau să găsim un sistem complementar de asigurare”

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a afirmat, la B1 TV, că probleme de finanțare ale sistemului sanitar nu pot fi rezolvate decât prin două soluții: fie cresc alocările din PIB pentru acest domeniu, fie se implementează ”un sistem complementar” de asigurare a pacienților. Costache a precizat că prima variantă depinde de respectarea promisiunilor politicienilor de a da bani mai mulți pentru sănătate.

Întrebat ce se va întâmpla după ce va expira, în aprilie 2021, termenul de prorogare a coplății în domeniul sanitar, măsură adoptată de guvernarea PSD, Victor Costache a spus că, până atunci va trebui găsită o soluție care să rezolve problema sistemului de a oferi serviciile de care pacienții au  nevoie.

”Avem varianta unei alocări mai mari din PIB la bugetul sănătății sau să găsim un sistem complementar de asigurare sau abonament. Trebuie să ajungem la un buget mai mare pentru sănătate (…) Deocamdată bugetul este prea mic pentru nevoile populației, a fost mărit în  ultimii ani, dar încă nu este suficient”, a spus Costache.

El a afirmat că prima variantă depinde majorarea alocațiilor din PIB pentru sănătate, cu respectarea promisiunilor care sunt făcute de mediul politic. ”Dacă lucrul ăsta nu se întâmpla, pentru a diminua fenomentul coplății ar trebui să introducem sistemul complementar de asigurare pentru a preveni costuri punctuale prea mari”, a afirmat ministrul Sănătății.

El a respins acuzația că recenta ordonanță de urgență ar privatiza sistemul de sănătate și a amintit că posibilitatea ca unitățile private să acceseze unele programe de sănătate există deja și a adus beneficii în primul rând pacienților.

”Acum câțiva ani aveam cozi la radioterapie care au dispărut după ce un număr important de pacienți au putut accesa programul și în sistemul privat. Serviciul de dializă este la nivel european și pacienții nu plătesc nimic din buzunar și nici nu trebuie să o facă (…) Sunt programe de sănătate care deja funcționează atât în mediul privat, cât și în cel de stat. Nu are sens acuzația că privatizăm programele de sănătate”,  susține ministrul.

El a menționat că prin ordonanță este implementat un program nou de sănătate, cel de chirurgie oncologică și este creată posibilitatea de a crea mai multe centre de tratare a infarctului și accidentelor vasculare cerebrale.

Totodată, Costache a precizat că ordonanța nu este aplicabilă complet în momentul de față deoarece are nevoie de norme de aplicare.

Foto: Victor Costache/ G4Media

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. Luaţi-ne tot. Fraier e cine mai rămâne în ţara asta de hoţi.

 2. Tuturor celor care au injurat-o pe Sorina Pintea le urez sa fie tratați intr-un sistem medical precum cel dorit de actualul ministru.
  Sistemul actual, cu casa națională de asigurări de sănătate nu are nicio legătură cu alocarea bugetară. Banii opriți din salariu trebuie rebuie să meargă direct la casa de asigurări, fără să mai treacă prin bugetul consolidat. Așa era inițial prin 1999-2000. A schimbat PSD în 2001 (era tanasescu la finanțe…). Deci bani sunt. Dar cnas nu prezintă deloc raportări cum cheltuie banii aia.
  În plus introducerea centrelor particulare în sistem va avea drept consecință doar creșterea costurilor nicidecum scăderea lor.

 3. Boss, avem unul din cele mari mari nivele de tace din UE si tu vrei asigurare complementara?

  Nu vreti sa faceti voi conditii pt locuri de munca mai bine platite in loc sa tineti 30% din populatie cu salariul minim?

  Sau sa colectati TVA si alte taxe mai cu talent? Va ganditi sa impozitati doar munca, ca doar aiaai platesc taxe.

  • Esti sigur ca avem printre cele mai mari nivele de taxare? Eu zic ca nu prea. E chiar in partea de jos, dar problema adevarata e tot felul de exceptii de la regula si reduceri si posibilitati de a fenta. Din banii aia nu putem avea invatamant, autostrazi si sanatate performante. Pur si simplu nu se poate.

 4. Poate acest „ministru” nu stie : „asigurarea CASCO este anuala si valoare asigurata scade cu varsta masinii”.
  Asigurarea complementara pana la ce varsta se poate incheia ? Acum , varsta limita este in jur de 60 / 65 ani.
  Daca doresti o consultatie in baza unei asigurari, la privat, stai la coada. Daca ai bani treci in fata.

 5. Jegosul asta este o coada de topor si nimic mai mult.

  Poate ca medica este foarte bun si bravo lui daca este asa insa ca ministru o sa distruga si mai tare sistemul de sanatate.

  Toate bubele pleaca de la cas. Ei nu raporteaza nimic. Daca vrei sa faci o statistica pe retete compensate sau nu, consultatii, trimiteri, etc….surpriza…nu se poate. Fara o raportare nu poti sa urmaresti banii. Tot ce prezinta este la nivel cumulat

  Pe om il doare la basca ce se intampla cat timp el este asigurat si are pe dreapta niste gramezo cu bani plus pensie speciala, pensie de la spital…faceti voi matematica

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.