G4Media.ro

Ministrul bulgar al economiei: Bulgaria va intra în anticamera zonei euro până…

Ministrul bulgar al economiei: Bulgaria va intra în anticamera zonei euro până în luna aprilie/ Peste trei ani, toate plățile vor fi în euro

Până în aprilie 2020, Bulgaria se aşteaptă să intre în Mecanismul Cursului de Schimb ERM II, cunoscut drept „anticamera zonei euro”, iar împreună cu aceasta şi în strânsă cooperare cu supravegherea bancară unificată, reiese din spusele ministrului bulgar de finanţe, Vladislav Goranov, pentru postul public de radio de la Sofia – BNR, transmite Sega, citată de Rador.

Aceştia sunt doi dintre cei mai importanți pași spre adoptarea monedei euro de către Bulgaria, care vor fi emblematici pentru 2020. Și potrivit lui Goranov, este absolut realist faptul că peste 3 ani toate plățile în Bulgaria vor fi în euro. Pentru a intra în „sala de așteptare”, Bulgaria trebuie să îndeplinească toate criteriile Tratatului de la Maastricht, care stabilesc limite pentru datoria și deficitul fiecărei țări.

Există, de asemenea, un criteriu pentru inflație. Goranov susține că Bulgaria îndeplinește de ani de zile aceste criterii. „Singura condiție care rămâne este punerea în aplicare a planurilor de creștere a amortizărilor de capital pentru două bănci din Bulgaria”, a spus Goranov.

Se preconizează că măsurile vor fi puse în aplicare, inclusiv prin strângerea de capital prin intermediul pieței bursiere. Acestea au fost prescrise de Banca Centrală Europeană, care anul trecut a verificat calitatea activelor și a făcut teste de stres la 6 bănci.

„Băncile bulgare s-au prezentat demn. Verificarea a stabilit şi a ridicat probleme pentru soluționare, dar vestea bună este că aceste probleme sunt în sfera oportunităţilor instituțiilor”, spune Peter Andronov, președintele asociației bancare.

Întrucât leva bulgară este legată de euro prin intermediul Comisiei valutare, cea mai importantă funcție de a rămâne în „sala de așteptare” pentru zona euro a fost îndeplinită, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale Bulgare, Dimitar Radev, care a adăugat: „Aceasta este o problemă religioasă pentru noi, deci nu există nimic ce să putem spune cu mai multă certitudine decât asta: nicio modificare a regimului monetar. Singura ieşire din ceea ce avem în prezent ca regim de schimb fix ar fi adoptarea euro”.

Bulgaria a fost prima țară căreia i-a fost pusă cerinţa de a intra în ERM II prin conexiune cu mecanismul de supraveghere bancară unificată. Apoi cerinţa a fost pusă şi Croației, care și-a anunțat intenția de aderare. Pentru a se primi aprobarea, trebuie să existe acprdul tuturor statelor membre ale mecanismului cursului de schimb – adică ţările din zona euro plus Danemarca, precum și de la Banca Centrală Europeană (BCE).

Sursa: Sega/ Rador/ Traducerea: Mirela Petrescu

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. Prostu de Isarescu ce spune?

 2. Ciuma rosie nu a vrut niciodata sa intre in Euro.Nu se mai pot fura si manipula bugetele.

  • Vrei sa spui BNR (alias Mugur Isarescu) in complicitate cu toate guvernele care s-au perindat si pe care le-a ajutat sau santajat din fluctuatii de curs.

 3. Si Romania îndeplinește toate condițiile si pentru euro si pentru Schengen, insa deciziile sunt politice. Bulgaria este in urma noastra la toate capitolele, insa are relații excelente cu Rusia. Romania nu are relații bune cu Rusia. Tarile care au relații bune cu Rusia sunt privilegiate si sunt privite cu ochi buni la Bruxelles. Asta trebuie inteles.

  • Ba, de fapt, este vorba de tarile care nu au pe harta o forma rotunda! Ia mai studiaza, ca si la asta poti aduce argumente, daca te gandesti putin.

  • Mars ma troll PSD-ALDE la Moscova! Acolo poti manca kkt cat vrei…

 4. Voi ati vazut ce hartavati pus?

 5. Toti pafaristii (inclusiv politicienii – ca ei sint cei mai mari pafaristi) viseaza sa fie in zona euro ca sa nu-i mai streseze cursul de schimb, ca atit inteleg ei din rolul unei monede. Nici o legatura cu competitivitatea economiei, cu problemele ce apar in timpul crizelor, cu faptul ca moneda are comportamentul dictat de alta economie.
  Dragilor, zona euro e hotel California, dar oricum voi n-aveti treaba, injectii cu compot sa fie.

 6. Pai si Romania ?! A ajuns mai de carutza in UE decat tovarasii de peste Dunare ?! Muuuulta demagogie,curvasarie si prostie in mioriticul spatiu danubiano pontic.