G4Media.ro

Ministrul Boloș, despre pachetul de măsuri fiscale: Nu avem de ales decât…

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Ministrul Boloș, despre pachetul de măsuri fiscale: Nu avem de ales decât implementarea măsurilor de ajustare. În caz contrar, înseamnă suspendarea fondurilor europene, 75 de miliarde de euro

Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, a declarat miercuri seara, la finalul ședinței de guvern că este nevoie de aplicarea măsurilor de reformă fiscală pentru ca România să nu piardă fonduri europene.

„Traseul acestui proiect de lege a fost îndelungat. Toată lumea îşi pune aceast întrebare, de ce este nevoie acum de acest proiect de lege”, a afirmat, Marcel Boloş, miercuri seară, la finalul şedinţei de Guvern.

El a explicat că încă din luna iunie, Comisia Europeană a văzut că România avea un deficit bugetar de 2,35 la sută din PIB și risca să depășească ținta de deficit asumată.

”La finalul acestui an, ţinta de deficit asumată de România a fost de 4,4% din PIB, iar în luna mai deja aveam 2,34% din BIP (…) în curând o să comunicăm şi datele oficiale pentru luna august, când deficitul bugetar este de 2,66% din PIB, adică 42,53 miliarde de lei, ceea ce creează, pe bună dreptate, la nivelul CE îngrijorări”, a mai transmis ministrul.

Boloș a explicat că încă de atunci Comisia a cerut să fie luate măsuri pentru ajustarea deficitului bugetar. Comisia poate suspenda fondurile europene dacă un stat membru e în procedura de deficit excesiv, a mai spus Boloș, care a precizat că mai există ți un risc instituțional, și anume, finanțatorii internaționali pot crește costurile împrumuturilor.

Ministrul e explicat că, la nivelul CE sunt două regulamente în vigoare – unul pe Politica de Coeziune, care menţionează că, atunci când un stat membru este în procedură de deficit bugetar excesiv, CE poate suspenda fondurile europene.

De asemenea, se pot suspenda fonduri din PNRR, ”CE poate să taie fondurile alocate statului membru dacă nu ia măsuri de reducere a deficitului”.

”Procedura de deficit excesiv era una corectivă – suntem în perioada în care trebuie să adoptăm măsuri care să ajusteze ţinta de deficit bugetar (…) În caz contrar, pe înţelesul tuturor, înseamnă suspendarea fondurilor europene”, a mai afirmat Marcel Boloş.

Boloș a adăugat că fondurile europene ce puteau fi suspendate se ridică la 75 de miliarde de euro.

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

 1. Pierdem fonduri Europene la care avem o rata de ansorbție de 20%… bravo măă…
  Eu cred ca aveți nevoie de bani pentru primari… sa va voteze lumea la Anu’… să rămânèți la putere

 2. Bolos, despre pachetul de cresteri de taxe: pentru ca noi, usl, am fost niste nenorociti, inculti si incompetenti si am pus economia pe butuci, nu avem de ales decat sa va punem pe voi, pŕòstii, sa platiti. Noi, usl, nu vom renunta la pensii speciale, la toate nemurile platite cu salarii grase, la stat, la furt, la spagi…
  Si toate atea pentru ca stim ca voi sunteti un popor de įɗį oti si o sa ne votati si la anu’ si-n vecii vecilor.

 3. Au de ales. Ar putea cheltui mai puțin ei, ar putea mări TVA sau pot distruge privații. Ei optează pentru ultima soluție!

  • Au mai mult de ales: pot sa taie pensiile speciale, sinecurile pentru rude și cumetri, salariile nesimțite pentru instituții care nu funcționează (le pot desființa cu totul) și, mai ales, sa nu mai fure tot din buget.
   Sau pot sa taie taxe de la fraierii care ii vor vota la anul.