G4Media.ro

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a dat undă verde folosirii insecticidelor interzise în…

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a dat undă verde folosirii insecticidelor interzise în UE pentru că omoară albinele. Lobby puternic al marilor fermieri români

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a aprobat pentru acest an tratarea semințelor de porumb și floarea soarelui cu trei substanțe insecticide (numite generic neonicotinoide) interzise în UE pentru că ucid albinele, transmite publicația de specialitate LantulAlimentar.ro.

Autorizațiile au fost publicate pe siteul Autorității Naționale Fitosanitare, la rubrica ”Structuri centrale”/Omologarea produselor de protecția plantelor ppp/Autorizații temporare, fără să fie publicate, până în prezent, și pe siteul Ministerului Agriculturii, care are o rubrică numită Fitosanitar. De precizat că derogările acordate de predecesorii ministrului Chesnoiu au fost publicate, la vremea lor, pe siteul madr.ro, la rubrica ”Media”, cea mai accesată de jurnaliști.

Ministrul a luat deciziile în 17 decembrie 2021, la doar o zi după o întâlnire cu trei reprezentanți ai sectorului apicol, care au cerut să nu fie folosite aceste substanțe care distrug populațiile de albine.

În motivarea deciziei, ministerul arată că a răspuns unor solicitări înaintate în 9 noiembrie 2021 de cele mai puternice structuri asociative ale fermierilor din România: Federația Națională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară și Servicii Conexe din România ( PRO AGRO ), Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România ( LAPAR ), Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal ( UNCSV ) și de Asociația Producătorilor de Porumb din România ( APPR ).

Sunt aceiași fermieri care au presat și în trecut pentru continuarea utilizării acestor insecticide, în ciuda dovezilor că acestea decimează populațiile de albine.

Context. Uniunea Europeană a interzis în aprilie 2018 trei pesticide periculoase pentru albine. Deşi România este unul dintre marii producători europeni de miere, guvernul condus la acel moment de Viorica Dăncilă (PSD) a votat împotriva măsurii propuse de Comisia Europeană în Comitetul pentru plante, animale şi alimente (PAFF). În ciuda opoziției României, executivul european a obţinut susţinerea a 16 state, majoritatea calificată necesară interzicerii neonicotinoidelor. România a votat împotrivă alături de Ungaria, Cehia şi Danemarca. Votul exprimă voinţa a 76% din cetăţenii europeni, astfel că de la 1 ianuarie 2019 neonicotinoidele au fost interzise în culturi deschise.

România a votat împotriva interzicerii acestor pesticide, în ciuda experienţei Franţei sau Germaniei, ţări în care populaţiile de albine au fost decimate de pesticidele care conţin neonicotinoide.

Cu toate acestea, Comisia Europeană a permis derogări temporare de la decizie, derogări date și de fosții miniștri Petre Daea (PSD) și Adrian Oros (PNL). (Foto: Pixabay)

Citește tot articolul pe LantulAlimentar.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

82 comentarii

 1. Sa mancati ingrasaminte, pesticide, fungicide, insecticide, erbicide, dezinfectanti si toate cele.
  Face bine la ten. O sa aratati bine in dric, de parca ati dormi.

 2. Einstein: Dacă albinele ar dispărea, omenirea ar mai exista încă 4 ani

 3. Lăcomia va distruge lumea. Mâncam plastic, pesticide, tot felul de toxine si ne miram de ce sunt asa multi bolnavi de cancer, de ce sistemul imunitar nu rezista la diferite boli. Prostia ar trebui sa fie marca înregistrată a romanilor.

  • Creșterea numărului de locuitori va distruge planeta. Totul se trage de la aglomerare.

  • După ce ne-au furat timp de treizeci și doi de ani ca să ne oblige să plecăm din țară, ciuma roșie a găsit și o altă metodă de a reduce numărul cetățenilor români; otrava cu lingurița !

 4. Măsuri luate de un milițian la reclamația mafioților…

  • Mai curând de bucuria data de rezultatul “împărțirii”! Nu mai spun ca apicultorii nu își vor putea exporta mierea in alte stare UE! Da măcar vom avea cereale și prețul pâinii va creste!!

 5. Păi dacă sunt interzise în UE, cum sunt legale în România?

  Nu vă place supremația dreptului european? Mâncați pesticide periculoase și dansați pe melodia lui Putin și Dorneanu.

  • Prin „derogare temporara”, scrie in articol. Sau nu stiti ce inseamna?

  • Derogări temporare și minciuni permanente!!!!Guvernanți fără căpătâi ai unui stat esuat

  • Cracăne, este că ai ceva personal cu Putin? Ca observ ca-i folosesti numele in loc de semne de punctuatie. Ia zi, sigur nu el e vinovat si de covidenia globala?

  • Sigur, a văzut toată lumea că scrie derogare temporara, dar din 2018 sunt 4 ani.
   Devine permanenta derogarea asta.

 6. Am avut o casa in Baragan, campia Baraganului, cumparata prin 2000
  Am tinut-o timp de 20 ani. Cand am venit, primavara, pomii fructiferi si salcamii din sat erau plini de albine, primavara.
  Cand am vandut-o, nu mai era o singura albina, una singura.
  Concluzia va las sa o trageti singuri. In schimb, toate supermarketurile gem de etichete cu produse „romanesti” si „traditionale”.
  Ipocrizia ucide, la propriu.

 7. Ro-EXIT! Că nu ne dictează nouă birocrații de la Bruxelles ce pesticide să ne adăugăm în dietă”

  Ro-EXIT! Ca să ne decidem singuri soarta, băgăm pesticide și ardem cabluri la marginea capitalei! Doar cu modificări genetice și fum de plastic în plămâni ajungem super-oameni! Să trăiască europenii ca lașii, noi suntem geto-daci!

  Ro-EXIT! Ca să îi pupăm moaștele lui Dorneanu în Catedrala Mântuirii Neamului Românesc!

  • Ro-exit pentriu ca oricum Comisia Europeana se face ca nu vede cand Romania calca in picioare normele europene in loc sa aplice sanctiuni. Tot aia este pana la urma.

 8. Așa ne aliniem noi la ”valorile și principiile europene”, ocolindu-le, nu-i așa iohannis ?

 9. Nu uitați ca statul acorda subvenții de mii de euro pe ha pe agricultură ECO dar de fapt fermierii folosesc doar chimicale

  • 👍🏻 Luis. Așa-i când NU exista responsabilizare si nici evaluare a performantei auditorilor/experților din direcțiile si serviciile din MADR și din celelalte instituții responsabile de monitorizarea conformității subvențiilor!
   In plus, auditurile in aceste ministere le fac cu “cor.upți” multinaționali. Nu au expertiza interna sa se ocupe eficient de o problema, contractează expertiza din exterior. Dar n-am înțeles niciodată de ce ăștia care au oligopol ilegal pe contractele mari cu statul nu restituie miliardele de euro încasate din consultanta si din audituri din moment ce au lăsat doar corupție si ineficienta in sectorul public de suntem pe primul loc la corupție la nivel european! O hi.dra interlopa cu încrengături in toate structurile statului si in domeniul privat care prospera in co.lonia România pe spinarea romanilor fu rați si ot.răviți.

 10. Pentru bani își otrăvește și copii. 😈

 11. Mor albinele si nici noi n-o mai ducem mult, daca mancam toate chimicalele si toate otravurile. Ce le face rau albinelor ne poate face bine noua sau poate fi macar inofensiv? Nu. Cate putina otrava azi, cate putina maine, si apoi boala.

 12. De asta nu trebuie cumpărat nimic “BIO” de la noi.

 13. Nu ne ramane decat sa cumparam produse alimentare straine, deoarece au ajuns mai sigure pentru sanatatea noastra decat cele made in Romania. Pacat ca acesti politicieni nu pot vedea cat rau fac acestei tari

 14. Guvernul de incompetenti al lui Iohannis o comite din nou! Nu-i intereseaza nimic, decat banii! Nu conteaza ca ne otravim, ca intram in conflict cu UE, ca ne mor albinele! Huoooooooooo, ticalosilor!

 15. Să mâncăm românește, fraților, că așa e sănătos! La noi din dacii moși strămoși se foloseau pesticide din astea, ce știu fraierii din UE.

 16. Recomand AUR sa il viziteze acasa pe Domnu Amarasteanu ajuns ministru Agriculturii daca sunt patrioti

 17. S-au dat o lege prin care mierea falsa vândută în România se pedepsește cu amendă de 40000 lei .Ați mai auzit ceva de aplicarea ie ? !. Nu fincă la noi nu se mai găsește miere naturala

 18. Cea mai spurcata nație asta de fermier ; ptr profit dau cu tot felul de soluții care mai de care otrăvitoare. Subvențiile au atras ca un magnet toți mafioții analfabeți

 19. E foarte trist e chiar ciudat ca oamenii nu înțeleg esența cuvântului NEO-Nicotino-ide !!! Nicotina oameni buni !!!! Umplem pământurile României cu nicotina !!! Sa cerem sa scrie pe făina de porumb di uleiul de floarea soarelui provenite din culturi cu neonicotinoide ceea ce scrie oe ȚIGĂRI !!! Treziți-va !!! Cum ei pot sa exporte aceste produse și de ce cei care produc miere din aceste culturi nu? E timpul sa li se impună analizele la aceste reziduuri inacceptabile sa le avem in farfurie zilnic !!!

 20. Subvenții de la stat pentru agricultorii care își cresc producția pe sănătatea tuturor!
  Agricultura a devenit o mare ” gaură neagră” care nu face decât să umfle buzunarele unora!
  Păi dacă tu produci și iei bani pe marfa vândută de la mine, și mă îmbolnăvești,eu îți mai plătesc încă o dată marfa otrăvită cu ajutorul statului prin subvenții?
  Mafioților!

 21. In felul acesta se întorc banii investiți în politică de profitorii care au acaparat suprafețe imense fi teritoriul arabil al țării,indivizi care își vând și mamele pentru profit fără să le tresară vreun mușchi pe față.

 22. Era de așteptat dacă vin penalii de la PSD asta se va întâmpla si in agricolă toți mafioții vor avea de castigat in timp ce vor călca pe cadavre.

 23. In jerma albinele sunt intr adevar cam zombie, le vezi dupa cum zboara; in schimb viespile nu au nici pe draqu, si sunt si agresive ca naiba! Asta au facut nemtzii cu albinele.

 24. De mafia apicultorilor care primesc milioane de euro (pe țară) subvenții de la UE nu spune nimeni , nimic ? Au depus acte pentru subvenții pt cate 50 – 70 de familii de albine dar în realitate ei nu dețin decat 7, 8 sau 10 .Dacă se anunță control de la APIA aduc stupii de la ceilalți acolo unde se efectuează controlul și iată marele apicultor ! Sunt tata cu fiul ,cu fiica, cu nasul cu finul cu cumetri etc. . Toți încasează subvenții pentru aceleași albine. Au în permanenta diferența de stupi goi ,iar daca e control inopinat și nu reușesc să aducă de la ceilalți arata câteva albine moarte in stupii goi și declară că au murit în urma stropirii cu insecticide și ierbicide. MAFIOȚI !! Toamna au 10 familii de albine , iar la începutul anului când depun cererile pt plăți au 70 de familii . Albinele nu pot fi crotaliate că animalele și asta le permite să facă hoțiii .Aaaa, viespile și albinele din păduri nu au nici pe dracu. !

  • Orice comentariu referitor la albine necesită expertiză. 1. Albinele intoxicate mor și nu transmit otrava. 2. Reducerea prin intoxicare a numărului de albine conduce la scăderea producției agricole.3. Aceste chimicale toate insectele fără nici o excepție.4. Utilizarea necontrolată ar trebui sancționată, nu promovată. Pentru România orice toxină e bună, în viziunea unora.

  • iti dau dreptate la treaba cu subventiile, dar treaba asta o fac doar cei cu spate politic sau cei care impart banii cu cei de la APIA sau AFIR care sunt membrii de partid la randul lor. iar asta e valabila pt. toata agricultura.

  • Perfect adevărat ce spuneți dvs .este valabil ptr întreaga agricultură dar cine sa vadă. Își instalează copii ca tineri fermieri ca subvențiile sunt foarte mari ptr tinerii fermieri dar în realitate tinerii aceștia nu ajung în mediul rural nu cunosc o buruiana dar sparg mii de euro prin cluburi au mașini luxoase de pe spatele țăranilor . E josnic ca o tara cu asa potențial agricol nu își asuma între consumul intern și nu are angajați permanenți măcar 2 miloane. Statul acorda ajutoare subvenții etc etc bani nemunciti care nu ajung în agricultură. Cine sa vadă aceste comentarii??? Oros a avut curajul sa se ia de vânătorii de subvenții dar asta l a costat cu funcția.

 25. Daca apicultorii tac inseamna ca nu i deranjeaza,romanii nu sunt uniti iar mafiotii si tradatorii profita de treaba asta.

  • Apicultorii stiu de 2-3 saptamani treaba asta si au actionat pe cale legala atat catre ministerul agricuturii si primul ministru, prin mai multe adrese, dar au fost ignorati. Pe grupurile din mediile de socializarte discutia a existat. Problema este tradarea presedintelui ACA, comunistoidul Fetea, care a ales sa joace de partea celor cu bani si putere pt. un scop precis.

  • O alta problema o reprezinta asa-zisele „televiziuni de stiri”. Cu patroni care au trecut pe la pus.carie. Si unde nu apar asemenea stiri, sau in orice caz nu sunt discutate si mediatizate, actiunile apicultorilor sunt ignorate… Marea majoritate a oamenilor pur si simplu nu stiu ca se intampla asemenea lucruri.

   Ma gandeam ca exista solutia unei interpelari in Parlamentul European, facuta in urma unei petitii a unor cetateni din Romania. Exista site-uri unde se pot initia petitii, se pot aduna semnaturi.
   In Romania e greu sa influentezi deciziile politice. Dar, cu ajutorul legislatiei europene, poate putem schimba si noi ceva in tara asta

  • Incet, incet ramanem producatori doar de „rahat”. Aducem totul de afara. Consumatori.
   Cata spaga ai luat bai „ministrule”?
   Esti ultimul din neamul tau!?!? Dupa tine, potopul?!

 26. După ce ne-au furat timp de treizeci și doi de ani ca să ne oblige să plecăm din țară, ciuma roșie a găsit și o altă metodă de a reduce numărul cetățenilor români; otrava cu lingurița !

 27. Sunt scârbit dr asa zișii fermieri , a se cauta în Dex sa se vadă adevărată definiție a fermierului, nu ca ăștia hoți, evazinitisti avari după îmbogățire peste noapte care vânează subvențiile și beneficiile din partea statului. Sunt fermieri dovediți de instanta , cazuri relatate de presă când terenuri necultivate trecute la apia sa ia subvențiile dar în realitate nu erau lucrate, animale fictive cu crotalele în sertar pe care se încasează subvențiile, sa vezi cum își mută ăștia stupii de albine de la unul la altul când vin controale. Subvenții trebuie acordate nu Cash ci sub formă de cupoane, vauchere tichete etc cu care fermierul sa facă agricultură nu sa își ia suvuri sau vile. Criterii stricte de acordare a subvențiilor la acei cu studii superioare nu la foști tractoriti bețivi și analfabeți care doar zgârie terenul. Sa se investească în spatii de procesare valorificare nu doar sa meargă cu tirul direct de pe câmp în port iar fermierul se plânge ca nu este rentabila agricultură și statul nu îl ajută. Statul acorda Subvenții de miliarde , despăgubiri de secetă, Subvenții la motorina, rambursări de tva, etc etc ca fermierul sa producă. Sa ii ajute pe aia care au cultura mare , sector zootehnic, legume pomi ,vie etc care au angajați cu caracter permanent nu ca acum se lucrează cu zilieri la negru prost plătiți pe post de sclavi doar in campanie. Toți fac doar cultura mare unde muncesc doar câteva zile pe an , iar în rest o freacă la rece în concedii extravagante pe banii de la stat .

  • Luis.
   Ai dreptate. Marii fermieri sunt sponsorii mafiilor politice. Și politicienii ascultă de cei care au multe resurse financiare . Că doar n-or asculta de prostime: de mine, de tine, de omul de rând. Asta este realitatea și mafioții știu asta. Și nu ne scapă nimeni de ei…

 28. Perfect adevărat ce spuneți dvs .este valabil ptr întreaga agricultură dar cine sa vadă. Își instalează copii ca tineri fermieri ca subvențiile sunt foarte mari ptr tinerii fermieri dar în realitate tinerii aceștia nu ajung în mediul rural nu cunosc o buruiana dar sparg mii de euro prin cluburi au mașini luxoase de pe spatele țăranilor . E josnic ca o tara cu asa potențial agricol nu își asuma între consumul intern și nu are angajați permanenți măcar 2 miloane. Statul acorda ajutoare subvenții etc etc bani nemunciti care nu ajung în agricultură. Cine sa vadă aceste comentarii??? Oros a avut curajul sa se ia de vânătorii de subvenții dar asta l a costat cu funcția.

  • In urma cu câțiva ani aveam in grădină 4 stupi, pentru consumul propriu.
   În primăvara la vreo 2 km a înflorit rapiță, era soare, cald și albinuțele plecau la cules de cum răsărea soarele, se întorceau încărcate, se rostogoleau de greutatea grăuncioarelor de polen, dar mureau la urdiniș, nici nu mai apucau sa intre în stup.
   Mi s-au decimat cei 4 stupisori, tot anul m-am chinuit apoi să îi salveze și să îi cresc la loc, în condițiile în care îi aveam declarați la primărie, și în condițiile în care agricultorul cu rapiță avea obligația să anunțe tratamentele, eu nu am fost anunțat nici de catre agricultor nici de către funcționarii primăriei să îmi țin albinuțele închise să nu moară
   Nu fac afaceri cu miere, nu am vândut niciodată, sunt pasionat de apicultură dar niciodată nu mi-au murit mai multe albine că la culturi.
   Nu știu de ce studii are România nevoie, dar sunt convins că europenii nu de proști au interzis aceste insecticide.

 29. https://www.google.com/amp/s/www.capital.ro/agricultura-romaneasca-macinata-de-evaziune-fiscala.html/amp
  Toate statisticile arata ca agricultura este gaura neagra din bugetul statului prin evaziune fiscală, spălare de bani și munca la negru și cu toate astea nimeni nu face nimic . Nimeni nu controlează dacă banii acordați agriculturii ajung acolo , nimeni nu știe cât se produce exact , cum ajung producțiile pe piața neagră

 30. De ce nu se fac anchete jurnalistice pe teren, la țară sa se vb cu țăranii adevărați care chiar stau la țară și din cauza pensiilor agricole nu au putere cu ce sa lucreze terenurile și le au dat în arenda la asa ziși fermieri care incaseza subvenții de peste 400 euro pe ha plus alte beneficii , iau toată producția de pe acel teren cum a fost anul asta 20 000 kg la ha iar arenda ptr taran a fost de 500 – 600 kg pe ha fără sa plătească impozitul la primărie pe acel teren. Autoritățile locale sunt mâna în mâna cu acești fermieri sau chiar angajati ai primăriei în frunte cu primarul sunt fermieri. Corect ar fi cine merge la primărie sa ceara adeverințe ptr apia ptr teren sa plătească și impozitul pe terenul respectiv.

 31. Rușine! Apicultorii trebuie sprijiniți prin interzicerea folosirii neonicotinoidelor! De asemenea, prin cumpărarea de către stat a oricăror cantități de miere produse, mai mari de 100 kg, după efectuarea analizei de calitate, la preț convenabil pentru apicultori! Se mai poate bloca acum folosirea neonicotinoidelor? Întrebare pentru apicultori!

 32. Felicitări G4media ptr acest articol ,trebuie sa ajungă neapărat la ministrul agriculturii.

 33. Ce se mai aude cu programul Mierea in școli?

 34. si zicem ca strainii sunt aia care ne otravesc cu alimente pline de pesticide. dar noi ce naibii producem? avem noi agricultura ecologica?

 35. Din pacate, pesticidele se utilizeaza pe scara larga, chiar si in tarile unde sunt interzise. Mafia pesticidelor lucreaza la turatie maxima, urmariti reportajele si anchetele pe Arte TV.
  Singura solutie care va da rezultate este boicotarea produselor obtinute cu ajutorul acestor otravuri. Sa cumparam numai din surse sigure, verificabile, de la micii producatori de la tarani. Nu e foarte greu. La inceput vom fi putini, dar pe parcurs ni se vor alatura si altii.

 36. toata lumea stie ca de cand a venit usl la putere e loc de „dialog” si incape cam orice pe usa :))
  au venit vremurile bune pentru „afaceristi” …

 37. buna seara , am citit despre ,,activitatea ministrului,, dar sunt curios el va consuma la micul dejun seminte de floarea soarelui provenite de la plantele tratate cu Neonicotinoide? NICIODATA , ca doar nu este prost! Sa indestuleze cu insecticide pe semenii lui , sa i inbolnaveasca , sa i decimeze de parca nu ne ajunge COVIDUL.
  As fi interesat daca FEDERAŢIA NAŢIONALĂ A PRODUCĂTORILOR DIN AGRICULTURĂ, INDUSTRIE ALIMENTARĂ ŞI SERVICII CONEXE DIN ROMÂNIA – PRO AGRO , si a dat acordul folosirii unor asemenea combinatii ucigatoare de substante , in Romania , in conditiile in care ei prin statut ar trebuii sa combata folosirea acestor otravuri. PRO AGRO LA BRUXELLES,!
  Intreb pe acesti functionari , VOI SUNTETI OAMENI , VOI AVETI CONSTIINTA , VOI AVETI COPII , NEPOTI ? Cum vedeti viitorul acestei natii? a, nu va intereseaza ……

 38. Foarte bine, nu mai cumpăr nimic Made În Romania!

 39. Foarte bun articolul, foarte interesante comentariile.
  La mai multe articole de genul asta, G4media.

 40. Sabia are două tăișuri, dacă nu tratează măcar semințele atunci nu mai văd ei recoltă de porumb și floarea soarelui cu urmări pe tot lanțul alimentar. Altă treabă e că concentrația pesticidelor din sol trebuie monitorizată și minimizată.

  • Tratarea semințelor nu-i cea mai mare problemă, sunt deștepți care toarnă pesticide cu căldările direct pe brazdă.

  • @Honey.
   Pesticidele au remanenta in sol, ani de zile; acele terenuri sunt compromise. Trebuie gasite solutii pt renuntarea definitiva la pesticide. Cresterea productiei, cu pretul distrugerii solului, a sanatatii consumatorului, a biotopului, nu este solutia. Cunosc mici producatori care nu le utilizeaza, productia nu este f mare, dar sanatoasa, solul nu este un simplu suport mecanic, ci o sursa nutritiva pt plante. In Romania sunt f multe terenuri abandonate, care ar putea fi cultivate fara pesticide, pt consumul celor care doresc sa manance produse curate. In Romania ar putea fi lansata o astfel de campanie pt ca este tara in care mai gasim terenuri neotravite.

 41. Asta este statul Esuat, care isi o m o a r a prorii oameni.

 42. au remanenta in sol mai mare si mai periculoasa ca DTTul!
  Ele ataca sistemul nervos al albinelor, implicit al consumatorilor de cereale!
  Americanii le-au inventat iar acum importa milioane de familii anual!
  In Europa de Vest, unde otravurile astea se folosesc de multe decenii, albinele sunt rare iar curand vor fi doar in poze.
  Lacomia productiilor si a banilor, nu mai are limite.

 43. De cand Iohannis se ocupa de mediu se schimba lucrurile.;)

 44. Se plâng fermierii ca se scumpeste îngrășămintele și ca statul trebuie sa îi ajute , dar sa fertilizarea cu gunoi de grajd se mai face , aaa ca nu au sectorul zootehnic asta este altceva. Obligați marii fermieri sa aibă cultura mare și sector zootehnic ca să aibă cu ce fertiliza . Nu poți acorda niște miliarde de euro ptr agricultură iar noi sa consumăm produse din import . Schimbate regulile de acordare a subvențiilor sa nu se mai dea Cash direct in contul fermierilor sa se asocieze sa proceseze sa valorifice și sa aibă mai multe ramuri de activitate nu numai cultura mare unde fac o trecere o data și merg la recoltare.

  • @Luis.
   Comentarii foarte pertinente, felicitari !!!
   As mai adauga la capitolul „ingrasaminte”, in afara de gunoiul de grajd si ingrasamintele verzi, cultivate pe teren- mustar ( radacina sursa de azot ), facelie, spanac etc + compost din resturile vegetale (crengi de arbori, chiar si din padure, tocate marunt etc). Solul nu are nevoie de ingrasaminte chimica, necesarul de carbon, azot si minerale este asigurat chiar de produsele solului.

 45. Trebuie distrusa si apicultura, nu?

 46. Se poate vb la nesfârșit dar vrem sa vedem masuri concrete de la MADR ministrul agriculturii care din păcate se mai numește și ministrul dezvoltării rurale dar unde ???? La țară este jale , numai niște fermieri avari cu jepane ca in rest locuri de munca oferite de fermieri ZERO , distrug drumurile când ies cu utilajele pline de noroi cu toate ca au cu ce le spala dar nu vor, au cisterne de apa au turbojet dar sunt nesimțiți, încarcă tirurile cu peste 40 de tone net de se rup șoselele. Anul trecut statul a acordat despăgubiri de secetă de miliarde de euro bani acordați Cash direct in contul fermierilor dar sa vad cine și a cumpărat utilaje ptr irigat

 47. Normal ca tine cu cei care dau mai mult! Crescătorii de albine nu au bugete de șpagă cum au marii fermieri. Iubitorii de natură să-i țineți minte pe misei la următoarele alegeri!

 48. Deci „patrioții” din PSD sunt de acord ca multinaționalele din agricultură să ne otrăvească copii.

 49. Ai d..u USR-isti! Numai ei sunt de vina!

  • Oameni buni, vă spun cu toată convingerea și cu mare durere in suflet, deschideți ochii!!!
   Nu contează că la următoarele alegeri votați extrema dreaptă sau extrema stângă, sau votați UDR/ PLUS, sau votați AUR!
   Da nu mai alegeți FSNul sau descendenți lui direcți sau aliați ( PSD, PMP, PD, PNL…)!
   Nu v-ați săturat de 30 de ani de miniciuna, bătaie de joc, delapidare, trădare, subminare a economiei?????
   Eu unul chiar m-am saturat, și consider că alegerea ” răului cel mai mic” este păguboasă pentru noi, pentru copii, pentru nepoți!!!!
   Voi ce credeți: mai merge așa, se mai merită??? Sau mai bine ” ori la bal – ori la spital”!?

 50. Felicitări redacției ptr acest articol minunat, mai multe articole cu siguranța alimentară , cu realitatea rurală.

 51. Nu vreau sa fac apologia comunismului, am stat la cozi pentru tacâmuri, pentru 10 oua, mi-am făcut temele cu geaca pe mine și cu mâinile înghețate la lumina lumânării!!!( Da câți copii la ora actuală nu beneficiază nici măcar de o jumătate de păine/ zi, sau de curent electric, sau de bani de transport, sau de posibilitatea de a sta la ” cămin” ??
  Mulți, foarte multi!!!- nu au cerut să se nască în familii sărace, sau degenerate!
  Statul investește în asistența socială pentru oameni apti de munca ” suferinzi de boala lui Chalache”- cunosc n’ cazuri de femei pensionate medical pe care nu le doare nimic când spală veceuri la diverși…
  Dar vreau sa atrag atenția spre minimul bun simt, și minimă educație pe care am primit- o in comunism,eu și mare parte din voi, și pe care copiii și nepoții noștri nu o vor mai primi!
  Vă amintiți cum erați duși de la grădiniță cu șepcuța , banderola alba, și stopul in mână, in colțul străzii, și cum învățați să traversați corect? Copiii și nepoții voștri se aruncă pe trecerea de pietoni cu ochii în telefon!
  Vă amintiți când ați fost mame tinere și venea doctorita și asistență acasă și cântăreau copilul, îl măsurau și vă va învățau cum să îl hrăniți și cum să sterilizați biberonul și tetina?
  Acum doctorul de familie in orele ” de teren” își face piața, in timp ce fetele și nepoatele voastre își cresc copiii de pe Facebook!
  Vă amintiți cum medicul veterinar venea la poartă cu milițianul și vaccina găinile și porcii?Acum nu mai vine, că trebuie platit, și voi nu dați bani pentru 10 găini și 2 porci!
  Vă amintiți cum bunicul vostru avea groapa de var în bătătură și dacă murea o găină, sau un porc sapa o groapă, îngropa mortăciunea și dădea cu var cotețul să facă dezinfecție?
  Acum copiii și nepoții noștrii daca moare găină, porcul, câinele pisica( oricum nevaccinați) le aruncă în grădină!
  Ne întrebăm de ce am ajuns unde am ajuns?
  De la educație !!
  De la educație ne îmbuibăm și cu otravă, că nu ne duce capul la mai mult!!!!

 52. Cred ca anul acesta va fi prima recolta tratata cu Initium,,daca nu stiti ce esta asta vedeti Codex Alimentarium,…de asta nu zice nimeni nimic !!!.

  P.s.-s-ar putea sa-i fi schimbat si numele intre timp…

 53. Aceste produse toxice dăunătoare mediului înconjurător și omului de ce sunt manevrate de către personal necalificat????? De ce statul permite sa se vândă produse către persoane neautorizate ????? Ajung aceste produse pe mana unor inculți analfabeți care umbla beti și arunca peste tot cu ele. Trebuie impuse niște reguli clare cum se folosesc de către cine aceste produse concomitent cu controale permanente pe teren și cu niște amenzi drastice.

  • Păi dacă nu le cumpără toți, s-ar de ” cur” in sus comercianții distribuitorii și importatorii!