G4Media.ro

Ministru de la Sofia: Bulgaria va introduce monda euro la 1 ianuarie…

Foto: Pexels.com

Ministru de la Sofia: Bulgaria va introduce monda euro la 1 ianuarie 2024

Ministrul bulgar al inovării şi creşterii, Daniel Lorer, a declarat că Bulgaria va introduce monda euro la 1 ianuarie 2024. Răspunzând unei întrebări privind planul de adoptare a monedei unice, Lorer a subliniat că nu există nicio dezbatere cu privire la dată sau la decizia asupra a ceea ce trebuie făcut, relatează agenția Darik, citată de Rador.

„1 ianuarie 2024 este data”, a explicat ministrul. Partenerii din coaliţia de guvernământ de la Sofia au convenit asupra unui plan naţional pentru introducerea monedei euro. În cadrul consiliului de experţi extraordinar convocat de vicepremierul Asen Vasilev, s-a convenit ca data introducerii monedei euro să rămână 1 ianuarie 2024, iar planul să fie dezbătut în parlament.

„Primul nostru pas este să cădem de acord asupra planului la nivelul consiliului de coaliţie, după care, presupun că va ajunge în parlament. Dar nu există nicio dezbatere despre dată. Acest lucru a fost acceptat de guvernul anterior, aşa că noi ne mişcăm după datele stabilite.

În ceea ce priveşte modul în care avansăm, mesajul meu către Parlamentul bulgar şi în special către partenerii de coaliţie este să arătăm o mare responsabilitate pentru acest proces, astfel încât să se poată desfăşura cât mai repede posibil”, a menţionat Lorer.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

37 comentarii

  1. Asta in timp ce sub guvernare liberala si socialista Romania a ajuns la o inflatie de 14% iar BNR se joaca doar la cursul euro/ron. Dolarul e la 4,7 deja. Ce sa zic, tara esuata!

    • Comparativ, in aprilie 2022, rata anuala a inflatiei in Bulgaria a fost de 12.4 la suta, iar in Romania 10,5 la suta.

    • Tu măcar ai vreo idee ce rate de inflație sunt în alte tari? Se pare ca nu.

    • Nicio legatura, este trolling.

    • Stiu eu ce rata a inflatiei au alte tari. La nivelul intregii uniuni rata inflatiei este de 7.5% in aprilie. Deci jumate din cea a Romaniei. singurele tari din UE cu o rata a inflatiei mai mare decat a noastra sunt Cehia (14.2), Lituania (16.8) si Estonia (18.8).

    • Nu inteleg de ce dezinformati, daca tot sustineti ca stiti datele: in Romania rata anuala a inflatiei in aprile a fost de 10.5 la suta, iar in Bulgaria de 12.4 la suta, daca e sa ne comparam cu bulgarii.

    • Pt Draggy is ceilalti prosti, direct de pe site-ul BNR despre Inflatie:
      Valoarea actuală: 13,76% (apr.2022 / apr.2021)

    • Bulgaria este de multa vreme in consiliu monetar in care moneda lor leva este legata de euro prin curs fix. Nu este ca la noi unde cursul este volatil si leul poate sa creasca sau sa scada fata de eur.
      Singura schimbare la ei este ca vor renunta la tiparit bani.

    • dl. rrr, degeaba stiti sa cititi, daca nu intelegeti ce scrie, va faceti de ras si mai si atrageti atentia. Iar daca doar faceti pe p.ostul pentru ca va incapatanati sa dezinformati folosind jumatati de adevar, o ramaneti asa.
      Cifrele pe care le-am scris sunt tot de pe site-ul BNR, au fost publicate in luna aprilie si se refera la rata anuala a inflatiei comparativ cu Bulgaria, pentru ca asta era subiectul adus in discutie chiar de dvs, ca ce mare e inflatia la noi fata de Bulgaria. Si e fals, si v-am demonstrat asta, cu date reale, oficiale, degeaba tot va straduiti sa o dati cotita.
      Dvs vorbiti de rata inflatiei publicata alataieri, dar nu e relevant sa comparati merele din cos de azi, cu alea din copac de luna trecuta.

    • Draggy e un trol gu.ve.rnam.ental, el e platit sa sp.una ca gu.vernul USL e minunat.
      Orice om normal stie ca leva bulgareasca este legata de Euro, inflatia in Bulgaria trebuie sa fie similara cu cea din zona euro, altfel nu se poate adera la moneda euro.

    • Unde ai vazut, dottore, sa fi spus eu ca e minunat guvernul, iar ai luat-o pe drojdie? Te pricepi mai nou si la economie, ca la epidemiologie, am vazut. Normal ca leva e legata de euro din 1995, e ceea ce am spus si eu, si ca inflatia in Bulgaria e ca in toata zona euro, adica mare, acum. Nu mai mica decat e in Romania, cum vor tot felul de bagatori in seama sa insinueze. Cine e de vina ca nu intelegi ce citesti? Din cauza unor i.oti utili cum esti dumneata, care habar n-au notiuni de baza, prolifereaza astia cu propaganda lor.

    • Trol ratat,
      Sunt licențiat și în economie.
      Idioată e mama ta.

    • Ai cele mai multe comentarii de departe, nu te bate nimeni la propagandă. Cu rezultate zero, doar produci silă, se vede din avion că ești plătit să postezi.

    • Aaa, d-abia acum am inteles, d-aia ziceai ca esti doctor, doctor in economie. Pai zi asa, nea dottore, acum se explica de ce erai asa de priceput la medicina. D-aia le si vezi pe toate numai din avion, ca daca ai avea picioarele pe pamant, n-ai scoate atatea nazbatii. Dar unde ai facut doctoratul, la secret? Si de ce o jignesti pe mama, eu ti-am zis dumitale ca esti i.diot util pentru ca se vede, nici macar nu stii ce inseamna si te-ai ofuscat. M-am referit la faptul ca desi esti manat de bune intentii, cum am vazut din anumite comentarii, esti prea i.becil si cazi prada unora care dezinformeaza si se folosesc de d-astia ca dumneata.

    • Trol p.r.ost,
      Tu ești o trompetă care scuipă ce primește de la șefi.
      Dacă susții democrația și libertatea nu ai cum să susții restrângerea dreptului la deplasare, muncă, în funcție de un certificat de vaccinare.
      Tu ești un sclav prin definiție, nu poți înțelege noțiunea de libertate.

  2. noi cu manole la bnr si usl la putere 2042 nu pare deloc indepartat

    • SECU conduce romania de 30 de ani.

      Ei se opun aderarii la euro pt ca atunci banii ar fi controlati de la Frankfurt si nu se mai poate fura in liniste. Acum Manole si ceilalti secu din BNR si din PSD au controlul banilor

    • Si de ce ar trebui sa fie banii controlati de la Frankfurt? Sa ajungem oficial sclavii nemtilor, ca Grecia? Prefer sa ramanem la statutul de sparanghelari de sezon.

    • Pentru a putea adopta Euro trebuie sa indeplinim criteriile de convergenta de la Maastricht: stabilitatea preturilor, a cursului de schimb, a ratelor dobanzii si sa avem finante sustenabile, adica sa nu avem deficit bugetar excesiv. Asadar, nu e vorba neaparat de furat, cat mai degraba de manevrele cu bugetul. Cu euro, nu mai poti face deficit deci ar trebui facute reforme, reforma administrativa, fiscala, bugetara, a pensillor, ceea ce guvernantii nostri nu vor deocamdata, pentru ca, sa o spunem pe-a dreapta, noi nu le vrem. Cine vrea sa renunte la joburile de la stat, la sporuri, la pensii speciale, la nepotisme si combinatii de tot felul care se fac? Nu vrem, noi cetatenii si atunci ,guvernantii de ce si-ar aprinde paie in cap? Dar vom fi obligati sa facem aceste reforme, la un moment dat, faptul ca amanam nu ne scapa de responsabilitate si asumare.

    • Draggy,
      Tu esti primul care ar trebui sa renunte la job-ul la stat, ai cea mai inutila ocupatie, trol platit de guvern.

    • Pana una alta, dotore, platit de stat esti dumneata, cum ai si recunscut, ca lucrezi si la stat si in privat. Iei si bani de la stat, si spaga de la pacienti si lucrezi si in privat in timp ce esti platit pe banii statului. Ca sa nu zic ca de fapt tai frunza la caini si pe aici. Tocmai dumneata sa vorbesti, nu iti ei un pic rusine?

  3. Bulgarii mai destepti ! Coalitia mafiotilor ne-a adus in sapa de lemn!
    bravo Iohanis si Helvig!

    • In sapa de lemn ne aducem singuri, daca e, dl. vasile. Ne-am obisnuit mereu sa dam vina pe altii. Sa nu uitam ca bulgarii au avut consiliu monetar din 1995 cand au intrat in faliment, de aceea sunt sunt pregatiti, ei puteau intra in zona euro de mult, dar amanarea a fost decizie politica si in cazul lor. In ceea ce ne priveste, ca sa trecem la euro ar trebui sa acceptam preturi si salarii stabilite corec, de piata si nu prin tot felul de artificii fiscale si monetare, cum se face acum.

  4. ROMANIKA TEEEE IIUUBEEESC…

  5. La ei nu are nici un impact pt ca 2 leca = 1 Euro, curs fix. La noi nu se trece pt ca avem curs variabil si poti devaloriza moneda ca sa castigi mai mult la export plus ca daca dai mai multi bani la pensii inseamna aceasi valoare in euro. Noi nu o sa trecem niciodata pt ca o sa insemne pierderea controlului si cresterea unor preturi la conversie.

    • De unde ai venit tu cu pret fix? Voi pe ce planeta traiti?

    • @DT
      Esti p… rau…

    • Leva e legata de euro la curs fix 2:1 din 2005. Pe ce planeta trăiești tu?

    • Se pare ca putini stiu ca Bulgaria are consiliu monetar din 1995, ceea ce inseamna curs de schimb fix, control strict al deficitului bugetar. Daca trecem la euro, nu mai putem sa mai devalorizam leul si sa ne pacalim ca am crescut pensiile si salariile. Si ce te faci, ca oamenii cer sa li se creasca pensiile si salariile, desi nu e de unde. Ca sa aderam la Euro ar trebui luate masuri care nu vor fi pe placul cetatenilor romani.

  6. doar fostul turnator la secu Manole Isarescu ne tine de 20 de ani in negura sovietica gasind diferite scuze penibile dictate de la Moscova.

  7. Felicitari tarilor normale. Croatia, Bulgaria.

  8. Ăștia de pe ultimul loc pot ,Ciolacul nu, ce rușine! Eugenia o să de-a vină pe USR…

  9. La Bulgari leva este deja legata de euro. Deci nu este vreo diferența speciala.

  10. Trecerea la euro ar fi un dezastru pentru Romania. Bine face Manole.

  11. Pina nu scapam de junta militara, cancerul Romaniei, vom ramine ingropati in gulagul bolsevist.

  12. premier Harvard VS premier paiata plagiator

  13. Daca adopta bulgarii euro…in scurt timp…facem si noi asta!
    Daca intram in Schengen ..si mai urgent!
    Da..consiliu monetar pentru bulgari…rata de schimb este aproape fixa…sustinuta de EUROPA…LA NOI E MAI GREU ..E ECONOMIA CEVA MAI MARE…